Предизборната тактика на Алексей Навални тревожи властите в Русия

Предизборната тактика на Алексей Навални тревожи властите в Русия

Кампанията на руския опозиционер Алексей Навални в руската провинция преди президентските избори напролет граничи с гражданско неподчинение, пише руският вестник "Независимая газета". По думите на Леонид Волков, оглавяващ щаба на Навални, местните власти в Русия най-често отказват да му разрешат заявени митинги, без да предлагат алтернативи.


Навални стана известен с разследвания за корупция сред високопоставени представители на руските власти и близки до Кремъл олигарси. Той обяви, че ще се кандидатира за президент, но съдебна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му забранява да се явява на избори.

Волков разказва, че юристи на опозиционера обжалват незаконните откази по съдебен ред и вече са спечелили ред такива дела. От 120 заявени митинги тази седмица са получени откази за 75, в 16 града кметствата са наложили друго време и дата, от 19 града няма отговор, а 5 предлагат неподходящ терен.

Щабът на Навални ще спазва закона и ще провежда само разрешени акции, "но знаем да четем закона и ако властите не са отговорили навреме, не са предложили алтернативен терен или не са го направили според закона, такава акция се смята за съгласувана. Тази позиция съвпада с позицията на Върховния и на Конституционния съд" на Русия, казва Волков.

"Като неформален лидер на руската опозиция Навални трябва да демонстрира непоколебимост и да върви докрай. За него всеки резултат е реклама. А и отпадат обвиненията, че той самият е проект на някоя от кремълските кули", коментира политологът Константин Калачов.

Но решимостта на екипа му да върви докрай ще предизвика противоположни обвинения, че Навални излага хората на риск, че за него те са просто пешки, някакъв консуматив, добавя експертът.

Тактиката на Навални тревожи не само местните власти, но и федералния център, посочва той. Опозиционерът говори с хората на разбираем език, апелира към мнозинството и доверието към него расте, затова "рейтингът му може да стане проблем за Кремъл", разсъждава Калачов пред вестника, цитиран от Би Би Си.

Според аналитика Николай Миронов е имало негласен сигнал от Москва и забраните за митинги на Навални по места са били неизбежни. Екипът му съзнателно върви срещу системата и донякъде я провокира, но "неразрешените акции са изгодни за самата власт - тя може да посплаши хората с революция и да установи несъгласните в съответния регион".
Волков допуска, че Навални може да бъде арестуван някъде в провинцията, но "кампанията ще продължи при всяко положение". Според политолога Калачов обаче екипът на опозиционера няма да събере много народ без своя лидер.

Междувременно Навални е подал заявка за предизборен митинг в Санкт Петербург на 7 октомври, когато е рожденият ден на президента Владимир Путин, отбелязва "Обшчая газета".

Опозиционерът заявил, че ще се срещне със симпатизантите си, дори ако местните власти не разрешат акцията, а след нея ще организира "мирно шествие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?