Предизборният слоган на ГЕРБ копира мотото на НДСВ от 2009 г.

Фразата "Европа ни чува" бе лансирана от Моника Станишева още преди 10 години

Снимка: БГНЕС

"Европа ни чува" е предизборният слоган на ГЕРБ за изборите за европейски депутати на 26 май.

Той бе представен от Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, на брифинг в централата на партията в неделя.

Бдителни читатели в социалните мрежи обаче си спомниха, че слоганът е ползван от партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ за европейските избори през 2009 г. Тогава водач на листата на НДСВ бе еврокомисарят Меглена Кунева, а PR-ът на НДСВ се правеше от екипа на Моника Йосифова (днес Станишева).

"С него (слогана, б. р.) искаме да кажем на нашите избиратели, че само подкрепяйки силната листа с кандидатите на ГЕРБ ще можем да постигнем целите, които сме си поставили", каза той. Герджиков посочи, че слоганът трябва да даде оценка за това накъде трябва да продължи в развитието си страната ни. Той изрази надежда, че българите знаят, виждат и оценяват постигнатото от партията. По думите му Европа е солидарна, помага ни, но не дава даром. "Всеки проект трябва да бъде изпълнен спрямо строгите критерии на европейските институции, за което трябва много работа на ниво държавно управление", посочи Елен Герджиков.

Председателят на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов обеща, че ГЕРБ ще се бори за силна и обединена Европа. Той припомни успехите на еврокомисар Мария Габриел, която е водач на листата на ПП ГЕРБ за евровота. "Изключително подготвен евродепутат и бъдещ еврокомисар тя получи подкрепата и приза за политик на ЕП в категория "Равенство между половете", припомни Цветанов. Постигнатото в областта на цифровизацията и по отношение на Западните Балкани е също значимо. Мария Габриел има важен акцент в кампанията си - колкото се може повече млади хора да минат на обучения в ЕК.

Андрей Ковачев също е с безспорен авторитет и безупречна репутация по отношение защитата правата на малцинствата в Западните Балкани, каза председателят на предизборния щаб.

Андрей Новаков, трети в листата, е човек с изключително голям капацитет. В бюджетната комисия на ЕП той работеше активно и участва в триалозите - ЕК-ЕП-Съвет на Европа, след приключване на докладите и със сигурност в проектобюджета за новия програмен период ще се чува неговият силен глас, посочи Цветанов. Той припомни още участието на Новаков в транспортната комисия на ЕП, където защитаваше активно българския интерес.

Цветанов продължи с преглед на заслугите на останалите кандидати за евродепутати от листата на ГЕРБ, подчертавайки тези на Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев, Ивелина Василева, Лиляна Павлова.

Цветан Цветанов обяви, че следващата неделя партията ще представи платформата си за предстоящата европейска кампания.

Споделяне

Още по темата

Още от България