Предизборни "газообразни обещания" на Москва към украински опозиционери

Дмитрий Медведев приема Юрий Бойко и Виктор Медведчук

В навечерието на президентските избори в Украйна, насрочени за 31 март, Москва за пръв път открито изрази отношение към надпреварата с изненадващ ход, пише руският вестник "Комерсант".

Двама водещи опозиционни политици от Киев - кандидат-президентът Юрий Бойко и Виктор Медведчук от ръководството на партия "Опозиционна платформа - За живота", в събота се срещнаха в Москва с руския премиер Дмитрий Медведев и шефа на "Газпром" Алексей Милер. Последният обеща на Украйна нов газов договор при цена на руското гориво с една четвърт по-ниска от сегашната, напомня вестникът.

Визитата на политиците, смятани в Киев за проруски, нажежи страстите - украинският президент Петро Порошенко съзря тук предателство, а Службата за сигурност на Украйна увери, че ще разследва случая, пише изданието.

Според руския политолог Константин Скоркин посещението може да е изгодно и за двамата политици, и за украинския лидер. "Порошенко получава видим образ на "петата колона", който да представи пред своя електорат", а Медведчук може да използва тази стъпка в кампанията за следващите парламентарни избори в Украйна, смята той.

"Поканата, отправена предизборно от Москва към украински опозиционери, има няколко цели. Първо, това е послание към украинските избиратели, че нормалните отношения с Русия са нещо възможно и те биха донесли на Украйна реални икономически дивиденти. Второ, това е сигнал до всички участници в президентската надпревара: след изборите Москва е готова да разговаря с който и да било прагматичен политик в Киев, освен сегашния президент Порошенко, в когото вече не вижда партньор за диалог", коментира руският наблюдател Андрей Кортунов.

В друг материал на същата тема "Комерсант", цитиран от Би Би Си, преценява обещанието на Милер да доставя на Украйна газ с намаление като обусловено от политическия момент и слабо реализуемо на практика.

Това е общото мнение на участниците в пазара и на аналитиците. Според тях тези обещания, предизвикани от изборите на 31 март, са трудноизпълними, защото Бойко има слаби шансове да спечели президентския вот, заявява руският експерт Алексей Гривач. "По-скоро става дума за послание от страна на руското правителство, че сме готови да се договаряме", казва той.

Споделяне

Още от Свят