Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предизборен диспут между кандидатите за кмет на София Бойко Борисов и Бриго Аспарухов

2 коментара

Водещ: В следващите минути ще имате възможност да проследите на живо от София, отбелязвам, най-после генералския сблъсък в София между титаничните представители в тези избори на двете основни партии, които се състезават в тях. Кандидатът на партия ГЕРБ ген. Бойко Борисов и кандидатът на БСП ген. Бриго Аспарухов. Даваме си сметка за огромния интерес и за факта, че в това студио всъщност ще бъде единствената среща между основните противници в столицата на тези избори, сполучливо наречен от някои колеги дебата на дебатите. Правилата в този дебат са да успеем да получим, надявам се, отговор на основните въпроси, които двамата опоненти провокираха до момента в кампанията, част от тях на лична основа. Няма да пропуснем да ги питаме и за това. Но надявам се, че ще стане въпрос и за техните програми за управлението на София, за основните проблеми, които измъчват софиянци и всички нас, хората, които живеят и се трудят в столицата. Малко предистория за този сблъсък в нашето студио. След разменени реплики между двете страни за това, че дебат между тях трябва да има и кой от тях всъщност не иска да има такъв дебат ген. Бриго Аспарухов отправи, хвърли ръкавицата към своя опонент именно от нашето студио. Впоследствие двамата основни кандидати се разбраха, като избраха бТВ като най-голямата и обективна трибуна на техния сблъсък. Ние нямаше как, разбира се, да не отговорим на техните очаквания и на тези на избирателите. Добро утро, ген. Борисов, добро утро, ген. Аспарухов.
Бриго Аспарухов: Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Ами да започнем с основния въпрос към ген. Бриго Аспарухов, кандидата на БСП в тези избори, основния опонент. С какво се мотивирахте да участвате, и то тъкмо срещу Бойко Борисов на тези избори в София? Каква е вашата лична мотивация да искате да станете кмет на столицата?
Бриго Аспарухов: Това, което гледам в София, проблемите, които виждам. Колкото повече минава времето, в София проблемите стават все по-тежки и по-тежки. Има и обективни причини за това, но има и много субективни причини и явно някой трябва да започне сериозна работа за решаване на тези проблеми. София иска една нова стратегия за развитие. Аз скоро се срещах с Камарата на архитектите, софийската камара, това са хора, които бяха и са градили София, имат представа от града, и то много ясна, и в дълбочина, и в широчина, видях болката в очите им от това, което сега е направено и което изглежда София. Един хаос в строителството, дава се предимство на административни офис сгради, запълват се междублокови пространства, т.нар. уплътняване, поставят се пломби между блоковете, завземат се пространства жизнени на хората. Да не говорим за чистотата и редица други проблеми, които измъчват ежедневието на хората. Моят мотив е изключително насочен към това да се опитам с моя опит и познаване на проблемите и като гражданин и вече като човек, който от десетина-петнайсет дни обикаля цяла София, запознавам се с проблемите, слушам хората, да се опитам да помогна за решаването на тези проблеми. И считам, че не съм сбъркал, че се кандидатирах за кандидат за кмет на София. Убеден съм, че доброто начало, което ще поставя, ще бъде наистина добро начало за следващите, които ще идват след мен да управляват София.
Водещ: Има ли личен мотив във вашето кандидатиране, насочен срещу ген. Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Категорично заявявам, че личен мотив няма. Единствено от това, което се ръководя, е това, което казах. Че трябва да се заеме някой със сериозните проблеми на столицата.
Водещ: Преди две години, печелейки изборите в столицата, сегашният кмет Бойко Борисов обеща “генерална промяна” в града. Имате ли конкретни критики към него за управлението му през последните две години? Да ги чуем сега в ефира на бТВ, за да можем да му дадем думата.
Бриго Аспарухов: Аз изразявам само критиката и недоволството на хората, с които се срещам, а това са стотици хиляди хора. Обиколих и централните квартали, и крайните квартали на София и си мислех по едно време, че единствено крайните квартали са закъсали. Оказа се, че в центъра на София има изключително много проблеми, които чакат своето решение. Например учудва ме това, че има чудесни паркове в кварталите, които са култови за софиянци. Например Северния парк в квартал “Надежда” е изключително красив парк и изключително занемарен. Загиват парковите дървета. Никой не обръща внимание. Има езеро, за което хората си спомнят с носталгия колко било красиво, сега няма нито сигурност, нито ред, всичко се руши. Ако отидете в “Лебедово езеро” на кв. “Западен парк” , ще видите същата картина, ако отидете в кв. “Дружба”, ще видите същата картина, отидете по софийските пазари, ще видите какъв вой се чува от хората, които си изкарват хляба на пазарите. Плащат наеми и предоставят им се услуги, които нямат нищо общо с човешките условия на труд. Дори учудва ме това, че на много хора, които ме придружаваха, не са им известни такива неща като чия собственост например е един изоставен пазар в “Дружба”, видях. Минах през детски градини, които се рушат, заграбени са, отдадени са. С една дума, това, което се наложи като впечатление у мене, е, че моделите, които се изграждаха през последните 17 години в София, това са управлението на десницата или придобил печалната известност модел “Софиянски”, получи едно продължение при сегашното управление на кмета.
