Предизборната мъгла между София и Скопие и скачените съдове на ВМРО-тата

"С Каракачанов може да се преговаря колкото с гръцката екстремистка партия "Златна зора", смята македонски анализатор

Сн. БГНЕС, архив

С пореден провал и спекулации завърши поредния опит за пробив в отношенията между Скопие и София. Специалният македонски пратеник за България Владо Бучковски получи от вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева нов български план за регулиране на кризата, който отново не е публичен. 

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи каза, че Скопие за пръв път се сблъсква с някои от постановките в новото българско предложение. В същото време той отхвърли твърдението на българския вицепремиер и външен министър Красимир Каракачанов, че България е предложила на Северна Македония да подпише анекс от 12 точки   към договора за добросъседство от 2012 година, за да се съгласи с преговорната рамка на Скопие. 

"Няма приложение от 12 точки, за което говори Каракачанов", каза Османи.

Той отказа да коментира изявления на "българските представители, които са обидни за македонската идентичност и език, защото по този начин би станал част от предизборната атмосфера в съседната държава". 

Скачени съдове 

Лансираният от Каракачанов анекс стана причина за нов залп на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ. Тя обвинява правителството на социалдемократа Зоран Заев, че готви отстъпки пред София и затова не иска да обяви анекса. По-рано ВМРО-ДПМНЕ организира и улични протести срещу евентуални компромиси със София. 

ВМРО-тата от двете страни на границата действат като скачени съдове и повтарят един и същ  модел, който бе демонстриран и в понеделник. 

На фона на усилията на бившия премиер Владо Бучковски да активизира диалога, Каракачанов отново коментира обидно позицията на Скопие. След това му отговориха ВМРО-ДПМНЕ.

Премиерът Бойко Борисов предостави темата за Северна Македония в ръцете на Каракачанов, който едва ли ще се откаже от този коз и в предизборната кампания. 

Правителството на Заев пък официално обяви, че ще запази дистанция със София докато не минат изборите, за да не става част от кампанията.

Има ли план за действие?

Към момента македонските управляващи казват, че не са съгласни да подпишат нов документ към договора за добросъседство и едва ли това ще стане преди изборите.

Ясно, че България иска по-конкретни ангажименти от страна на Скопие, след като се провали с договора за добросъседство. 

България твърдо Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се употребява цялото име Република Северна Македония и да докаже, че няма териториални претенции към България. Вероятно в него има и точки за официалния език в Северна Македония, историческите спорове и езика за омразата.

Османи коментира, че през последните четири месеца е постигнат известен напредък в официалната комуникация между двете страни и добави, че политиката на македонското правителство е принципна и ще даде резултати.

България очаква този план да се обсъди на междуправителствена среща, провеждането на каквито е заложено в договора, но не се знае кога ще се случи тя. 

Каракачанов като "Златна зора"

В същото време "Слободен печат" публикува анализ на Петър Арсовски, в който Каракачанов се сравнява с гръцката неонацистка партия.  

За него сегашната ситуация, в която Каракачанов има основната дума в преговорите между РС Македония и България, е подобна на ситуация, в която бившият гръцки премиер Алексис Ципрас, казващ на премиера Зоран Заев, че македоно-гръцките отношения трябва да бъдат обсъдени с екстремистката "Златна зора", съобщи агенция "Фокус".

"Няма да има напредък, докато Каракачанов отговаря за разговорите. Те се опитват да поддържат този въпрос актуален и да събират точки в кампанията и ни устройва да не бързаме, някаква дзен позиция до март, да преминем през изборите и да видим новото разпределение на политическите сили. Разбира се, добре е, че Владо Бучковски е там, трябва да говорим, но пръстите ни не трябва да са бързи, тоест не бива да бързаме за решение. В този случай скоростта, с която ще бъде разрешен спорът, не е равна на качеството", заключава Арсовски.

Според него опитът на България да получи нов документ в македоно-българските преговори е предназначен за вътрешната политическа сцена.

"Каракачанов и неговата партия ВМРО имат най-много облаги и политически точки от подобни изяви, следвани от партия ГЕРБ на настоящия премиер Бойко Борисов. Подобни предложения за анекс към споразумението за нашата страна са абсолютно неприемливи и от това няма да има нищо", смята той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?