Предизвикателствата пред Оскарите с фаворит като "Артистът"

Последни приготовления за церемонията

Когато завесите на 84-ата церемония по раздаването на наградите Оскар се вдигнат в холивудския театър "Кодак" в неделя през нощта, продуцентите на шоуто ще се тревожат далеч по-малко за това кой ще спечели престижните статуетки, отколкото за това колко хора ще включат телевизорите си за тяхното предаване. Това пише Ройтерс часове преди по червения килим да започнат да преминават световните имена в киноиндустрията, пръскайки блясък и слава, а някои тръпнещи в очакване на отличието.

Най-престижните в света кинонагради са застрашени да изгубят своя статут на второ най-гледано телевизионно предаване след купата по професионален американски футбол "Супербоул", ако не примамят повече от 40 млн. зрители. Причината е, че церемонията по връчването на музикалните награди "Грами" успя да привлече по-рано този месец аудитория от 39.9 млн. души ден след смъртта на певицата Уитни Хюстън. Това е най-доброто постижение на "Грами" от 1984 г. насам и огромен ръст на публиката спрямо гледалите миналогодишната церемония около 26 млн. тв зрители. Ако Оскарите не успеят да преминат границата от 40 млн. зрители, те ще изпаднат на трето място по гледаемост.

 

Само два пъти след 2002 г. церемонията в "Кодак тиътър" е успяла да задържи пред телевизорите над 40 млн. зрители – в годините, когато за отличието се състезаваха "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" (2004) и "Аватар" (2010).

 

Тази година очакванията са големият победител да е немият филм "Артистът", който вече бе подобаващо отличен с награди "Златен Глобус" и "Сезар" и има десет номинации за Оскар, като го изпреварва само "Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе".

 

"Артистът" е непобедим, твърдят кино критиците. Фаворитът обаче може да се окаже проблем за Киноакадемията и за телевизионната мрежа "ЕйБиСи", която излъчва в ефир церемонията за Оскарите, тъй като повечето типични зрители предпочитат за отличията да се състезават касови филми. А френският черно-бял филм за холивудска звезда от времето на нямото кино може и да беше посрещнат възторжено от критиката и гилдията, но събра само 30 млн. долара от продажба на билети в киносалоните в САЩ и Канада, пише Ройтерс.

 

За сравнение "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" и "Аватар" вече бяха изкарали стотици милиони долари по времето, когато влязоха в битка за Оскарите. В същото време миналогодишната церемония, когато победител в категорията най-добър филм бе некасовият британски "Речта на краля", бе гледана само от 37.6 млн. зрители.

 

Сега, за да привлекат вниманието на зрителите, продуцентите на шоуто разчитат и на водещия на шоуто Били Кристъл, който за последен път се яви в тази роля през 2004 г., когато триумфира "Властелинът...". Той ще е за девети път водещ, което за много от феновете означава комфорт и доза предвидимост, коментира "Ройтерс".

 

Церемонията ще бъде предавана на живо по телевизията в много страни по света. Тази година за пръв път Академията ще предложи и онлайн излъчване на онези, които желаят да следят през интернет. В българския телевизионен ефир отличията ще могат да бъдат гледани в реално време по bTV Cinema.

Споделяне

Още по темата

Още от

Къде му е мястото на Бойко Борисов?