Водещ: Бойко част ли е от модела “Софиянски”? С едно изречение, за да можем да го чуем.
Бриго Аспарухов: Налага се вече впечатлението, че продължава моделът “Софиянски”. Дали е волю или неволю, това се констатира и има много факти, които го потвърждават.
Водещ: След, така да се каже, краткия пътепис на столицата...
Бриго Аспарухов: Тоест това е моделът на дясното управление и той умело го продължава.
Водещ: ... и критиката на ген. Бриго Аспарухов за това, че, което можем в едно изречение да обобщим, че Бойко Борисов продължава модела “Софиянски”, даваме думата на Бойко Борисов, който направи две години начело на столицата да отговори на тези критики, които сега се чуха в нашето студио и да направи своята равносметка пред столичани и зрителите на бТВ.
Бойко Борисов: Думата “ново начало” звучи малко неудобно от устата на представител на БСП. Защото от 1944 година София се управлява от БСП и половината град е без канализация.
Бриго Аспарухов: Дайте да започнем от вашето управление. Защо започвате от 1944 година?
Бойко Борисов: Започвам, защото казвате, че съм модела “Софиянски”.
Бриго Аспарухов: Разбира се. Разбира се, че сте модела “Софиянски”.
Бойко Борисов: А аз казвам, че от БСП...
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, управлявате София от 2005 г. От 1989 г. управлява София десницата. Вие, какво се различават петнайсетте години преди вас?
Бойко Борисов: С много неща.
Бриго Аспарухов: С какви неща? Решихте проблема на транспорта ли?
Бойко Борисов: Разбира се.
Бриго Аспарухов: Вижте какъв е проблемът на улиците.
Бойко Борисов: И вчера...
Бриго Аспарухов: Няма вчера, няма утре. Решихте едно “Цариградско шосе” и станахте нарицателен с...
Бойко Борисов: Моля?
Бриго Аспарухов: Не ме молете, казвам ви какво е станало. Цяла София говори за “Цариградско шосе”, така нареченото “Цариградско море”.
Бойко Борисов: Какво говори?
Бриго Аспарухов: Говори това, че не сте го оправили.
Бойко Борисов: А за “Ботевградско шосе” говори ли?
Бриго Аспарухов: Единственото, което се опитахте да направите е едно шосе и вие не успяхте да го направите като хората. Тепърва предстои да се види защо. Така че (...) вашето управление.
Бойко Борисов: Така. Дали и аз мога да кажа нещо?
Водещ: Разбира се. Това беше интересна размяна на реплики. Ще има време. Виждате, че напрежението е огромно.
Бриго Аспарухов: Преписът на вашите две години...
Бойко Борисов: Мисля, че аз бях достатъчно възпитан и търпелив да изслушам цялата реч на г-н Аспарухов. Не считам, че това е начин да прекъсваш и да опитваш да надделяваш, недавайки възможност на другия човек да говори. Аз дойдох, г-н Аспарухов, в София без общински съвет. Най-голямата група в Общинския съвет е на БСП през тези две години. Без нито един районен кмет от 24-те районни кмета, без нито един ръководител на общинска фирма или член на борда на директорите на общинските фирми. Една единствена исках да сменя ръководството в нея, това беше на “Топлофикация” – София, и Общинския съвет...
Бриго Аспарухов: Сложихте ваш човек и след това го извадихте.
Бойко Борисов: Не, не съм сложил наш човек. И в момента човекът, който управлява “Топлофикация” е от средите на БСП. Но така или иначе не можах да наложа свое управление. Затова считам, че това ново начало, което едно ново управление, което сега ще има, когато си имаме и общински съвет с голяма група в нея, когато си имаме и районни кметове, които са избрани от ГЕРБ, когато ще си имаме, съответно ще съумеем акционерните дружества, които са общински фирми да ги направим общински предприятия, за да бъдат на пряко разпореждане на кмета, тогава ефективността от работата ще стане много по-голяма. Понеже чух за езера. Когато станах кмет преди две години, в София не работеше нито един шадраван, нито един, нито един фонтан.
Бриго Аспарухов: Между шадраван и езеро има разлика.
Бойко Борисов: Момент, ще стигна и до тях. Като се започне от НДК и се стигне до Президентството. Сега работят шестнайсет. В София нямаше езерото “Ариана”, тъй като и с него се спекулира, както с “Цариградско шосе”. Само на вниманието на г-н Аспарухов да кажа, че до този момент за “Цариградско шосе” не е платена нито една стотинка, глобени са сто трийсет и кусур хиляди лева и ще им бъде платено...
Бриго Аспарухов: Добре. Един въпрос. Колко струва цената на тон асфалт на “Цариградско шосе”, която вие трябва да платите? Още не сте платили, но трябва да платите.
Бойко Борисов: Няма да я платим докато - имам решение и заповед издадена, докато те не го отремонтират така, както българският държавен стандарт изисква.
Водещ: Скъпичко ли ви се струва? Знаете ли цената вие на тон асфалт?
Бойко Борисов: Не, той е най-евтиният, защото не е платен.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Бойко Борисов: И ще бъде платен, когато го оправят.
Бриго Аспарухов: ... вие отново...
Водещ: Но ще бъде платен в един момент, защото има подписан договор.
Бойко Борисов: Няма да бъде платен докато те не си отремонтират така, както стандартът изисква.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов...
Водещ: Има ли повишение на цената на асфалта...
Бойко Борисов: Не, няма.
Водещ: ... от времето на Стефан Софиянски? Кой асфалт е по-скъп – на Софиянски или на Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, вие искате отново да ни представите София така, както я виждат вашите очи.
Бойко Борисов: Тя е така.
Бриго Аспарухов: Но София не е такава. Вие замествате езеро с шадраван...
Бойко Борисов: Езерото “Ариана”...
Бриго Аспарухов: ... шадраван с езеро. Тази еквилибристика е непонятна.
Водещ: Може би ще трябва да чуем и за шадравана, и за езерото информация.
Бойко Борисов: Езерото “Ариана” работеше ли преди две години?
Бриго Аспарухов: Аз ви питам има ли хаос в транспорта, има ли задръствания?
Бойко Борисов: Има.
Бриго Аспарухов: Отразява ли се на хората?
Бойко Борисов: От къде идва този хаос?
Бриго Аспарухов: Страдат ли хората?
Бойко Борисов: От къде?
Бриго Аспарухов: Ами вие кажете, две години във вас е властта.
Бойко Борисов: Да, ще обясня. Три години правителство имаме.
Бриго Аспарухов: А що се касае до общинските съветници искам да ви кажа...
Бойко Борисов: Вие що не кажете за него?
Бриго Аспарухов: Искам да ви кажа, че вие точно общински съветници от Софиянски, от модела “Софиянски” сега ги правите ваши съветници. Искате ли да ви цитирам имена?
Бойко Борисов: Цитирайте.
Бриго Аспарухов: Да, веднага.
Водещ: Генералски папки, уважаеми зрители. Винаги може да изскочи изненада от тях.
Бриго Аспарухов: В листата на ГЕРБ в района за кметове са включени кметове на Стефан Софиянски. Изброявам ви ги. Ева Сеизова чия е била? Йордан Томов, чий е бил?
Бойко Борисов: Има четири кмета от тях. От 24 четири съм оставил.
Бриго Аспарухов: Пет. Зорница Атанасова на кого е била? Томи Николов на кого е бил? Пламен Йорданов на кого е бил? Все кметове на райони.
Бойко Борисов: Какво лошо те са направили в района?
Бриго Аспарухов: Нищо лошо. Вие просто продължавате модела “Софиянски” и продължавате да участвате...
Водещ: Кръстосан огън между двамата генерали в студиото.
Бойко Борисов: Това означава ли, че...
Бриго Аспарухов: Участват хора, които са ограбвали София и сега по ваше време продължиха тази линия. Нищо лошо за вас.
Бойко Борисов: Кое са ограбва ли бе, г-н Аспарухов, тези хора?
Бриго Аспарухов: Да, вие твърдите непрекъснато, че ви пречи някой. На вас ви пречи Общинският съвет, на вас ви пречи София и вие сега говорите за нещо повече. Като имате ГЕРБ...
Бойко Борисов: На вас какво ви пречи?
Бриго Аспарухов: На мен нищо не ми пречи. И гражданите ме разбират и аз ще (...) на тях да решават проблемите.
Бойко Борисов: Какво ви разбират? Как? Как ще решите транспорта вие?
Бриго Аспарухов: До сега вие не сте решили един проблем.
Бойко Борисов: Как да не сме решили?
Бриго Аспарухов: Кажете един, който сте решили. Всички (...) решихте “Софийска вода”, дойдохте с програма ясна да прекратите концесията, защо не го направихте?
Водещ: Три са основните проблема...
Бойко Борисов: Защото, момент Бареков...
Водещ: Да се дръпна ли малко така, да се виждате?
Бойко Борисов: Не. За да се преговори една концесия и да се вкара градът в хаос е лесно.
Бриго Аспарухов: Не ми обяснявайте хронологията. Защо не я прекратихте? Защо софиянци сега стенат от високите цени?
Бойко Борисов: Напротив, цените на водата не са скочили. И недейте спекулира, цената на водата се определя от държавния регулатор.
Бриго Аспарухов: Не са скочили ли? И това е...
