Преди среща с Путин: задължителна карантина

Владимир Путин

Премиерът на Армения Никол Пашинян влезе днес в карантина във връзка с насроченото си за идната седмица посещение в Русия с цел да преговаря с президента Владимир Путин, предаде Франс прес в петък.

Това е пример за предпазните мерки, налагани на хората, които се очаква да доближат руския държавен глава, който получи на 23 март първата доза от руска ваксина срещу коронавирус, но още не му е поставена втората.

Заради планираната среща с Путин Пашинян "работи в изолация", посочи пред журналисти говорителката на премиера Мане Геворгян.

Изправен пред тежка политическа криза в страната си след поражението на Армения във войната с Азербайджан миналата есен, министър-председателят смята да се срещне в сряда с президента на Русия, инициатор на спирането на огъня.

Според руската редакция на Би Би Си системата от драстични мерки, предпазващи Путин от заразяване с Covid-19, е струвала милиарди рубли. Под карантина в хотели и санаториуми престояват служителите, осигуряващи транспорта на първите лица в Русия, обслужващият персонал в Кремъл и местните ръководители в районите, посещавани от руския лидер.

От юни 2020 г. специално устройство пръска с дезинфектанти посетителите на Путин в резиденцията му Ново Огарьово край Москва. В изолация бяха поставени фотографите и дори ветераните, застанали след това до президента по време на военен парад.

Тази мярка засегна и журналистите, допуснати на голямата му пресконференция през декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят