Предисторията на аферата "КТБ": Обядвахме и мечтаехме

Основният свидетел на прокуратурата си спомни само за един политик – Иван Костов

Бисер Лазов, Снимка: БГНЕС

Източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), за което главен обвиняем е банкерът Цветан Василев, е започнало по съвсем невинен начин - с мечти за успешен бизнес. Това стана ясно от показанията на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов.

Схемата с финансиране на приближени до банкера дружества започнала през 2001 г., когато той станал изпълнителен директор. Методите си Василев наричал "специфично финансиране" и в началото били много успешни - сключени били няколко печеливши сделки, които убедили всички, че той е прав.

Обядвахме и мечтаехме

Лазов и Василев били близки, разказа бившият счетоводител на КТБ и фирмата "Фина-С". Често обядвали заедно и си споделяли и лични неща. По време на тези обеди двамата мечтаели, разказа Лазов.

"Да, всичко започна с мечти", обясни той.

Лазов и Василев се запознали в периода 1997-98 г. в Централна кооперативна банка (ЦКБ), където и двамата работели. По това време Василев вече имал финансовата си къща "Фина-С" и тя работела тясно с банката, през която минавали валутните преводи. Василев поканил Лазов да работи за него, защото имал притеснения, че счетоводителите му не се справяли добре.

Феноменална памет

Лазов демонстрира завидна памет за събития отпреди повече от 20 години. Той си спомни имената на много служители, длъжностите им, кабинетите им, дори какво било първото му впечатление, когато ги видял. Спомни си и точно къде и как с Василев са разговаряли за неговите бизнес принципи, които трябва да спазва, работейки за него. Срещата им била в ресторант в Горна Баня, докъдето Лазов бил откаран от шофьор на фирмата. Лазов се сети и за името на шофьора. Това предизвика насмешки сред слушателите в съдебната зала и точно когато някой попита няма ли да се сети с каква кола са пътували, Лазов обяви, че е била "Опел Омега". Но веднага уточни, че я помни, защото впоследствие я купил.

Бизнес принципите на Василев били три, според Лазов. Тъй като бизнесът му бил финансов, винаги му трябвала банка, през която да минават преводите. Вторият принцип бил – има само един шеф и това е Василев. И трето – фирмата е само една, независимо колко дружества я съставляват. Банкерът настоявал всичко да е под една шапка, защото не харесвал колективните форми на управление. Според него трябвало да има само един шеф, тъй като в противен случай се губело време за вземане на решения и не било ясно кой носи отговорност.

Аз му се възхищавах и исках да му подражавам

"Някои негови принципи са ми помогнали в моето житейско и професионално израстване, защото аз ги споделям, спазвал съм ги", каза Лазов пред съда. Той обясни, че се възхищавал на Василев и искал да му подражава, защото го смятал за пример за успешен бизнесмен.

Банкерът станал особено успешен след 2001 г., когато бил поканен за директор на КТБ, приватизирана малко по-рано и собственост на 11 офшорни фирми по това време. Преди това Василев работил за кратко в банка "България Инвест", сега – Алианц. Скоро след като започнал работа в КТБ, там била изпратена инспекция от БНБ и Василев бил много притеснен, разказа Лазов. Тогава поискал съвет от друг банкер – Янко Иванов. Впоследствие той също бил поканен в КТБ. По това време Василев започнал да привлича опитни хора. Освен Иванов, такъв бил и Иван Константинов, който преди това работел в държавната Транспортна банка, която сега е "Сосиете Женерал".

Освен опитни кадри, Василев търсел и държавно лоби за банката си, твърди Лазов. Това било заради убеждението му, че една банка не може да работи без държавна подкрепа.

Единственият политик

Единственият политик, за който Лазов се сети, че е виждал с Василев, е бившият премиер Иван Костов. Сети се и че в началото на века имало някакъв медиен скандал с дарение от банката на фондация "Демокрация". Освен това си спомни, че по-късно той и Василев оглеждали офис сграда в близост до Бояна, където се появила дъщерята на Костов. Впоследствие банкерът му възложил задача да намери начин как от банката да се плащат месечно по 25 хил. евро за наем на сградата, понеже бил обещал да я напълни с наематели от собствените си фирми.

Специфичното финансиране

След като станал изпълнителен директор на КТБ, Василев обяснил на Лазов, че новата позиция му позволява да финансира собствените си бизнес инициативи. За целта обаче му трябвали верни хора, на които да повери фирмите, за да може спокойно да ги кредитира.

"Изискваше се технология на използване на доверени лица, различни от Василев, за да не бъде кредитът класифициран като вътрешен. Първото такова лице бях аз", обясни Лазов. Той разказа, че били създадени няколко дружества, на които той бил формален собственик. Чрез едно от тях била купена мината "Станянци", а след това – продадена на Христо Ковачки.

След покупката на мината Лазов отишъл да я види. На връщане Василев му се обадил и му се скарал.

"Той ми каза: Аз отговарям, не проявявай еманципирани действия", заяви счетоводителят.

Учредяването на фирми с поставени лица минало на три вълни

Според Лазов имало три вълни на учредяване на фирми начело с подставени лица. Той бил първият. След това за управители били назначавани други близки на Василев – Теодора Танева, Емил Галов, Венета Николова и други. Чрез дружеството ТЦ ИМЕ под ръководството на Танева бил купен старият железопътен завод до Централна гара в София. След това част от земята била продадена на испанска фирма с голяма печалба. Фирмата "Дивал-59" със собственик Емил Галов пък купила акции на оръжейния завод "Дунарит".

"Наложи се Галов да отиде с костюм като истински бизнесмен", спомни си Лазов.

"Третата вълна" дружества се управлявали от секретарки и шофьори, обясни Лазов. Според него преди фалита на банката във фирмата на Василев имало около 150 дружества, които се кредитирали с пари на банката. Печатите на всички фирми се държали в една стая на шестия етаж в офис-сградата на Василев на бул. "Цар Борис III". Там един служител привиквал "управителите", когато трябвало да подписват документи за кредит.

Разпитите продължават

Разпитът на Лазов вероятно ще продължи в няколко заседания. Той самият заяви, че ще му трябва повече време – изложението му било дълго, а има и още един проблем – свидетелят има дългогодишен говорен дефект и често заеква. Освен това към него вероятно ще има и много въпроси. Обвиняемите и адвокатите по това дело са над 40 души и всички могат да му задават въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България