Бойко Борисов: От държавния регулатор, не от общината. Така ли е или не?
Бриго Аспарухов: И това е вашата заблуда.
Бойко Борисов: Така ли е? Момент, кажете така ли е.
Бриго Аспарухов: А къде отиде одиторската фирма “Омонит”, защо я махнахте?
Бойко Борисов: Защото тя крадеше.
Бриго Аспарухов: Не е тя.
Бойко Борисов: А кой?
Бриго Аспарухов: Не е тя. Вие обещахте...
Бойко Борисов: И я махнах.
Бриго Аспарухов: Вие обещахте да прекратите концесията поради това, че концесионерът не изпълнява своите задължения 2005 година. Направихте ли го?
Бойко Борисов: Естествено.
Бриго Аспарухов: Не го направихте.
Бойко Борисов: В момента така сме предоговорили договора, че те...
Бриго Аспарухов: Сега искате...
Бойко Борисов: ... или ще продадат концесията, както (...) я продаде...
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, няма да ме надприказвате.
Бойко Борисов: ... или ще им я прекратим.
Бриго Аспарухов: Отговорете на софиянци, които ни гледат сега, защо плащат високи цени на водата, защо концесионерът не си изпълнява задълженията.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов...
Бриго Аспарухов: Защо не подменя инфраструктурата по центъра? Защо...
Бойко Борисов: ... ще отговорите ли, за да мога след това да спекулирам и аз с отговора ви? Кой определя цената на водата?
Бриго Аспарухов: Аз ви задавам въпроси...
Водещ: Доста въпроси се събраха в нашето студио. Нека да отговори кметът все пак на тях.
Бойко Борисов: Не, не, понеже казвате, че аз съм вдигнал цената, заради мене, на водата – кой определя цената на водата?
Бриго Аспарухов: Не, защото не прекратихте концесионера, защото не прекратихте договора.
Бойко Борисов: Добре. Кой определя цената на водата питам?
Бриго Аспарухов: Аз ви питам защо 2005 г. не поискахте да се прекрати...
Бойко Борисов: Защото концесията е за 25 години и носи тежки санкции срещу нас.
Бриго Аспарухов: ... и не го направихте.
Бойко Борисов: И вижте за тези две години какво сме направили с концесионера. 3 млн. лева плащаше общината за охраната на язовир Искър. Поеха си я те.
Бриго Аспарухов: Добре сте запознат с проблема, не ми го обяснявайте на мен. Обяснете на софиянци.
Бойко Борисов: Аз трябва да го обясня на хората.
Бриго Аспарухов: Вие им обяснявате защо живеят трудно, а не им давате решения на това.
Бойко Борисов: Не, решението...
Водещ: Нека, моля ви, сега да се изслушате, понеже имаше доста въпроси.
Бриго Аспарухов: Вие им обяснявате, че е трудно, но не давате решение за това.
Водещ: Да отговори Бойко Борисов първо. Аз искам да наблегна на три основни теми. Едната, общинската корупция, за нея стана въпрос вече, надявам се, че ще я изясните.
Бойко Борисов: Всичко, разбира се.
Бриго Аспарухов: Нещо за боклука можете ли да ми кажете...
Водещ: Момент, момент. говорим...
Бойко Борисов: Всичко.
Водещ: Искам да поговорим и за улиците и инфраструктурата на София, защото София трябва да има стратегия за развитие. В кварталите не трябва да има сборища между бизнес центрове, индустриални паркове и жилищни зони. И въпросът за мръсния въздух и бездомния боклук. Понеже в тази посока се канализираха въпросите…
Бриго Аспарухов: Боклука на София, вчера научих с притеснение, че ЕК иска да налага санкции, започва процедура. Защо, г-н Борисов, две години не направихте нищо във връзка с боклука, това обещахте на софиянци.
Водещ: Нека сега да слушаме отговорът само на този въпрос. Имаме сериозен въпрос в студиото.
Бриго Аспарухов: А запълнихте Кремиковското поле с бали.
Водещ: Ясно е, че и Пловдив и Карлово няма да бъдат решение на въпроса.
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, ще ви кажа нещо, за съжаление…
Бриго Аспарухов: Само, че не на мен, кажете го на гражданите на София
Бойко Борисов: За съжаление от БСП сте свикнали да прехвърляте вината винаги (…) на чуждата.
Бриго Аспарухов: За вас всички са виновни…
Водещ: Нека да се изслушваме.
Бойко Борисов: Когато аз станах кмет имаше правителствено решение да ни вкарат боклука в мина “Чукурово”, помните ли?
Бриго Аспарухов: Да помня, в осем мини имаше предложение.
Бойко Борисов: Така. Нито едно от тях не стана, загубихме близо една година.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, ама защо… Че други са виновни…
Водещ: Ген. Аспарухов, не му давате думата, нека да го чуем.
