Предизборно без цена за газа, след вота – стабилен ръст

Предизборно без цена за газа, след вота – стабилен ръст

От 1 април българският пазар най-вероятно ще остане без цена на природния газ и такава ще бъде определена след края на насрочените за 4 април парламентарни избори. Причината е, че Министерството на енергетиката е решило да удължи назначената миналия петък – 26 март, проверка в държавния газов доставчик "Булгаргаз" как са направени разчетите за исканото от дружеството поскъпване на цената за следващия месец с около 13 на сто.

От енергийното ведомство не посочват с колко е удължена проверката в "Булгаргаз", но обясняват, че им било необходимо допълнително време, защото е много информацията за реализираните приходи и отчетените разходи на дружеството през 2020 г. Изследвало се и отражението им върху предложената цена на природния газ за април тази година.

От министерството не можаха да кажат дали при това положение "Булгаргаз" утре – 1 април, ще внесе ценово заявление, което да отразява движението на стойностите на суровината на европейските борси за целия месец март, каквото е изискването на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По информация на Mediapool газовото дружество няма да внесе заявление с аргумента, че проверката не е приключила.

Този подход на правителството при повишаващи се значително цени на газа не е иновация. Същото се случи на 1 септември 2020 г., когато в условията на антиправителствените протести енергийният министър Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа с 20 на сто. Тогава също бе извършена проверка и нямаше цена на газа близо две седмици. Това доведе до хаос с фактурирането на продадените от "Булгаргаз" количества газ. В крайна сметка Петкова се увери, че изчисленията на подопечното ѝ дружество са наред и цената бе повишена.

В момента цената на горивото е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. Предложението на дружеството бе тя да се вдигне на 32.32 лв, което е съществена промяна и то дни преди парламентарните избори.

При разглеждането на заявлението миналата седмица КЕВР установи надвзет приход от газовото дружество през 2020 г. С което регулаторът изчисли, че предлаганата тарифа може да бъде намалена с 23 стотинки до 32.09 лв. за мегаватчас без ДДС и такси.

По информация на Mediapool става въпрос за получени в повече през миналата година 335 хил. лв. от регулирания пазар, с които сега КЕВР намалява априлската цена.

Според представените от "Булгаргаз" данни цените на алтернативните на природния газ горива – мазут и газьол, формиращи петролната компонента в ценообразуващите формули са с около 28% по-високи спрямо първото тримесечие на 2021 г. Въпреки това българската цена на газа ще е по-ниска от тази на европейските пазари и в съседните ни държави, изчисляват от държавното газово дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?