"Предимството ми е, че нямам приятели, не съм тук, за да се харесвам на хората"

"Предимството ми е, че нямам приятели, не съм тук, за да се харесвам на хората"

"Най-голямото ми предимство е, че нямам приятели. Не съм на този пост, за да се харесвам на хората", казва премиерът Бойко Борисов пред американското списание "Тайм”. Под заглавие "Как да се изчисти България" списанието публикува на сайта си обширна статия, посветена на българския министър-председател.

"Той връхлита в кабинета си повече от час по-късно от уговорения час, запалва до половина изпушена пура Кохиба (Кубинските, ръчно изработени, пури Кохиба се ползват със славата на едни от най-хубавите пури в света. През 1968 година Фидел Кастро решава да създаде най-елитната и качествена пура в света, която да бъде елексир само за шепа избраници – б.р.) и казва: Имам само няколко минути. Държането му е може би безцеремонно, но по собственото му признание не го е грижа кого засяга. Това е полезно качество за човек, който заявява, че главната му амбиция е да изкорени широко разпространената, дълбоко вкоренена в живота на България корупция", пише авторката Вивиен Уолт, която е интервюирала Борисов в София.

По-нататък тя припомня политическия му възход, преминал през кметския пост в столицата и съкрушителната му победа на парламентарните избори от юли миналата година, след които оглави правителството.

Две десетилетия след падането на комунизма в Източна Европа, България остава една от най бедните и най-корумпирани страни в региона, със 191 поръчкови убийства от 1992 г., се казва в статията.

За справяне с тази бъркотия се заема този, когото българите са кръстили "Батман" - от годините, когато Борисов е бил кмет на София и редовно се е появявал на сцени на престъпления с традиционно черното си облекло, отбелязва авторката, която се спира на създаването на партия ГЕРБ и факта, че Борисов в момента е политикът с най-висок рейтинг в България от дълги години.

Подобно на президента на САЩ Барак Обама, пише тя, и Борисов сега носи товара на огромните надежди на поддръжниците си. Броени дни след като встъпи в длъжност през юли, той започна масирана борба с корупцията в държавната администрация и съдебната система, отбелязва списанието.

Разчистването на българските Авгиеви обори е от жизненоважно значение за деблокирането на фондове от ЕС, от които страната се нуждае за изграждането на модерна икономика, отбелязва "Тайм" и припомня, че през 2008 г. Европейската комисия замрази около 674 милиона долара фондове, които бяха предназначени за преструктурирането на българските държавни институции и земеделския сектор.

Авторката се спира и на конкретни случаи като този с "Красьо от Плевен" в съдебната система, получената земеделска евросубсидия от дъщерята на бивш заместник-министър на земеделието и историята на прословутите дупнишки "братя Галеви".

Сега официалните лица в Брюксел чакат да видят дали Борисов може да прати в затвора българските престъпници - нещо, което предшествениците му не постигнаха, пише авторката на статията.

За разлика от комиксовия герой обаче, този Батман не може сам да реши някои съществени проблеми в България. Най-голямото му препятствие е съдебната система, чиито членове не се явяват на избори нито се назначават от правителството и често запазват постовете си доживот.

Интервюирани от "Тайм" хора посочват корупцията в съдебната система като главната пречка за Борисов в неговата антикорупционна кампания.

В интервюто Борисов заявява, че съдебни процеси над знакови фигури като бизнесмена Пламен Галев са тест за съдебната система и изразява надежда, че тя ще си свърши работата.

Докато престъпниците не са в затвора обаче, "ще правя каквото трябва и ще дам най-доброто от себе си", заявява българският премиер пред "Тайм". Българите се надяват, че най-доброто от него ще е по-добро от това на предшествениците му, завършва статията на сп. "Тайм" за Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?