Бойко Борисов: Аз като дойдох в София нямаше нито един квадратен метър узаконена площадка, място, терен нито за завод, нито за боклук. Нито един. А общинските съветници, всички политически партии, включително от БСП г-н Дъбов подписа протокол, с който, ето ви го да видите, всичко, което аз съм направил…
Бриго Аспарухов: Г-н Дъбов не е бил съветник от БСП в общинския съвет.
Бойко Борисов: Аз направих среща освен със съветниците…
Водещ: Само за кой Дъбов става въпрос?
Бриго Аспарухов:
Бойко Борисов: Направих среща и с ръководствата на парламентарно представените партии в парламента.
Бриго Аспарухов: Нека бъдем по-ясни.
Бойко Борисов: В следствие на което направихме стратегия, г-н Аспарухов, ето я, дългосрочна, приета от Брюксел, приета от ЕК…
Бриго Аспарухов: Не ми я подарявайте, аз я имам. Не спекулирайте с Брюксел. Кажете на хората защо нямаме завод за боклук.
Бойко Борисов: В следствие на което, защото правителството искаше да направи частен завод, частен завод.
Бриго Аспарухов: Кое правителство?
Бойко Борисов: Това правителство, сегашното.
Бриго Аспарухов: Кога е искало да прави частен завод?
Бойко Борисов: През цялото време.
Бриго Аспарухов: А вие защо не направихте завод, вие, защо не решихте въпроса и да се направи общински завод?
Бойко Борисов: Защото за да се направи завод, завод ще има след пет години…
Бриго Аспарухов: Известно ли ви е, че след два три месеца София ще потъне отново в боклуци, известно ли ви е, г-н кмете?
Бойко Борисов: Не.
Бриго Аспарухов: След два-три месеца се запълва Цалапица и Карлово с балите ви с боклук.
Бойко Борисов: А вие къде ще ги закарате, ако сте кмет?
Бриго Аспарухов: Ама вие две години не го направихте, ето това е въпросът.
Бойко Борисов: Не, напротив, ако чуете, аз съм направил…
Бриго Аспарухов: Какво сте извършили за две години?
Бойко Борисов: Следното, анализ на количеството, морфологичния състав и калоричността на битовите отпадъци…
Бриго Аспарухов: Е, и какво решихте с това.
Бойко Борисов: Момент. След което е направено предпроектно проучване, избрана е фирма (…), която в момента изготвя всички тръжни процедури.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, не ми обяснявайте неща…
Бойко Борисов: Това са законите, г-н Аспарухов, никой не може да ги наруши законите. И ви е ги лъжете хората, как ще направите завод за две години.
Водещ:
Бриго Аспарухов: Не ми обяснявайте неща защо не сте го свършили. Питам ви защо…
Бойко Борисов: Не, свършено е, това са технологични срокове, които трябва да ги минат хората, те не могат да не минат. ОВОС, всичките тези процедури, които в момента текат са направени.
Бриго Аспарухов: Вие просто обяснявате как другите ви пречат.
Бойко Борисов: Ако правителството ни извади от индикативната програма, за да може да бъде частен завод…
Водещ: Кога ще бъде решен въпросът с боклука?
Бриго Аспарухов: Всичко ви пречи.
Бойко Борисов: ЕС по наше искане наложи тази клауза сега, за да можем да вземем 129 милиона евро безвъзмездни пари.
Бриго Аспарухов: ЕК вчера обяви, г-н Борисов, ако не сте информиран, да ви информирам, защото вие с информация много бягате да разполагате, не знам защо – ЕК обяви, че сме пред началото на процедура за налагане на санкции заради вас.
Бойко Борисов: Това е заради държавата, г-н Аспарухов, това е по-нашата жалба. И затова те ни вкараха отново програмата.
Водещ: Ще има ли завод за боклука в София, какво ще правите, защо два месеца, когато спре…
Бриго Аспарухов: Ама вие си играете с правителства…
Бойко Борисов: Има срок, пет години, 2011 или края на 2010 г. ще се отвори завода. Никой няма да го направи по-бързо.
Водещ: Ще се отвори ли “Суходол” до тогава?
Бойко Борисов: В зависимост от ситуацията имаме четири варианта за действие, които…
Водещ: Има ли стратегия за след две години?
Бойко Борисов: За две години въпреки правителството…
Бриго Аспарухов: Няма да решите и това, то е ясно и затова вие трябва просто да стъпите нещата на други…
Бойко Борисов: На кого? Щом говорите за Брюксел, хайде да кажем какво каза вчера Брюксел за магистрала “Тракия”, да кажем ли за магистрала “Тракия”?
Водещ: Това няма много общо с изборите в София?
Бойко Борисов: Напротив, магистрала “Тракия” е северната част на околовръстното. В момента ние правим южната дъга.
Бриго Аспарухов: Аз искам да бъда кмет на София, г-н Борисов, а не министър-председател като вас.
Бойко Борисов: От коя партия?
Бриго Аспарухов: Аз ще бъда кмет на всички софиянци, без значение.
