Предишният кабинет е изхарчил законно 300 млн. лв. за АЕЦ "Белене"

Предишният кабинет е изхарчил законно 300 млн. лв. за АЕЦ "Белене"

Прокуратурата не откри нарушения при изразходването на 300 милиона лева, отпуснати от кабинета "Станишев" за финансиране на проекта АЕЦ "Белене", съобщиха от държавното обвинение в сряда. Прокурорите са извършили проверка, която през март месец е завършила с отказ от образуване на досъдебно производство. Сигналът е бил подаден от Държавната финансова инспекция.

В същото време изтече неофициална информация, че прокуратурата вече е започнала да проверява консултантските договори на лидера на ДПС Ахмед Доган за хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскадата "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

В средата на март министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков съобщи, че обект на проверки ще са консултантските договори за "Цанков камък" и "Белене".

Към момента е известно, че Доган е взел 1.5 милиона лева като консултант по четири енергийни проекта на тройната коалиция.

Засега обаче досъдебното производство за пране на пари се води срещу неизвестен извършител. Засега прокуратурата се въздържа от официални изявления по случая.

Ако се стигне до образуване на дело срещу Доган, трябва да бъде поискан депутатският му имунитет, а досега това не е направено.

Проверка на консултантските договори

През ноември миналата година Държавната финансова инспекция констатира, че не са изразходвани правилно отпуснатите на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) 300 милиона лева за увеличение на капитала на Националната електрическа компания (НЕК). С тях трябваше да се финансират дейностите по изграждането на АЕЦ "Белене" до намирането на кредити за проекта. Това трябваше да стане до края на 2009 г., но така и не се случи заради липса на финансиране и оттеглянето на германската компания RWE, която трябваше да придобие 49% от проекта.

Освен тази проверка прокурорите извършват още две разследвания, свързани с АЕЦ "Белене". Говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова обаче отказа да каже за какво става дума. Неофициална информация подсказва, че те се свързани с консултантските договори и заема от 250 милиона евро за изграждането на централата, отпуснат от "БНП – Париба". Инженеринговият консултант е "Парсънс" с участието на "Риск Инженеринг" на Богомил Манчев. Финансови консултанти са "Делойт" и "Нортън Роуз", за чиито услуги е изхарчена далеч по-малка част от сумата.

Пет производства и четири проверки

Кожухарова уточни, че има общо пет досъдебни производства и четири проверки, свързани с енергетиката. Една от проверките е именно приключилата без констатации за извършено престъпление.

Кожухарова каза, че има досъдебно производство за хидровъзел "Цанков камък". Тя обаче не уточни дали става въпрос за разследването срещу Ахмед Доган. Преди време Богомил Манчев съобщи, че НЕК е пренасочила част от предназначения за АЕЦ "Белене" заем от "БНП – Париба" към проекта "Цанков камък".

Друга проверка е за ТЕЦ "Марица Изток – 2", където влизаха и агенти на ОЛАФ само преди около месец, за да търсят нарушения в изграждането на сероочистващите инсталации. За "Марица Изток – 2" сигнал в прокуратурата бе подал и бившият енергийно-икономически министър Петър Димитров. По тази проверка подробности също не бяха огласени. 

Някои от проверките и досъдебните производства са свързани и с НЕК.

Разследванията са на различен етап на развитие, но по всички се работи много усърдно, заявят от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?