Предизборната кампания на Обама започна с клип срещу Мит Ромни

Предизборната кампания на Обама започна с клип срещу Мит Ромни

Надпреварата за президентската номинация на републиканците в САЩ може да е решена, но предизборният щаб на Барак Обама даде да се разбере, че възнамерява да не позволи да бъдат забравени ултраконсервативните възгледи на Мит Ромни, който е почти сигурен съперник на президента за изборите през ноември, пише британският вестник "Индипендънт" в четвъртък.

По-малко от 24 часа след оттеглянето на Рик Санторъм, последния реален съперник на Ромни на първичните избори на Републиканската партия, екипът на Обама разпространи унищожителен материал, който на практика може да бъде наречен от демократите "Най-великите реплики на Мит". Двеминутният клип, озаглавен "Спомени за цял живот", представя "незабравими мигове от една незабравима кампания". В него са събрани все моменти, които според стратезите на Обама доказват, че Ромни е закоравял консерватор, богаташ, решен да направи богатите още по-богати, и човек, който не е наясно с тревогите на обикновените американци.

Подбраните моменти включват много от забележителните изявления на бившия губернатор на Масачузетс по време на ожесточената надпревара за президентската номинация на републиканците, в която той се опитваше да убеди скептичните поддръжници на Чаеното парти и социалните консерватори, че е един от тях.

Изказванията се простират от репликата на Ромни, че "корпорациите са хората, приятели мои", до признанието, че му доставя удоволствие да "уволнява хора, които му предоставят услуги", враждебността му към спасяването на автомобилната промишленост по време на финансовата криза, и настояването му, че лекът за ипотечната криза е да се "оставят нещата да стигнат дъното".

Клипът също така показва усилията на Ромни да се представи като социален консерватор. Показва се как той настоява Върховният съд да отмени решение, гарантиращо правото на аборт, и как обявява позицията си, че животът започва от момента на зачеването. Във връзка с имиграцията, която е друг важен въпрос за десницата, клипът показва как Ромни се заканва да наложи вето на всеки законопроект, който би дал на незаконни имигранти възможност да получат гражданство.

Този превантивен удар от страна на щаба на Обама не само подчертава, че кампанията за президентските избори през ноември, общо взето, вече е започнала, но и засяга сърцевината на дилемата за Ромни, който се пренастройва за съревнование, в което той трябва да се опита да се хареса на по-широка публика, за да спечели независимите и умерените избиратели.

Същевременно Ромни трябва да запази подкрепата на консервативното крило на републиканците и да убеди колебаещите се избиратели, че е умерен прагматик. Повечето кандидати за президентската номинация се ориентират към центъра, след като спечелят първичните избори, но за Ромни задачата ще бъде сложна, отбелязва "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?