Бойко Борисов: От коя партия сте вие?
Водещ: Сега да кажем ясно на зрителите, засега, тук е БСП, тук е ГЕРБ…
Бриго Аспарухов: Аз съм излъчен от БСП, но за кмет, но за кандидат за кмет на София, а не на България, а вие искате да станете кмет на България и това го виждат всички.
Бойко Борисов: Какво искам аз ме оставете аз да преценявам, г-н Аспарухов.
Бриго Аспарухов: Но вие го заявявайте.
Водещ: Да ви попитам, ген. Аспарухов, искате ли да ставате…
Бриго Аспарухов: Сега ми кажете защо раздавате парцели на хора на безценица в София. Напромер, да ви кажа ли един пример.
Бойко Борисов: Кажете.
Бриго Аспарухов: И да ви го връча искате ли?
Бойко Борисов: Да, връчете ми го.
Водещ: Да, (…) документи тази сутрин.
Бриго Аспарухов: Ми ето в “Красно село”, така наречения плавателен канал, вие сте дали осем декара близо на Христо Ковачки на “Ню партнерс” фирмата с ваш подпис, ще се окажете ли от подписа си?
Бойко Борисов: Това е нещо… Наказахме главния архитект тогава.
Бриго Аспарухов: Наказахте, а защо подписахте.
Бойко Борисов: Защото така ми беше поднесено.
Бриго Аспарухов: Това е вашият стил, да прехвърляте вината на друг, ето го вашият подпис.
Бойко Борисов: Това е само един единствен случай за две години. Точно така, това е разглеждано и в пресата, разглеждано е и от общинския съвет и не е нещо ново и не е тайна.
Бриго Аспарухов: Въпреки това го дадохте.
Бойко Борисов: Не, не е дадено.
Водещ: Понеже остава един въпрос, които витае във въздуха и чрез него ще разберем кой от вас казва истината, кой си я спестява. Въпросът ми е следния…
Бриго Аспарухов: … Още на София, вие щяхте да го дадете тихомълком за жълти стотинки г-н Борисов. И не само това…
Бойко Борисов: Стотици заменки съм спрял и зелени площи съм спасил, така че не можете да …
Бриго Аспарухов: Заменки, каква българска дума е “заменки”, може ли да ми обясните?
Бойко Борисов: Заменки…
Водещ: Заменката е като седянката, това е хубава българска дума.
Бриго Аспарухов:
Бойко Борисов:… В общинския съвет от десетилетия…
Бриго Аспарухов: Естествено, че са участвали много хора, аз това казвам, вие доказвате тезата, че моделът “Софиянски” е продължил.
Бойко Борисов: Моделът “Софиянски” без БСП не може да съществува.
Водещ: Технологията е следната, събират се едни хора на седянка и накрая правят замянка в общинския съвет. Г-н генерал, наклевети ли ви Бойко Борисов, каква е истината?
Бриго Аспарухов: Аз ще убедя хората в това…
Бойко Борисов: Г-н Аспарухов, бъдете независим…
Бриго Аспарухов: Вие две години…
Водещ: Наклевети ли ви Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Аз съм независим, еми, да, ето излъчен съм от една пария, но заявявам, че ще бъда независим в своите решения като кмет и ще бъда кмет на всички софиянци, включително и на вас, г-н Борисов.
Водещ: Вие ще напуснете ли София, ако стане кмет?
Бойко Борисов: Как ще стане, как е независим.
Водещ: Или Бойко ще се окупира в Банкя и от там ще поведе…
Бриго Аспарухов: Ами нали вие се стремите да създадете партия ГЕРБ и я създадохте, дали сте формален или неформален, досега никой не знае кой сте, както не знаят много неща за вас.
Бойко Борисов: Ами кажете ги.
Водещ: Какво не знаят хората за Бойко Борисов?
Бриго Аспарухов: Американската публикация в червена папка съм му я сложил.
Водещ: Ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на разузнаването за Бойко Борисов.
Бриго Аспарухов: Ето, това е описано всичко за миналото на Борисов и пише “Буш се съюзи с човек от подземния свят”. Ето заповядайте.
Водещ: Чакайте сега, вие говорите…
Бойко Борисов: Винаги съм се чудил кой го е писал, единственото, което не съм се сетил е да си мисля, че ти си го писал…
Бриго Аспарухов: Не, г-н Борисов, не така, този номер го знам, заповядайте, прочетете си го.
Бойко Борисов: Не ми трябват, вземи си ги тези папки и си ги сложи при другите.
Бриго Аспарухов: Нещо друго може би искахте да кажете за годините преди 2001 г., нали казвате, че там е тъмното минало, че има какво да се каже.
Бойко Борисов: Всички хора са го чули, видели…
Бриго Аспарухов: Не, не са го видели всички хора, за съжаление вие казахте, че и в Америка вече виждате конспирации.
