Предизборната кампания в Северна Македония започва на 24 юни

Предизборната кампания в Северна Македония започва на 24 юни

Изборната кампания за парламентарните избори в Северна Македония, които ще се произведат на 15 юли, започва в сряда, 24 юни, пише вестник "Слободен печат".

Партиите обещаха честни и демократични избори и обявиха, че ще се фокусират върху кампания, която ще бъде безопасна за здравето на гражданите. СДСМ излезе със становище, че няма да организира големи събития и митинги.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви напълно различна кампания от онези, които са били организирани досега.

Позитивна, честна и демократична кампания обявиха и от Демократичния съюз за интеграция.

Скопските издания съобщават, че представители на 15 политически партии и предизборни коалиции вчера със своя подпис върху Кодекса за честни и демократични избори се задължиха, че ще спазват всички закони и правила при организирането и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, но допълнително и всички мерки, които ще бъдат предписани за защита от коронавируса.

На тези десети избори за депутати в парламента, пети по ред предсрочни, ще участват общо 1598 кандидати, които ще искат доверието на избирателите за 120 депутатски места, пише "Слободен печат", цитиран от БНР.

Няма независими депутатски листи, защото нито една не събра 1000 подписа от граждани за участие. Няма да се гласува и в диаспората, защото нямаше достатъчен брой желаещи.

Най-главната характеристика на предстоящия изборен сблъсък са извънредните условия поради епидемията от коронавирус, която министърът на здравеопазването Венко Филипче завчера оцени като "най-голямата здравна криза досега". 

Председателят на Държавната изборна комисия Оливер Деркоски след подписването на Кодекса за честни и демократични избори изтъкна, че предстоящите избори в Северна Македония ще се произведат в изключително сложна ситуация, преди всичко поради пандемията от Covid-19. 

Деркоски обяви, че в следващите дни ще бъдат изготвени здравни протоколи, въз основа на които ДИК ще формулира напътствия за гласуване като подзаконови актове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?