Предизборно кабинетът отпуска на болниците поисканите преди година 30 млн. лева

Заплатите в общинските болници ще се вдигнат с 25-40%, а в областните с 10-15%

Предизборно кабинетът отпуска на болниците поисканите преди година 30 млн. лева

Правителството ще отпусне допълнителни 30 млн. лв. за областните и общинските болници, стана ясно в петък след среща при премиера Бойко Борисов със Сдружението на общинските болници. Събирането при премиера е продължение на вчерашната среща, на която Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев да реши за ден трупаните в последните 10 години проблеми на общинските болници.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви след срещата в петък, че чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнително 30 млн. лева, от които 18 млн. лева ще са за общинските, а 12 млн. лева за областните държавни болници.

Сумата от 30 млн. лева беше поискана точно преди една година по време на протестите на двайсетина общински болници, които обаче тогава останаха без съществен отзвук.

Преди ден обаче премиерът Бойко Борисов, през чиито три мандата, бяха закрити около двайсетина общински болници, обяви, че нито една болница няма да затвори, докато е на власт, и разпореди спешното спасяване на лечебните заведения.

По думите на Ананиев целият допълнителен ресурс, който областните и общински болници ще получат по линия на НЗОК и МЗ е 66 млн. лева. Той се изразява в повишение на базовите им бюджети, като 28 млн. лева от увеличението е за общинските, а 38 млн. лева – за областните болници.

Ананиев смята, че този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници.

“Увеличаването на заплатите в общинските болници ще бъде между 25 и 40% и то ще бъде диференцирано на база приходи и процент разходи за персонала. Увеличаването на заплатите в областните болници ще бъде между 10 и 15%. Това ще осигури нормално функциониране на системата на здравеопазването в тези болници, както и обслужването на пациентите в тези региони“, каза Ананиев.


Ананиев обеща да бъдат заделени и допълнителни средства за общинските болници в трудно достъпни и отдалечени райони, за които приходите от дейност не са достатъчни, за да се издържат.

Съвместно със Сдружението на общинските болници МЗ ще работи за преструктурирането на някои от тях и повишаване ефективността им.

През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни  заведения при изпълнението на дейността им.

“Днес постигнахме нещо, което не вярвах че ще се случи. Това е първата стъпка в правилна посока. Всички сме удовлетворени“, коментира председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев, който благодари за бързите решения. 

Споделяне

Още по темата

Още от България