Предизвестен избор на новите шефове на следствието и на ВКС

Предизвестен избор на новите шефове на следствието и на ВКС

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в петък новите председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и Националната следствена служба (НСлС). Процедурата мина без дебат и бе излъчвана по БНТ и БНР. Членовете на ВСС решиха да се впуснат в леки заяждания по предрешени вече въпроси.

Постът във ВКС бе зает напълно очаквано от единствения номиниран – настоящият конституционен съдия от квотата на президента Лазар Груев. Той получи 19 гласа ”за” срещу трима "против". Пуснати бяха и две недействителни бюлетини. Груев ще замени Иван Григоров на 20 ноември.

Настоящият шеф на ВКС не присъства на гласуването. По-рано той обяви, че не иска да обсъжда своя бъдещ наследник.

Начело на следствието застана фаворитът на прокуратурата Бойко Найденов. До този момент той ръководеше звеното във Върховна касационна прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност по високите етажи на властта. За разлика от Груев, Найденов имаше конкуренция в лицето на промотирания от средите на НСлС Бойко Рашков, който се ползва и с подкрепа на някои социалисти.

В крайна сметка прокурорският Бойко надделя над съперника си с 13:10 гласа. По информация на Mediapool от членовете на съвета, везните са наклонили в негова полза след като рамо на прокурорската квота са ударили по-голямата част от съдиите и представителите на ДПС в съвета.

За Рашков най-вероятно са гласували шестимата от БСП, представителя на следствието Пламен Стоилов и тримата, излъчени от НДСВ.

”Дебат”

При избора на Груев членовете на ВСС затвърдиха впечатлението, че не са големи почитатели на дебатите. Той влезе в клуба на тримата “големи” в съдебната система по начина, по който влезе и главният прокурор Борис Велчев – с предварително уговорена солидна подкрепа от напълно достатъчните 17 души.

Беше му зададен само един въпрос от страна на Велчев - дали са необходими  промени в наказателните закони. Отсреща бе даден правилният отговор - Груев се обяви за нов Наказателен кодекс. Председателят на ВАС Константин Пенчев заяви, че няма въпроси, защото кандидатът изпреварващо е отговорил на тях.

Политическо назначение?

Високият залог на избора доведе и до формален изблик на недоволство. “Груев е достоен да заеме този пост, но недостоен е начинът, по който ще бъде избран – само с един кандидат и без конкуренция. Това не говори добре за система. Аз съм против тази кандидатура и защото той няма съдийски стаж”, заяви бившият председател на Софийски районен съд Иван Колев.

После започна да изрежда как политиците са яхнали системата и че Груев ще бъде избран именно под тяхно давление. Той отиде още по-далеч и заяви, че постоянно действащият ВСС е създаден именно, за да бъде избран този човек за този пост.

И Груев, и Велчев, бяха съветници на президента Георги Първанов. Бъдещият председател на ВКС дори беше спряган за главен прокурор, но тогава Първанов предпочете да лансира Велчев. Малко след това президентът прати Груев в КС.

“При обсъждането на бюджета на съдебната власт в парламента вчера (б.ред. четвъртък) един депутат дори дойде при мен и къде шеговито, къде сериозно, но много показателно, че първо да гласуваме за шеф на ВКС, а после ще се види и за бюджета”, завърши той.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев реагира остро и нарече изказването на Колев “безочливо”, “обидно” и “популистко”. “Никой не може да си позволи да твърди, че моят подпис е поставен в подкрепа на Груев заради политически натиск”, каза Пенчев.

Според него реакцията на Колев се дължи на факта, че неговият кандидат не е успял да събере 5 подписа, за да се конкурира с Груев. Част от съдийската квота направиха неуспешен опит да лансират кандидатурата на председателя на Софийски градски съд Светлин Михайлов.   

Велчев срещу следствието

По същия начин се разви и разговорът между главния прокурор Борис Велчев и представителя на следствието във ВСС Пламен Стоилов. Следователят открито започна да пропагандира за Бойко Рашков, който и в момента работи в НСлС. По думите му службата няма нужда от външен човек, особено Бойко Найденов, който вече се е изказвал, че следствието трябва да мине към прокуратурата. Той директно заяви, че Найденов ще изпадне в ситуация на конфликт на интереси.

“НСлС има нужда от поне две години спокойствие, в които да не бъде променяна. Нека да спестим душевните терзания на Бойко Найденов в тази посока. Следствието има нужда не от нови промени, а от увеличаване на правомощията”, заяви Стоилов.

Това изказване бе определено от Борис Велчев като “лицемерие извън нормалните граници”. “Вие може би бъркате изказвани от мене позиции с такива на Бойко Найденов. Прокуратурата винаги е била за увеличаване на правомощията на следствието. Не се безпокойте за душевното състояние на Найденов”, заяви главният прокурор.

Изпреварващи отговори

Веднага след избора, при първата си среща с медиите в новото му качество, Груев предпочете сам да си зададе и да отговори на трите въпроса, които неминуемо ще му бъдат зададени – на кого е човек, какво е само един кон да участва в състезанието, няма ли пречка, че не е бил съдия.

Каза, че първо е човек на майка си и баща си, че е бил член както на правния съвет при президента Георги Първанов, така по същото време е бил и в консултативния съвет по законодателство при министъра на вътрешни работи, когато на поста е бил Георги Петканов, както и в консултативния правен съвет към председателя на Народното събрание, по времето на Огнян Герджиков.

Фактът, че е бил единствен кандидат за поста, Груев коментира с думите, че щом е избран с квалифицираното мнозинство от 17 членове на ВСС, означава, че за номинацията му е имало консенсус. Консенсусното начало било заложено и в закона, според който изборът му трябва да бъде потвърден с указ на президента.

За това дали няма да пречи липсата на практиката му на съдия, Груев каза, че има достатъчен опит в съдебната система, която познава добре.

Малко дебат

По разбираеми причини сблъсък на концепции имаше само за бъдещето на следствието. Бойко Найденов констатира, че следствените органи в страната не са в най-блестящото си състояние. Той обеща да се търси персонална отговорност за забавените и изтеклите по давност дела.

Найденов обеща да прави ревизия в службата и да работи за увеличаване на нейните правомощия, а не за поглъщането ѝ от прокуратурата. След като бе избран, той призова новите си колеги да не гледат какви са хората, които разследват, а да си свършат бързо работата.

Бойко Рашков наблегна от своя страна на факта, че целият му професионален път е минал в следствието. Той предпочете да изброява трудните исторически етапи, през които е минавало следствието, и периодът, в който той е бил директор на главното му звено.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?