Предишният кабинет облагодетелствал определени компании

Предишният кабинет облагодетелствал определени компании

Предишното правителство е прокарвало закони, които са облагодетелствали една или друга компания, заяви заместник-министърът на финансите Георги Кадиев (БСП) пред бТВ в сряда. Той обясни, че като отговарящ за данъчната политика в момента вижда как са били поставяни задачите от предходния екип на министерството начело с Милен Велчев и може да прецени “кой се е облагодетелствал от това нещо.”

В отговор на въпрос дали ще сезира прокуратурата, Кадиев отговори, че дори и да го направи, в случая няма престъпление, освен ако облагодетелстваните компании не са плащали на някого, което обаче той не знаел и не можел да докаже.

Кадиев, който по време на предизборната кампания миналата година бе сред най-ярките критици на БСП срещу корумпираното, по думите му, управление на НДСВ и ДПС, заяви в сряда, че социалистите не бива да се отказват от политическа ревизия на предходното правителство, както обещаваха. Според него обаче това трябва да стане след приемането на България в ЕС през януари следващата година, тъй като сега всички усилия на тройната коалиция са насочени към тази цел.

Кадиев, чийто медийни изяви и остри коментари по отношение на НДСВ и ДПС секнаха през последните месеци, допълни, че по не е оторизиран да изразява позиция на БСП и че се е отдръпнал от чисто политически действия.

Според Кадиев “няколко месеца” закъснение не са фатални, за да се направи ревизия на предишното управление. Той смята, че това трябва да се случи след 1 януари 2007, ако БСП прецени.

Наскоро министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който е зам.-председател на БСП, отново заговори за корумпираното управление на предишния кабинет и за сключени неизгодни сделки и договори в частност от Милен Велчев.

Във вторник Овчаров бе поканен в ПГ на НДСВ да даде обяснение както по този въпрос, така и по теми, свързани със закона за енергетиката.

В сряда зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев заяви пред бТВ, че имало “известен виновен тон в думите” на министъра по време на срещата с НДСВ. Запитан дали Овчаров се чувствал виновен или гузен, Велчев отговори: “Каква е разликата между гузен и виновен не знам, но определено имаше нещо...”

Велчев похвали министъра на регионалното развитие от БСП Асен Гагаузов, че след като се запознал с реалното състояние на нещата е променил в положителна посока негативната си оценка за концесионната сделка за магистрала “Тракия”.

Зам.-председателят на НДСВ отказа да коментира критиките на Овчаров към предходното правителство с обяснението, че това е “дребнотемие”, което може да отклони вниманието от по-важни неща.

По думите на Велчев НДСВ няма да поставя нови условия за оставането си в тройната коалиция след влизането в ЕС, ако правителството провежда правилна политика. Той обеща НДСВ  “много по-ясно и настойчиво” да заявява своята гледна точка.

Велчев каза, че не могат да се съгласят с оценката на БСП, че това правителство работи много по-добре от предишното в първата си година от мандата.

Той повтори думите на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева (НДСВ), че нито загубата, нито евентуална победа на президентските избори на кандидат от НДСВ ще бъде основание партията да си промени поведението в коалицията.

“Поведението ни в коалицията може да бъде променено само от промяна на обстоятелствата около поведението на нашите коалиционни партньори, на коалицията като цяло и на степента, в която те изпълняват коалиционните си ангажименти”, обясни зам.-председателят на НДСВ.

Споделяне

Още от България