Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предимство за тока от биомаса пред слънчевия и вятърния

29 коментара
Предимство за тока от биомаса пред слънчевия и вятърния
Приоритет за България вече ще е оползотворяването на биомасата и на утайките от пречиствателни станции за отпадни води в производството на енергия. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова по време конференция, посветена на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). За участие в нея бе поканен и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, той обаче предпочете конференция за конкурентоспособността и усвояването на еврофондовете, след като в неделя вицепремиерът Симеон Дянков му отправи критика, че прекалено се е фокусирал върху енергетиката.

Караджова определи сегашния бум на соларни и вятърни паркове в страната като неефективен икономически, екологично и социално. Тя също така подкрепи приетите от ГЕРБ миналата седмица промени в проектозакона за използването на енергията от ВЕИ, с които срокът за задължителното изкупуване на произведената от фотоволтаични централи бе намален от 25 на 20 години, а от вятърните паркове от 15 на 12 години.

В същото време бе предвиден 20-годишен срок за изкупуване по преференциални цени на тока от биомаса, какъвто досега липсваше.

Екоминистърът посочи, че тези промени не са направени под лобистки натиск и припомни, че спорове относно подкрепата за слънчевите и вятърни централи и даването на приоритет на биомасата възникнаха и при обсъждането на проектозакона в Министерския съвет. “Това не е първият или последният закон с различия“, коментира тя пред журналисти.

“Намалени бяха сроковете за изкупуване на енергията на онези проекти, които се оказа, че нямат добри икономически и екологични аспекти“, каза Караджова и припомни, че заради разположени в зони от европейската екомрежа НАТУРА Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а в същото време не се оползотворява ресурсът от биомаса.

По време на правителственото заседание на 6 април, когато се обсъжда скандалът с подписаните договорености за АЕЦ "Белене", премиерът Бойко Борисов казва на министрите си, че е възложил и иска "следващата седмица" да бъде обсъден "един ясен анализ на енергийния баланс на държавата - колко становища са подписани за зелена енергия, вятър, слънце, биомаса. Ако няма биомаса, защо няма биомаса?". По-нататък Борисов повдига въпроса за цената на биомасата и въобще на зелената енергия, в която всички искат да инвестират, защото, както той обяснява, ВЕИ енергията е в пъти по-скъпа от атомната и тази цена трябвало да плащат потребителите и държавата.

Към момента не е ясно дали има "ясен енергиен план" на страната и към каква позиция все пак се придържа правителството: че ВЕИ енергията е скъпа и ще остане такава и в следващите десетилетия или че цената ѝ ще спада и ще се доближи до тази на останалите енергийни източници, въз основа на каквато прогноза бе приета изненадващата промяна в закона за ВЕИ на второ четене.

С биомасата ще получим "три в едно"

Нона Караджова обясни защо приоритет ще бъде енергията от биомаса.

“При фотоволтаиците и вятърните централи какво имаме – не произвеждаме инсталации, перки и оборудвате, а инвеститорите го внасят. Използва минимален брой работни места и след това в процеса на експлоатация не се формират нови работни места“, посочи тя.

“Сега се търси синергия между икономика, екология и социални ангажименти, за да получим три в едно. Ще оползотворим добрия ресурс от биомаса и ще запазим плодородните си земи“, допълни екоминистърът. Тя припомни също така, че страната ни разполага с над 700 минерални извора, чиято геотермална енергия може да се използва от общините за отопление.

Екопредимства

Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова също заяви пред конференцията, че ще се насърчава употребата на биомаса. За целта са осигурени допълнителни средства от европейските фондове за подобни проекти на ниво селскостопански предприятия, които и в момента се финансират по Програмата за развитие на селските райони, но интересът към тях не е голям.

Като се определят обаче цени на биомасата и с фиксирания в последните поправки на проектозакона за ВЕИ 15-годишен срок за изкупуване на тази суровина от производителя, зам.-министърът очаква да се засили интересът. По думите ѝ сегашният годишен добив на 6-7 млн. куб. м дървесина покрива 50-55 на сто от прираста на горите и може да бъде увеличен на 8-9 млн. куб. м.

Боянова подчерта екологичните предимства на това отпадъците от горската дейност и дървопреработвателната промишленост да се оползотворяват в централи за производство на енергия, вместо да се ползват от домакинствата за директен огрев.

В момента прекалено голям процент от добиваната дървесина - около 2.5 млн. куб. м годишно, се използва за топлене с печки, които замърсяват околната среда, каза Боянова.

В същото време България е застрашена от наказателна процедура за прекалено запрашаване на атмосферния въздух, за което принос има и този вид отопление.

Ангажиментът ни за ВЕИ енергия – почти изпълнен

Караджова посочи още, че в момента България изпреварва с значително изпълнението на целите си пред Европейския съюз за дела на потребената енергия от възобновяеми източници. При поставена цел от 11 на сто за 2010 г. у нас консумираната “зелена“ енергия е била 15 на сто от общото потребление.

Така на практика страната ни почти е изпълнила ангажимента си от 16 на сто дял от ВЕИ до 2020 г., допълни екоминистърът. Това също бе посочено от нея като аргумент за търсенето на баланс между скъпата екоенергия, разумните цени за крайните потребители и създаването на работни места.

Към момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала разрешителни за изграждането на 2 хил. мегавата вятърни централи, 260 МВ слънчеви и едва 15 МВ мощности, използващи биомаса. Статистиката бе изнесена от члена на ДКЕВР Евгения Хартинова, която припомни, че след окончателното приемане на закона за ВЕИ всяка година регулаторът ще информира инвеститорите колко точно мощности и къде може да се инсталират. Така трябвало за да се избегне сегашната ситуация на развиването на проекти в места, където не е развита енергийната мрежа и не могат ВЕИ-ата да бъдат присъединени.

Кой може да изчисли днес цената на тока от "Фукушима"?

Пламен Дилков, изпълнителен директор на “Петролвилла“, която експлоатира и строи руслови централи по река Искър, коментира, че в момента страната ни за пръв път има възможност да избира икономически модел за развитие на енергетиката си, различен от този, който искат да ни наложат други с проект като АЕЦ “Белене“.

По думите му трябва да се направят честни сметки за цените на ВЕИ-ата и на конвенционалните източници и да се види, че след като си изплатят инвестицията първите ще са евтини, докато вторите ще продължават да са натоварени с кредити и банкови гаранции. Кой може днес да изчисли каква е цената на тока от АЕЦ “Фукушима“, която сега и следващите години има да прави толкова много разходи по отстраняването на последиците от аварията, довела до радиоактивното замърсяване, попита Дилков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. oqlhytqw
  #29
 2. Българин
  #28
 3. дървени брикети
  #27
 4. Бойл и Мариот.
  #26
 5. и ми за
  #25
 6. не моем Я
  #24
 7. N
  #23
 8. От ЕС
  #22
 9. ИНЖЕНЕР
  #21
 10. КОМЕНТАТОР
  #20

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.