В опити да заобиколи европейското законодателство

Предишният кабинет преговарял "Южен поток" да стане "добивна" тръба

Захариева отрече сегашните управляващи да правят каквото и да било по проекта

Предишният кабинет преговарял "Южен поток" да стане "добивна" тръба

Предишното правителство е водило преговори газопроводът "Южен поток" да промени статута си на добивна, а не транзитна тръба, в опит да се заобиколи европейското законодателство. Това обясни вицепремиерът по икономическите въпроси и регионален министър Екатерина Захариева в сряда пред журналисти по повод информация от предишния ден на руската агенция ИТАР-ТАСС, че България и Русия търсят начин да избегнат забраната на Европа една и съща компания да добива природен газ и да го транзитира по свой газопровод, без да осигури достъп на други доставчици.

Проектът "Южен поток" е замразен, заяви Захариева. Промени в статута на строежа на газопровода "Южен поток" няма, заяви и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Позицията ни е да водим диалог с ЕК за газопровода и спазването на европейското законодателство - едва след това могат да се приемат определени изключения, каза той.

За първи път нашето правителство с акт, който законът изисква от министъра да спре, е спрял всички действия, свързани с подписването на нови договори, с поемане на нови задължения и с разплащания, каза Екатерина Захариева.

По думите ѝ, откакто работи служебният кабинет, няма подписани нови договори, няма промени в договора, който е сключен преди това и няма извършени никакви плащания по отношение на проекта "Южен поток". "Това отговаря на въпроса свързан с това, има ли аванси. Не, няма. Няма никакви плащания на никой", заяви вицепремиерът.

Министър Щонов обясни, че акостиралата в събота в Бургас баржа, която ще завалява полаганите по дъното на Черно море тръби от газопровода, няма нищо общо с трасето през българската територия, за което Брюксел поиска да се спрат всякакви дейности.

От компанията "Южен поток Транспорт", която отговаря за морското трасе, вече заявиха, че строителните работи ще започнат само след получаването на съответните разрешителни.

Щонов обеща още да предостави на журналистите възможно най-много информация за проекта, без да се нарушават търговските тайни на страните по договора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?