Предизборно етикетът ще посочва и произхода на храната

Предизборно етикетът ще посочва и произхода на храната

Върху етикетите на хранителните продукти вече трябва да пише не просто какво съдържат, но и дали суровините, от които са произведени, са вносни и от коя държава е произходът им, дали месото например е било замразено от държавен резерв на чужда страна и по каква технология е произведена стоката. Намерението на Министерството на земеделието и храните е да въведе преди изборите задължителен унифициран етикет върху всички хранителни стоки и напитки в цялата търговска мрежа, съобщи пред журналисти в петък министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Обозначаване на произхода на земеделския продукт, което у нас в момента не се спазва, е категорично изискване и на Европейския пазар, посочи министър Цветанов, без да обясни защо досега не е предприето нищо днес.

"Когато купувате евтин салам, ще знаете какво точно има в него, а когато купувате скъп салам, луканка и шунка ще е ясно, че е произведена от биологично отгледано и хуманно заклано животно, а не от замразено месо от държавния резерв на страната Х или У”, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев.

За изработването на модела на етикета, който ще се ползва от всички производители, ще се състои конкурс по Закона за обществените поръчки, добави той. Преди окончателното въвеждане на този етикет, ще се проведе обсъждане с представители не бизнеса и на научните среди, каза още Пейчев.

За изработването на единния етикет да се ползва опитът на Швеция бил договорил Цветанов с колегата си Ескил Ерландсон на среща в агроведомството в петък, стана ясно още от думите на земеделския министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?