Предизборната кампания ще започне с телевизионни клипове

Кампанията за президентските избори ще започне и ще завърши с клипове на кандидатите вместо с обръщения, които ще бъдат излъчени по БНТ. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ралица Негенцова в четвъртък, след като комисията определи условията и реда, по които да протече предизборната кампания по БНТ и БНР.

Встъпителните и заключителните клипове за всяка кандидат- президентска двойка са с продължителност до три минути и се излъчват след предварително заплащане по тарифа, определена от МС. 

Кампанията се открива в деня на обнародване в Държавен вестник на имената на кандидатите за президент и вицепрезидент и приключва в 24 часа на 20 октомври.

БНТ и БНР ще излъчват ежедневно предизборни хроники, които включват репортажи за шествия, митинги, концерти и други предизборни прояви и са с продължителност до една минута за всяка двойка.

БНТ и БНР ще излъчват веднъж седмично предизборни диспути с времетраене до 90 минути, които се разпределят по равно между всички кандидатски двойки.

Редът за участие на кандидатите в клиповете, хрониките и диспутите ще се определи от ЦИК чрез жребий за всяка една от формите на 17 септември.

Забранява се кандидатите да участват в търговски реклами, както и да се излъчват политически послания по време на реклами.

В деня за размисъл, както и в изборния ден се забранява излъчването на резултати от допитвания или екзитпул. Ако се стигне до втори тур кандидатите ще се явяват в предизборни диспути, които са с продължителност до 60 минути. Те ще могат да правят обръщения до 10 минути.

Търговските радио- и телевизионни оператори и кабелни телевизии могат да предоставят време за предизборна кампания при едни и същи условия и цени за всички кандидатски двойки.

Предстои ЦИК да утвърди образците на общата бяла интегрална бюлетина, както и договора за възлагане на компютърната обработка на данните.

Споделяне

Още от България