Предизборната кампания в Албания навлиза в своята кулминация

Сали Бериша (вляво) и Еди Рама

Седемнайсет дни остават до произвеждането на парламентарните избори в Албания, а двете най-големи политически сили в страната - Демократическата партия на премиера Сали Бериша и опозиционната Социалистическа партия на Еди Рама продължават с неотслабващо темпо предизборната си кампания с цел да убедят 3 271 885 гласоподаватели, които ще се явят пред урните на 23 юни, да ги подкрепят, предава в четвъртък агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

В тези избори ще участват две големи коалиции, оглавявани от двете основни политически сили, а други четири партии ще се явят самостоятелно.

Социалистическата партия на Еди Рама ръководи коалицията "Алианс за Европейска Албания", съставена от 37 партии, сред които е и Партията съюз за човешки права, представляваща гръцкото етническо малцинство в страната на Вангели Дуле.

Демократическата партия пък, която управлява страната в продължение на осем години, ръководи коалицията "Алианс за заетостта, благоденствие и членство", съставена от 25 партии.

Опозицията, начело с Еди Рама, е поставила във фокуса на своята кампания икономиката, а нейният лозунг е "Възраждане". Рама обещава да въведе прогресивна данъчна система вместо плоския данък от 10 процента, който прилага правителството на премиера Сали Бериша. Прогресивната данъчна система е справедливо облагане на гражданите. Този данък ще е изход от кризата за малките и средни предприятия, каза Еди Рама на предизборна проява в Саранда. Той увери дори, че тази програма ще успее да извади от бедността 95 на сто от албанските граждани.

Опозицията обвинява премиера Сали Бериша, че е потопил страната в корупция и че децата и родителите му са придобили по незаконен начин огромни имущества.

От своя страна, премиерът Сали Бериша е организирал своята предизборна кампания на базата на постигнатото от неговото правителство в изграждането на пътища, магистрали и друга инфраструктура. Ние ще продължим да строим пътища и да изграждаме Албания на бъдещето и нека оставим Еди Рама да пътува със своя "сив автобус", каза Бериша, акцентирайки върху цвета на возилото, използвано от лидера на опозицията при пътуванията му из страната по време на предизборната кампания.

Бериша обвинява водача на социалистите и неговата партия, че се опитват да попречат на реализацията на реформите и на процеса за присъединяване на Албания към Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани