Преди срещата на Г-7 в Канада: Тръмп е сам срещу всички

Макрон към президента на САЩ: Никой лидер не е вечен

Преди срещата на Г-7 в Канада: Тръмп е сам срещу всички

Лидерите на богатите страни от Групата на седемте от вчера пристигат вече в Канада за годишна среща на върха, която се очертава като извънредно напрегната заради митата, наложени неотдавна на съюзниците от Доналд Тръмп, останал глух за протестите, пише в петък Франс прес.

След месеци безплодни двустранни срещи американският президент ще се изправи днес и утре в Ла Малбе (Квебек) срещу ръководителите на Канада и на три европейски страни (Франция, Германия и Великобритания), както и на Япония - приятелски страни, които се опасяват политиката "Америка преди всичко" да не се отрази зле на световния растеж.

Столиците се готвеха за тази среща, сякаш за мач с шестима играчи срещу един, отбелязва Франс прес. След едностранното оттегляне на Вашингтон от споразумението за иранската ядрена програма покачването на митата се възприема направо като отхвърляне на основополагащия принцип на Г-7 като гарант на международния ред.

"За нас митата са незаконни, което затруднява разработването на общ документ", отбеляза ядно през седмицата високопоставен европейски представител. Германската канцлерка Ангела Меркел заговори за "разногласия".

На среща с Еманюел Макрон, пристигнал в Канада отрано - още в сряда, домакинът на срещата Джъстин Трюдо не склони да смекчи изразните средства: държеше в общата декларация да се говори за "силен, отговорен и прозрачен мултилатерализъм" - формулировка, която Вашингтон едва ли би приел.

Конфликтът по повод митата толкова се изостри, че срещата на върха може и да не приключи с обща заключителна декларация, надхвърляща рамките на консенсуса за замърсяването на океаните или равенството между мъже и жени.

"Дори съпротивата на САЩ да стигне много далеч, не бива да жертваме своите принципи, своите интереси заради някакво привидно единство", заяви Елисейският дворец. Значи няма как да не се спомене Парижкото споразумение или да бъде обвинен Иран, че не спазва ядрения документ, отбелязва Франс прес.

Що се отнася до търговията, Франция настоява и да се посочи, "че търговията между държавите от Г-7 трябва да бъде отворена, свободна и справедлива".

След продължителна съвместна вечеря на френския и канадския лидер Елисейският дворец отбеляза, че двамата са се разбрали "да заявят, че ако няма друг вариант, те без колебание ще изолират Съединените щати".

Макрон към Тръмп: Никой лидер не е вечен

На журналистически въпрос дали проблемът с Тръмп е, че "не го е грижа дали ще бъде изолиран", Макрон, цитиран от Ройтерс, отговори: "Казвате, че президентът на САЩ хич не го е грижа. Може и така да е, но никой не е вечен. Шестте страни от Г-7 без САЩ взети заедно са по-голям пазар от американския."

"Няма да има световна хегемония, ако знаем как да се организираме. А ние не искаме да има", каза френският президент на съвместната пресконференция с Джъстин Трюдо в Отава.

Досега Макрон наричаше Тръмп “свой приятел“. В четвъртък той направи завой и обяви намерението да участва в единен фронт срещу Тръмп с другите лидери от Г-7, макар и да посочи, че е важно да се запази учтивост, отбелязва Ройтерс.

"Може би американският президент не го е грижа, че ще бъде изолиран днес, но ние нямаме нищо против да останем шест страни, ако се наложи. Защото тези шест страни представляват ценности, представляват икономически пазар и най-вече представляват реална сила на международно ниво днес", каза френският президент.

Макрон съобщи, че ще говори в петък с лидерите на Германия, Великобритания и Италия и представителите на ЕС преди началото на срещата на върха на Г-7 с цел укрепване на съюза пред Тръмп, предаде "Франс прес".

Според германски представител, цитиран от Ройтерс, европейските държави ще представят на Г-7 единна позиция по въпроси, обхващащи теми от Иран до климатичните промени.

