Предизборният клип на БСП със секирата се озова на училищен сайт

Предизборният клип на БСП със секирата се озова на училищен сайт

Политическа реклама на Коалиция за България се озова на сайта столичното 1 СОУ "Пенчо Славейков".

Така посетителите на сайта, включително учениците, виждат разсичащата самолет секира, прочитат, че "Костов го направи с "Балкан", ще го направи и с университетите" и научават, че "Само ти можеш да спреш Борисов и Костов. Ние сме на ваша страна. На 5 юли гласувай за "Коалиция за България".

Всички, замесени в появата на клипа, смятат, че тя е недопустима, заявяват, че са изненадани, но си "измиват ръцете" с Google.

Агитацията е попаднала на сайта чрез системата на т. нар. Google реклама. След електронна заявка от желаещия да ползва тази система и да получава реклама Google извършва преглед на съдържанието на съответния сайт. После системата разпределя реклами съответстващи на това съдържание по набор от ключови думи.

Твърде вероятно е политическата реклама на БСП да е достигнала до училищния сайт, заради ключовата дума "университети", която я отпраща към издания, свързани с образованието.

От управата на училището заявиха пред Mediapool, че изобщо не са знаели за въртящата се на сайта им политическа реклама и определиха появата ѝ като "недопустима".

Те заявиха, че ще се обърнат към оператора на сайта. Според специалисти обаче, училищната управа е могла да зададе филтър какви банери да не се въртят на сайта, тъй като освен политическата агитация има и други реклами с неподходящо за потребителите му съдържание.

В по-късните часове на сайта се появи извинение: "Извиняваме се за рекламата. Те са от Google и училището няма нищо общо с тях." И след извинението обаче банерът остана.

Принципната позиция и на Министерството на образованието и науката е, че разпространението на политическа пропаганда в училищен сайт е недопустимо, но конкретен коментар оттам обещаха след проверка.

От БСП обясниха пред Mediapool, че наистина са си платили за Google реклама, без да уточнят колко. Но и оттам са изненадани от станалото и също смятат, че не е редно политическа реклама да се публикува на училищна интернет страница.

Според запознати обаче отговорността в подобни случаи е на рекламодателя, който има серия от опции да ограничи появата на своето послание.

Съпредседателят на изборния щаб на Синята коалиция Петър Москов заяви, че не приема тезата, че ръководството на училището не носи отговорност за случилото се. От Синята коалиция ще настояват образователният министър Даниел Вълчев да наложи санкции на ръководството на училището.

"Цялата реклама на БСП демонстрира липса на добър вкус и паника. Въпреки страха трябва да се запазят човешки граници", коментира Москов и определи появата на рекламата на БСП в училищния сайт като "цинично и недостойно".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?