Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предизборни решения срещу презастрояването на София

Кандидат-кметове обещават нов Общ устройствен план и спиране на ремонта на ремонта

5 коментара
Сн. БГНЕС, архив

София след четири години - с нов общ устройствен план, който да спре презастрояването, защита на зелените площи и терените за училища и детски градини, правила и стандарти при ремонтите в града, облагородяване на кварталите, ремонт и строителство на тротоари. Такава розова картинка чертаят управленските програми на четирима от основните кандидати за кмет на столицата в частта за устройственото планиране.

В поредица публикации Mediapool сравнява програмите на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС), Мая Манолова (независим кандидат, подкрепен от БСП и други леви и десни формации), Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"). Кандидатите на ВМРО Ангел Джамбазки и на "Атака" Волен Сидеров към момента нямат публикувани програми, които да бъдат сравнени с платформите на опонентите им.

Платформите на Фандъкова, Манолова, Игнатов и Бонев засягат едни и същи проблеми на града като презастрояването, опазването на зелените площи, замърсяването на въздуха, опазването на чистотата, изразходването на публичните финанси, дигитализацията на местната власт. Дават и почти идентични решения на тези проблеми.

Нов общ устройствен план

И четиримата претенденти за кметския пост дават заявки, че ще правят нов Общия устройствен план на града, за да спрат презастрояването и да защитят зелените площи, да обезпечат публичната инфраструктура. Всъщност промяната на Общия устройствен план на града се подготвя от няколко години, а първата стъпка е разработването и приемането на "Визия за София". Работата по този документ е на финалната права, а новият общински съвет ще трябва да го гласува. Самото изработване и приемане на нов Общ устройствен план със сигурност ще отнеме доста време.

Наред с промяната на общия устройствен план настоящият кмет Фандъкова залага в програмата си и нормативно увеличение на разстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Подобно обещание присъства и в платформата на Мая Манолова.


Сн. БГНЕС

Настоящият кмет залага и на законови промени, които да увеличат изискванията за осигуряване на места за паркиране на новостроящи се сгради, както и премахването на възможността апартаменти да се правят като "ателиета" и така да се избягват изискванията за строителство на жилищни сгради. Решение срещу ателиетата, които по закон не са жилищни обекти, обещава и Мая Манолова.

Фандъкова е включила в платформата си възможността общината да отказва строителството на големи обекти, които не са транспортно осигурени с инфраструктура. Това трябва да се доказва през бъдещата наредба за транспортните анализи, за която се говори от доста време, но още не е приета.

За архитекта Борислав Игнатов промяната на Общия устройствен план и съобразяването на подробните планове с него е от първостепенните задачи, ако бъде избран за кмет. Целта е да се намалят параметрите за площ и големина на сградите. "Това е единственият истински и устойчив начин да се справим с презастрояването и с другите проблеми на небалансираната градска среда. Всеки гражданин, потърпевш от презастрояването и от уплътняването на града, водещо до стрес, лоша среда, прекомерен и хаотичен трафик, трябва да знае, че причината за това е в неадекватно изготвеният общ устройствен план", пише в програмата си Игнатов.

Според Борис Бонев начинът на устройственото планиране на града трябва да се промени. Изискванията към отделните зони трябва да се съобразяват и с вижданията на инвеститорите, а на гражданите да се предлагат разбираеми визии, а не трудни за разбиране карти.

София расте, но накъде

Как и накъде да се развива София е един от въпросите, по които се разминават вижданията на досегашния кмет Фандъкова и опонентите ѝ. Въпреки че този въпрос не е изрично разгледан в програмата на кандидата на ГЕРБ, главният архитект Здравко Здравков, който е част от досегашния ѝ екип, неколкократно е заявявал, че градът трябва да се уплътни, а де на се разлива към незаетите територии - основно на север. За това той залага на развитието на западналите някогашни индустриални зони.


Сн. БГНЕС

Според вижданията на Мая Манолова обаче София трябва да расте в северна посока, а застрояването в компактния град да се ограничи. Бившият омбудсман предлага още да се обособят вторични градски центрове към периферията на града, да се преосмислят зоните за високо застрояване, пръснати около основни пътни артерии в близост до жилищни квартали.

Според платформата на Борислав Игнатов уплътняването на "градската бетонна джунгла" трябва да спре. Това щяло да стане чрез намаляването на големината и площта на сградите чрез общия и подробните устройствени планове. Като ефект от тази мярка се очаква да намалее и натоварването на трафика от новоизграждащи се сгради.

Екипът на Борис Бонев предлага решаване на проблема с презастрояването чрез създаването на готови за строителство територии. Според програмата на кандидата на "Спаси София" столицата не може да се развива повече като висок и компактен град заради липсата на подходяща инфраструктура. За това е добре да се "разлее" на север и към незастроени територии, където с общински средства да бъде направена инфраструктурата на изцяло нов квартал. Осигуряването на улици, метро, булеварди, публична инфраструктура щяло да привлече инвеститорите, които да предпочетат да строят там за сметка на презастроените съществуващи квартали.

Отчуждаване и заменки

Защита на зелените площи, терените за улична инфраструктура, детски градини и училища обещават и четиримата основни кандидати за кмет на София.

Липсата на програма за изкупуването на тези имоти е една от основните критики на опонентите на Фандъкова. В последните години общината залага минимални суми за отчуждаване, а заради тромавите процедури, дори не успява да изхарчи парите. На последното заседание на общинския съвет Фандъкова защити липсата на програма за отчуждаване с това, че за осъществяването ѝ ще са нужни прекалено много средства, които трябва да се вземат от други пера.

В платформата на Фандъкова обаче вече е записано, че ще бъде създадена програма за изкупуване на частни терени, които са отредени за озеленяване. Обещава се контролен механизъм за правото на общината на пръв купувач на терени, отредени за публична инфраструктура, за спиране на спекулата с имоти (без повече подробности). Забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Освен това се обещава и въвеждането на срок - края на 2020 г., за приключване на всички реституционни процедури. Причината е, че през последните години чрез фиктивни реституционни претенции редица имоти в София стават частни. Засегната беше дори част от метростанция в "Младост". За спазването на това обещание ще трябва приемането на законови промени от парламента.


Сн. БГНЕС

В програмата на Мая Манолова също се предлагат нормативни промени и финансови инструменти като парични обезщетения, заменки и други за решаването на проблема с частните терени, отредени за зелени площи или публична инфраструктура. Не се посочва конкретно какви биха били тези промени, а само се казва, че те трябва хем да решат споровете с инвеститорите, хем да не засягат конституционните права на гражданите.

В програмата на Борислав Игнатов е записано, че ще се отчуждят всички частни терени, предвидени за озеленяване според Общия устройствен план.

Според Борис Бонев инвеститорският интерес трябва да се пренасочи от имоти за публична инфраструктура към територии с преобладаващо общинска собственост за жилищно-многофункционално строителство. За целта всяка година ще се отделят средства за придобиване на земеделска земя от страна на общината за изграждането на нови квартали. Придобиването на частни терени за публични нужди ще става и чрез заменки според плана на "Спаси София". "Наша основна цел е Столичната община да разполага с пропазарен принцип за компенсация – отчуждаването на голям терен, отреден за обществена сграда (училище и т.н.) или ключов за транспорта булевард срещу по-малък такъв, но позволяващ по-висока плътност на строителство, повече РЗП, със сходна транспортна обезпеченост", обясняват от организацията.

Ремонт на ремонта, надзор на надзора

И Фандъкова, и Игнатов, и Бонев обещават в програмите си да изработят и въведат стандарт за градската среда. Или с други думи задължителни правила за това какви настилки, осветителни тела, пейки, кошчета да се ползват при обновяването на публични пространства в града. Екипът на Фандъкова направи опит за приемането на Наредба за градската среда, към която да се разпишат и въпросните стандарти. Тя обаче си остана само проект, въпреки че беше представена преди месеци.

В предизборната си програма Фандъкова обещава да довърши започнатото. Според "Спаси София" тази наредба също трябва да бъде приета, към нея да се разпишат и стандартите, както и да има подробни насоки как да се прилагат.

Според Борислав Игнатов пък въвеждането на стандарти ще направи по-прозрачни възлагането и контрола на ремонтите. "На базата на този стандарт общината ще възлага търговете за изпълнение и ще провежда контрола на качеството. Така ще въведем пределна яснота и отчетност при избирането на изпълнители и при възлагането на строително-монтажни работи. По този начин строителите ще разполагат с незаобиколими изисквания, които да спазват, а общината и гражданите ще разчитат на сигурен механизъм за контрол на качеството и за приемането на свършената работа", пише в програмата на "Демократична България". Според екипа на кандидата им за кмет това ще подобри крайния резултат от всеки строеж и ремонт на улица или тротоар и ще "елиминира сегашната порочна практика, позната като "ремонт на ремонта". Щяло да увеличи и конкуренцията при поръчките, тъй като подробният стандарт ще елиминира нелоялната конкуренция.

За да се справи с нанеслите доста щети на имиджа ѝ от ремонти на ремонта, Фандъкова залага на законодателни промени, с които проектанти, надзорни и строителни фирми да носят и професионална отговорност при некачествена работа. Ще има и специален зам.-кмет по строителството, който да отговаря за планиране и изграждане на всички публични обекти. Профилът му е "експерт с доказан авторитет в областта". Ще бъде създадено и звено за контрол на изпълнението на проектите.


Сн. Mediapool

Екипът на Фандъкова ще се опита да реши и друг основен проблем, появил се при ремонтите в центъра от последните години- липсата на достатъчно информация за гражданите. Тя обещава при реконстуркции задължително да има приемна за гражданите, където веднъж седмично те да могат да задават въпроси и да получават информация. Освен това преди започването на ремонта на хората ще се показват не лъскави картинки на улиците и площадите след ремонта, а макети, а материалите ще се показват нагледно в градска среда, а не на снимка.

Борис Бонев пък обещава да преустанови "практиката за обявяване на търгове с морално остарели проекти, които впоследствие и в рамките на вече отделения бюджет трябва да се препроектират в къси срокове". "Ще заложим на качеството на проектите и необходимото време за обществени консултации, вместо отчитането на брой завършени км инфраструктура в рамките на мандата", пише в "План за София".

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Бивши комунисти НЯМА!
  #5

  Бях в Албания. Ако знаех че такова нещо ще се случи в центъра ни бих посъветвал Йорданка да отиде там да види как се слагат плочки, павета, светофари и всичко останало. АЛБАНИЯ!!! :D

 2. Лизи Гугуткова
  #4

  https://offnews.bg/politika/ Игнатов: Често ме питат кой е най-големият проблем на София. Понякога се слагат на кантар задръстване срещу мръсен въздух, срещу детски ясли, срещу нещо друго. Всъщност обаче най-големият проблем на София в момента е корупцията. Корупцията, която е позволена от едно лошо непрозрачно управление - то позволява на шепа тарикати да ползват обществения ресурс в собствена полза. Ние ще прекратим това и ще осветлим всичко, което се случва около общинските дружества. Дигитализацията ще позволи истинско прозрачно управление, с отчетност. Ще въведем истински съвременни правила за избор на ръководство на тези дружества, категоричен е Игнатов.

 3. Baraev
  #3

  След 4 години ще е твърде късно да се спре нещо, което отдавна вече е факт! А, какво ще стане със презастроеното до сега?

 4. Лизи Гугуткова
  #2

  ЕК призова настоятелно България да спази задълженията си за докладване за състоянието на околната среда в морските води, предвидени в Рамковата директива за морска стратегия (Директива 2008/56/ЕО). ДЪРЖАВИТЕ ТРЯБВА ДА ДАДАТ своята оценка на състоянието на околната среда в съответните води, въздействието на човешката дейност върху околната среда, определянето на добро състояние на околната среда и своите екологични цели.

 5. Лизи Гугуткова
  #1

  "В програмата на Борислав Игнатов е записано, че ще се отчуждят всички частни терени, предвидени за озеленяване според Общия устройствен план." ТОВА И ДРУГИ МЕРКИ Е БЪДЕЩЕТО: Правителството на Германия е разработило законопроект за защита на климата в съчетание с последователна програма за действие за решаване на конкретните цели в тази област . В частност ще се субсидира екологичен начин на живот, например закупуването на електрически превозни средства, както и заплащане на емисии от СО2.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.