“В такъв момент е много важно да имаме такива срещи. Дали ще има заключителна декларация или не, не знам“, каза източникът на Ройтерс. Необичайно би било за срещата на върха да приключи без заключително комюнике. Целта ни е да имаме обща декларация, но имаме своите позиции, от които няма да се откажем, допълни той.

Германия призовава за европейско единство

 

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова днес Европа да остане единна на фона на нарастващото напрежение в търговията със САЩ, като отбеляза, че не е ясно как ще приключи срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс.

 

Имаме сериозна ситуация, която не е от снощи или тази сутрин, а от изминалите няколко седмици, каза Алтмайер пред телевизия Цет Де Еф.

 

Той подчерта значимостта на европейското единство по въпроса за свободната търговия и икономическите интереси.

 

Алтмайер каза, че ЕС дълго се е въздържал да наложи свои мита, но е предупредил, че може да прибегне до тях, ако няма друг избор.

 

Европейските лидери остават ангажирани с идеята за продължаване на диалога със САЩ, ако и двете страни имат желание да направят отстъпки, каза той, макар да няма признаци за това в момента.

 

Германският външен министър Хайко Маас посочи пред вестник "Зюддойче цайтунг", че САЩ остават най-близкият партньор на Германия извън Европа, но има значителни различия, които не могат да бъдат пренебрегнати ".

 

Той критикува действията на Тръмп във връзка с иранското споразумение, търговията и климатичните промени, като каза, че американският президент съзнателно пренебрегва отрицателните последици, които имат неговите решения за Европа, съсредоточавайки се изцяло върху интересите на САЩ.

"Семейна свада"

Доналд Тръмп обаче изобщо не понечи да уталожи нещата, много радостен, че е стигнал докрай в своята неопротекционистка политика след колебанията през първата си година на поста.

Той е убеден, че като първа икономика в света САЩ имат надмощие над своите партньори и ще им наложи да внасят повече американски стоки. Нищо че за момента Канада и ЕС оказват съпротива и отвръщат с насрещни мита.

"Може би липсва съгласие за едно-друго, предпочитам да го нарека семейна свада", казва Лари Къдлоу, икономическият съветник на президента, и уверява, че шефът му изисква само "реципрочност".

Според официалната теза на властите в САЩ Доналд Тръмп е спасителят, а не гробарят на международния ред, нарушаван от шмекерите в играта начело с Китай. Сред използвачите обаче са наредени още Германия с автомобилите и Канада със своята стомана - за тяхно най-голямо учудване, коментира Франс прес.

Стигна се дотам, че насрочената за 12 юни в Сингапур среща на американския лидер с диктатора Ким Чен-ун парадоксално се очертава като по-топла, отколкото с неговите "приятели" от Г-7, добавя същата агенция.

Билатерализмът преди всичко

Не за пръв път виждаме разногласия в тази група, чиято първа среща бе организирана от Валери Жискар д'Естен в Рамбуйе през 1975 г. През 2014 г. Русия, управлявана от Владимир Путин, бе изключена от Г-8, която бе приета за неин член през 1998 г.

Този път обаче САЩ търсят отговор вън от рамките на мултилатералната система, изгубили вече доверие в Световната търговска организация и други институции. Стремежът е също да бъде заобиколен ЕС, първият в света икономически блок, единен засега.

"Тръмп ще дърпа всички конци, за да оплете и прекърши останалите шест страни, да ги насочи, накъдето пожелае - сиреч към двустранни преговори - коментира Лоранс Нардон от Френския институт за международни отношения. - Засега и шестте още се държат, но Тръмп не е приключил с тях."

Двойката Трюдо-Макрон си запази възможността да представи своя общ фронт на пресконференция в четвъртък сутринта, ден преди да започне петъчната среща на върха.

Авторът на "Изкуството на сделката" (Тръмп, б. р.) обаче е доказал за над 500 дни на висшия пост, че не се трогва лесно.

"Президентът има навика да посреща критиките с контраатаки", напомня пред Франс прес Уилям Алън Рейнсч от вашингтонския мозъчен център Си Ес Ай Ес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят