Предколедни бонуси до 600 лева за военните

Сн. БГНЕС

Военните и цивилните служители на Министерството на отбраната получават "коледни бонуси" между 400 и 600 лева. Парите се изплащат под формата на допълнително материално стимулиране към заплатите за ноември, потвърдиха източници от МО.

Съгласно наредбата бонусите ще се изплатят само на служителите, които са работили повече от 2/3 от работните дни през годината и нямат прекомерни отпуски.

Средствата ще варират въз основа на положения труд.

Бонусите в държавната администрация генерират напрежение в другите структури и ресорните министри вече избягват да ги обявяват публично.

Допълнително се нажежава обстановката и от неясните понякога мотиви за разпределянето им, но тази година няма индикации за подобно напрежение.

Армията от години е в кадрови колапс, който се дължи най-вече на неконкуретните заплати.

Около 5000 места за военни са незаети, дори според официалната статистика. Според слухове обаче тази бройка е далеч по-голяма.

Най-сериозен е проблемът с липсата на войници, които трудно могат да докарат 1000 лева месечно заплащане.

Следващата година заплатите в армията отново ще бъдат повишени средно с 10%, като се очаква най-висок да бъде ръстът на войнишките заплати.

Освен това се очаква да има допълнителна диференциация и служещите в по-тежките бойни поделения да получат повече средства.

Освен ниските възнаграждения има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба.

Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.  

Споделяне

Още по темата

Още от България