Предимно български играчи се борят за банка "Виктория"

Дружества, свързвани с Петя Славова, Цветелина Бориславова, Алексей Петров и Спас Русев, са сред кандидатите

Предимно български играчи се борят за банка "Виктория"

Предимно български играчи се борят за покупката на дъщерната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория". Това става ясно от съобщение на синдиците на КТБ, след като на 16 септември изтече удълженият срок за подаването на оферти.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките официално даде "зелена светлина" за продажбата на "Виктория" още на 7 декември 2015 г. Заради проблемното финансово състояние на трезора обаче в първоначалните срокове интерес към покупката проявиха само родни играчи – "Инвестбанк" на Петя Славова и консорциум около "Лев инс".

За да привлекат повече и по-добри инвеститори, през пролетта синдиците "стегнаха" финансово трезора, като капиталът му бе увеличен с 30 млн. лв. Въпреки това обаче интерес към продажбата проявяват предимно по-малки и по-спорни играчи, става ясно от списъка на кандидатите.

Общо 8 са писмата за проявен интерес, подадени в определения срок. На първо място това е "Инвестбанк" на Петя Славова – една от двете банки, които се представиха най-слабо при проверката на активите на банковата система и за които БНБ издаде предписание за увеличение на капитала.

Други два малки трезора също се интересуват да купят дъщерната на КТБ банка – "Българо-Американска Кредитна Банка", в която председател на надзора е Цветелина Бориславова, а също и "Търговска банка Д".

Оферта е подал и консорциум между свързвания с Алексей Петров застраховател "Лев инс" и австрийския холдинг "Керблер" (Kerbler Holding GmbH).

Интерес е заявен и самостоятелно от египетски холдинг – "Заглоул холдингс" (Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group), който е и единственият солов чужд играч. Според сайта на компанията тя е сред водещите в Египет в сферата на недвижимите имоти и други големи проекти в сферата на търговията, туризма и забавленията. Не се посочват обаче проекти в сферата на банкирането и финансите.

По-сериозен кандидат е "Еврофинанс" от групата на "Еврохолд" в консорциум с британската консултантска компания Hanson, която в случая се включва през люксембургското си поделение Hanson Holdings Lux. Това е холдинг за активи, консултирани от компанията. До момента е известно, че българският партньор "Еврофинанс" има миноритарно участие от 25% в обединението. Идеята за партньорството е продиктувана от възможността "Виктория" да бъде развивана като инвестиционна банка на територията на ЕС.

Сред участниците има и участник от сферата на платежните услуги, чиято собственост е американска – "Транзакт Юръп Холдингс" ООД. В началото на 2015 г. компания, свързана с дружеството, получи разрешение да купи небанковата институция "Ти Би Ай Кредит". Сделката беше на стойност 9.9 млн. евро.

В последно време интерес към покупката на "Виктория" е проявила и БТК, която съвсем отскоро има нов собственик – бившият царски лобист Спас Русев. За него преди дни от одит на Сметната палата се разбра, че е имал определени форми на влияние в БНБ по времето на бившия управител Иван Искров.

Изискване към евентуалния купувач на ТБ "Виктория" ще бъде покриването на дълга на трезора към КТБ. От друга страна, най-важният "бонус" за бъдещия инвеститор би бил лицензът за банкова дейност, който все още притежава банка "Виктория". В последните години няколко родни бизнесмени безуспешно се опитваха да се сдобият с банков лиценз.

Решаващата дума за избора на купувач ще имат синдиците на КТБ заедно с "Банков надзор" на БНБ. Одобрението от надзора е задължително при придобиване на 20% или повече от акциите на банка. При определени обстоятелства се изисква позицията и на надзор от друга държава членка или на Комисията за финансов надзор. Ще се чуе и мнението на консултанта по сделката – агенция "АФА".

За да одобри продажбата, БНБ ще направи преценка на няколко условия – репутацията на заявителя, финансовата му стабилност, спазване на надзорните изисквания, отсъствие на съмнения за изпиране на пари или финансиране на тероризъм и т. н. По закон банките не могат да се продават на офшорки.

Според резултатите от прегледа на активите собственият капитал на ТБ "Виктория" е 33 млн. лв., а активите ѝ са на стойност 138 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?