Бойко Борисов: Не, някой го е написал тук и го пратил, горе-долу стана ясно, че сте вие, но…
Водещ: Наистина ли г-н Аспарухов дойде при вас да иска да става част от ГЕРБ, кажете, това е ключов момент?
Бойко Борисов: С днешното си поведение г-н Аспарухов направи така, че повече не искам да знам за него.
Водещ:Добре де, но истина ли е това, дойде ли Бриго при Бойко да иска да става част от ГЕРБ?
Бриго Аспарухов: Ще ви се наложи за знаете, г-н Борисов.
Бойко Борисов: На неговата съвест тежат толкова неща…
Водещ: Хайде, щяхте да покажете СРС-та, да има разпечатки от разговори.
Бойко Борисов: Не се интересувам от него вече.
Бриго Аспарухов: “На неговата съвест”, а на вашата съвест знаете ли колко неща тежат?
Бойко Борисов: Колко, кажете?
Бриго Аспарухов: Много неща за десет години, от 1990 до 2001 г.…
Бриго Аспарухов: Много неща, ей там ще ги прочетете.
Водещ: Добре, ама кажете все пак.
Бриго Аспарухов: Много неща.
Бойко Борисов: Е като са много, едно кажете.
Бриго Аспарухов: Еми охранявахте от Тодор Живков, Зюганов и много други знайни и незнайни герой от подземния свят. И много добре го знаете.
Бойко Борисов: Аз съм си изкарвал…
Водещ: Тодор Живков и Зюганов поне не са от подземния, доколкото познавам…
Бриго Аспарухов: И много хора от подземния свят.
Водещ: А и други хора, кои са тези хора.
Бойко Борисов: Всички хора, които са били заплашвани и съответно имат нужда от охрана, това е абсолютно признато от закона, бял бизнес.
Бриго Аспарухов: Г-н Борисов, съюзявали сте се с хора и това е публично известно…
Бойко Борисов: Относно федерацията по карате, всички го знаят …
Бриго Аспарухов: Фирмите, в които сте участвали…
Бойко Борисов: И тези фирми са публични и всички ги знаят.
Бриго Аспарухов: Вие просто сте работили с хора, които сега искате да ги отстраните, и вашият стил е всички ваши познати и непознати, щом не са ви угодни, да ги ритате, т.е. да ги отстранявате…
Бойко Борисов: Аз сега съм вече сигурен, че съм постъпил и с вас правилно.
Бриго Аспарухов: Имате и голяма сила, финансова.
Водещ: Как сте постъпил с него?
Бойко Борисов: Вече съм убеден, че съм бил прав.
Водещ: Ама кажете да знаем истината, какво е станало, не трябва да се говори само с недомлъвки. Между другото....
Бриго Аспарухов: Я кажете да чуем.
Водещ: Трябва да се чуе това нещо. Очна ставка между двама генерали. За пръв път събрани в това студио очи в очи. Това си е очна ставка. Кой лъже и кой казва истината.
Бойко Борисов: Хората имат нужда да им се каже как ще решим проблемите на града.
Бриго Аспарухов: Да, и аз започнах, но вие не искахте да говорите по това... Отговорихте за боклука с някакви обяснения, отговорихте за транспорта с някакви обяснения...
Бойко Борисов: Завод за боклук в София....За транспорт още не сме говорили.
Бриго Аспарухов: Говорим за хаоса. Вие забравихте за какво съм ви питал.
Бойко Борисов: Завод за боклука ще има в края на 2010, началото на 2011 г., построен с европейски безвъзмездни грандови пари.
Бриго Аспарухов: Вие не отговаряте на проблемите, които...
Бойко Борисов: Това е първият въпрос, за боклука...
Водещ: Връщам ви към темата с...
Бойко Борисов: Момент.
Водещ: ...инфраструктурата на столицата. Докога ще...
Бойко Борисов: Спри се за момент.
Водещ: ...има задръствания в града.
Бриго Аспарухов: Ето това е въпросът.
Бойко Борисов: Така. Второ, София е град, в който годишно идват от порядъка на 150-160 хиляди нови жители. Средно на ден се регистрират между 500 и 1000 автомобила. От 1968 г. основни артерии като Околовръстното, “Цариградско шосе” или каквито и да е нови пробиви в София не са правени.
Бриго Аспарухов: Вие колко направихте?
Бойко Борисов: 20 булеварда, над 600...
Бриго Аспарухов: Запълнихте 20 хил. дупки.
Бойко Борисов: Над 680 хил. кв. м дупки са запълнени...
Бриго Аспарухов: Кажете един булевард, който сте направили?
Бойко Борисов: “Яворов”, “Вапцаров”...
Бриго Аспарухов: Направили какво значи? Нов?
Бойко Борисов: Основно реконструирали.
Бриго Аспарухов: Асфалтирали
Бойко Борисов: “Тодор Каблешков” в момента.
Бриго Аспарухов: Асфалтиран.
