Предизборен митинг в Сараево събра 15 000 привърженици на Ердоган

Предизборен митинг в Сараево събра 15 000 привърженици на Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган събра 15 хиляди привърженици от цяла Европа на предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина - Сараево.

Пред море от босненски и турски знамена Ердоган призова множеството да гласува за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на 24 юни. Голяма част от привържениците му дойдоха от Холандия, Германия и Австрия - все държави, които забраниха турски предизборни прояви на своя територия, съобщи БНР.

Пред събралите се хора Ердоган заяви, че Босна и Херцеговина се е показала като "истинска демокрация", за разлика от държави, които имат претенцията да са люлка на цивилизацията.

На митинга беше и Бакир Изетбегович - представител на мюсюлманите в тричленното босненско председателство. Той призова присъстващите да гласуват за нов мандат на турския президент. По-рано Ердоган обеща, че Турция ще инвестира милиарди долари в строежа на магистрала между Сараево и Белград. За съвместния проект между Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция потвърди и членът на колективното президентство на Босна Бакир Изетбегович.

По думите на Ердоган пред Съюза на европейските турски демократи на парламентарните и президентски избори ще се направи избор за страната през следващия век.
Турският държавен глава призова турците, живеещи в Западна Европа, да играят активна роля в политиката на страните, в които живеят и да вземат тяхно гражданство. Той допълни, че те трябва както да запазят майчиния си език, така и добре да усвоят езика на приемащата страна.

Ердоган обяви, че местата за представители на диаспората в турските университети ще бъдат удвоени, както и решаване на пенсионни и въпроси, свързани с отбиването на задължителната им военна служба.

Турският лидер заяви, че е получил от Националната разузнавателна организация (МИТ) информация за готвен срещу него атентат, както и добави, че такива заплахи няма да го откажат да продължи по пътя си.

В събота вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг написа в "Туитър", че е получена заплаха за възможно убийство. Той посочи, че тези заплахи не са нови и са съществували винаги, като ги приписа на групи, недоволни от такъв "голям лидер". Живеещи в Скопие турци заявили на турските специални служби за непотвърдени данни за възможен опит за атентат срещу Реджеп Ердоган по време на негова визита на Балканите, предават турски медии.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?