Предизвестено фиаско на "мажоритарното начало"

Предстоящите парламентарни избори, които трябваше да проправят пътя за реформиране на политическата система чрез въведения от управляващите "мажоритарен елемент", се очертават като предизвестен негов провал.

Това показват предложените мажоритарни листи, стъкмени буквално в последния момент преди изтичането на крайния срок и създали огромни трудности на всички политически централи.

Не само опозицията, която бе против направените в "12 без 5" промени в избирателния закон, защото ги смята за противоконституционни и изкривяващи равнопоставеността на вота, но и партиите от тройната коалиция показаха нагледно собственото си недоверие в "мажоритарното начало".

С много малко изключения мажоритарните кандидати са презастраховани с избираемо място в пропорционална партийна листа. Тази "вратичка" в закона се превърна не просто във "врата през полето", а в "официален портал" на мажоритарни кандидати. В много случаи едни и същи политици са и мажоритарни кандидати, и водачи на партийни листи в своите райони.

Избирателите, повярвали в пропагандата за "реформиране" на модела чрез "мажоритарно начало", вероятно ще останат измамени, но иначе ще бъдат облекчени, тъй като партийната демаркационна линия и при едните, и при другите кандидати, е доста ясно очертана.

Лидерски сблъсък

В тази кампания може да се разминем с класически "лидерски сблъсък". Първо, защото неформалният лидер на ГЕРБ, водещата политическа сила в евроизборите, не се кандидатира за депутат. Това му дава формална свобода да решава да приеме или отхвърли настойчивите и преминаващи в истерия призиви на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев за пряк лидерски диспут.

Станишев от своя страна не прие да се кандидатира като мажоритарен кандидат в София – традиционният терен за лидерско премерване на силите. Тук той води пропорционалната листа в 25 МИР, а мажоритарно ще се изпробва дебютантът в парламентарните избори Петър Курумбашев, който е общински съветник на левицата в София.

В този район ГЕРБ залага на Красимир Велчев и Моника Панайотова.

НДСВ играе с проф. Огнян Герджиков (мажоритарен кандидат и водач на партийна листа), а Синята коалиция – с Екатерина Михайлова (също в двойна роля).

В 23 МИР -София водач на листа е първият по значение политик в ГЕРБ след Бойко Борисов – формалният председател Цветан Цветанов. Мажоритарно е издигнат проф. Борис Грозданов.

Лидерът на БСП -София Румен Овчаров е първият в листата на партията си за този район, а мажоритарният е Георги Кадиев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и този път ще води листата в 23 МИР, но вече като пропорционален и мажоритарен кандидат на Синята коалиция.

Тук НДСВ поднася една от изненадите си, като вади Пламен Константинов, капитан на националния отбор по волейбол и "Мъж на годината" за 2008-ма. Другата изненада е ген. Кирил Войнов, бивш шеф на националната пожарна, който ще е мажоритарен кандидат в София – област.

Председателят на СДС Мартин Димитров може и да не получи така желаната лидерска битка в София. Той води двете листи на Синята коалиция в 24 МИР срещу червените кандидати Таско Ерменков и Любен Корнезов, Даниел Вълчев от НДСВ и Владислав Горанов (мажоритарен) и Йорданка Фандъкова (зам.-кмет по образованието на София, водач на листа) от ГЕРБ.

В Пловдив се повтаря донякъде софийския модел със съчетаване на популярни неполитически фигури, местни лидери и силни партийни фигури. Формацията на Бойко Борисов залага на председателя на ГЕРБ-Пловдив Иван Тотев, както и на мажоритарното представяне на Менда Стоянова. БСП ще играе с едно от най-популярните си лица – министър Стефан Данаилов, подпомаган от мажоритарния кандидат д-р Илия Баташки. НДСВ отново кандидатира Милен Велчев.

Сините, които през последните години загубиха катастрофално позиции в Пловдив, "внасят" варненеца и бивш шеф на НРС Димо Гяуров като лице и на двете си листи.

Коалиция Лидер - Новото време се представя с водача си Емил Кошлуков, който за малко не успя да стане евродепутат.

Вицепремирски сблъсък

Любопитна картинка се очертава в Русе, където един срещу друг излизат трима настоящи вицепремиери: вицепремиерът по европейските фондове Меглена Плугчиева е водач на пропорционалната листа на Коалиция за България. От страна на ДСП водач на листата и мажоритарен кандидат е вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем. НДСВ атакува с вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев.

Бургас – националистическо свлачище

В Бургас се оформя националистическо свлачище. Двете партии с най-голямо влияние района - "Атака" и ГЕРБ – ще играят с възможно най-тежката си артилерия в сферата на патриотизма и българщината чрез мажоритарните кандидатури на Волен Сидеров и проф. Божидар Димитров, който преди дни хвърли червената си партийна книжка.

Двамата едва ли ще имат много теми за спор, но предизборното нагнетяване на страсти със сигурност ще повиши националистическата температура в района.

Историкът Божидар Димитров има сериозни шансове, тъй като вече няколко години води предаването "Памет българска" по държавната телевизия и определено е на почит сред привържениците на "Атака".

На този фон ДПС кандидатира мажоритарно православния си кандидат Йордан Цонев (който завърши Семинарията -бел.ред.)

БСП няма никакви шансове с Любомир Пантелеев, но разчита на партийната листа, чийто водач е финансовият министър Пламен Орешарски.

Синята коалиция издига лидера на СДС-Бургас Вълчо Чолаков и за двете позиции.

Полулидерски сблъсък ще има във Варна, където водачи на партийните листи са Сергей Станишев и Цветан Цветанов. НДСВ залага на министъра на държавната администрация Николай Василев, наскоро строго смъмрен от Станишев, който му каза "да си мълчи".

Останалите кандидати могат се съберат на лекарски консилиум и да дискутират клиничната смърт на здравеопазването, например. Това са ректорът на местния Медицински университет Анелия Клисарска, издиганата мажоритарно от БСП, шефът на МБАЛ "Света Ана" Красимир Петров (ГЕРБ), бившият ректор на Медицинския университет Димитър Камбуров (Синята коалиция).

В Кърджали, както обикновено, истински сблъсък едва ли ще се състои. Традиционният фаворит в района ДПС издига своя лидер Ахмед Доган за мажоритарен кандидат и Лютви Местан за водач на листа. Някакъв шанс за мандат изглежда има единствено ГЕРБ, която ще противопостави скулптора Вежди Рашидов, едно време приятел на Доган, но от известно време негов критик.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009