Предколедно фермерите получиха над половин милиард лева субсидии

Предколедно фермерите получиха над половин милиард лева субсидии

За пръв път от изплащането на директни евросубсидии за обработваема площ у нас, фермерите получиха през декември над половин милиард лева за работените през текущата година ниви.

Така 41 840 земеделски стопани получават над 500 млн. лв., което е по-голямата част от предвидените за кампания 2016 общо 741 млн. лева.

Изчисленията за плащанията са извършени по индикативна ставка от 198 лв./хектар. Окончателната ставка по СЕПП ще бъде определена след актуализирането на данните за допустимите за подпомагане площи и изчистване на евентуално двойно заявени за субсидиране площи, обясниха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), който е сертифициран като разплащателна агенция на европарите за земеделие.

Кандидати, за които актуализацията на данни в Системата за идентификация на земеделски парцели (СИЗП) не е приключила, няма да получат плащане преди да са финализирани проверките на условията за допустимост, освен в случаите, в които заявените площи по схемата са били обект на контрол на място от страна на Техническия инспекторат на ДФЗ-РА.

На останалите кандидати ще им бъде извършена оторизация след предоставяне на данните. Тогава ще бъде публикувана и информация за обхвата на предварителния специализиран слой  с площите, допустими за подпомагане, и ще бъде задействана процедурата по подаване на възражения.

ДФЗ публикува и списък на кандидатите за подпомагане, за които данните в Системата за идентификация на земеделски парцели не са актуализирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?