Бойко Борисов: Да, “Тодор Каблешков” в момента.
Бриго Аспарухов: Това правите, да, дупки запълвате и асфалтирате улици.
Бойко Борисов: Естествено.
Бриго Аспарухов: И то с фалшив асфалт или недостатъчен, това всичко...
Водещ: Чакайте сега. Това за фалшивия асфалт откъде идва?
Бойко Борисов: От Аспарухов. Какво значи фалшив асфалт?
Бриго Аспарухов: Ами различни дебелини...
Бойко Борисов: Къде различни дебелини? Кажете...
Водещ: Добре, Божидар Димитров казваше, че асфалта на Бойко е по-голям от този на...
Бойко Борисов: ….Ние с гражданските организации и движения направихме...
Бриго Аспарухов: Дайте обяснения защо не е решен проблемът с транспорта. Вие давате обяснение защо е такъв хаос и защо е това задръстване.
Бойко Борисов: Да.
Бриго Аспарухов: Кажете какво направихте през тези години? Метрото ли построихте, какво направихте?
Водещ: Е, то за две години няма как да бъде построено метрото
Бойко Борисов: В момента София под земята е една строителна площадка. В момент ние излизаме на “Младост” вече с метрото...
Бриго Аспарухов: Това не е ваша заслуга.
Бойко Борисов: А на кой?
Бриго Аспарухов: Ами не е ваша заслуга.
Бойко Борисов: На кой?
Бриго Аспарухов: Това е държавен въпрос.
Бойко Борисов: Как ще е държавен въпрос?
Бриго Аспарухов: И ви уверявам, че ...
Бойко Борисов: Там са половината пари наши, половината държавни...
Бриго Аспарухов: ...вие ще направите по-добри неща за София и щяхте да направите, ако бяхте си сътрудничили по-добре с правителствата, без значение какво е то...
Водещ: Защо (...) Бойко правителството на БСП? Защо?
Бриго Аспарухов: Ами защото той не знае какво иска. Иска партия да гради, да завзема...
Бойко Борисов: Вие няма да ми определяте какво да правя за сега, определяйте си в БСП...
Бриго Аспарухов: ...управлението от държавата. Аз съм гражданин и имам право да говоря.
Бойко Борисов: Вие си говорете, но ми дайте възможност и аз да кажа това, което питате.
Бриго Аспарухов: Имахте две години възможност да отговорите на всички тези въпроси, които ви зададох. С действия.
Бойко Борисов: Така.
Водещ: Нека да чуем сега. Конкретните отговори за трафика и задръстванията в София.
Бойко Борисов: Околовръстното шосе, южната дъга, докато аз стана кмет, беше оградено с какви ли не складове, бензиностанции и сгради. Факт ли е това? Не беше отчуждено и не беше започнат ремонт.
Бриго Аспарухов: Това е единствено вашата роля, вашата роля като кмета да отчуждавате имоти...
Водещ: Ето в програмата за своето управление Борисов обещава град без задръствания, за градския транспорт, удобен, чист, редовен и бърз.Кога?
Бойко Борисов: Сега чуйте внимателно. Всеки, който каже, че по-рано от края на 2008-ма година, а тогава ще бъде пуснато метрото до “Младост”, може да се работи по трафика в София ефективно, просто си говори така заради изборите.
Водещ: Обречени сме на задръствания до края на 2008 г. поне.
Бойко Борисов: Когато се пусне метрото, първия, най-важно за София за транспорта е метрото, тогава 18 линии, които вървят по “Цариградското”, ще бъдат закрити. Освен това тогава вече правим един бърз референдум за платен център. Но тогава вече ще имаме всяка метростанция.
Водещ: Сериозно ли обмисляте тази идея?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Всяка метростанция в момента, която се изгражда, има между три и четири хиляди...
Водещ: Като Лондон...
Бриго Аспарухов: Не я започвайте темата за метрото, ще ви свърши времето.
Бойко Борисов: Не, между другото...
Бриго Аспарухов: Ще ви питам нещо друго, по-конкретно.
Водещ: Чакайте да чуем, само чуем програмата, не, не, нека да чуем програмата...
Бриго Аспарухов: Я ми кажете, като затворихте бул. “Витоша”...
Бойко Борисов: Стана една прекрасна пешеходна зона.
Бриго Аспарухов: Как решихте проблема със задръстванията в този център?
Бойко Борисов: Прекрасно.
Бриго Аспарухов: Още не сте предложили, въпреки че трябваше да предложите програма, г-н Борисов, като кмет.
<

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Ванга
    #2

    Тъп,по-тъп,най-тъп...Бригадира прост.На диспута седеше,като изпран чорапогашник и гледаше към Бойко,като натровен коч от див лапад...Малее каква простотия лъха от въпросите на тъп гъз....

  2. озадачен
    #1

    но си спомням за диалозите между Паниковски и Шура Балаганов, които по смисленост на отстъпват на горния.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.