Предколедното двойно по-ниско облагане на хазарта мина на първо четене

Предколедното двойно по-ниско облагане на хазарта мина на първо четене

С промени в Закона за хазарта дейността на операторите на игрите на щастие ще се облага двойно по-малко, отколкото е сега. Промените бяха гласувани в сряда и приети със 110 гласа "за", 79 "против" и двама въздържали се.

Поправката за промяна в схемата за облагане и практическото му намаляване бе внесена от депутата от ДПС Йордан Цонев и бе дебатирана миналата седмица, като гласуването бе отложено за тази с цел депутатите от БСП да се запознаят по-обстойно с промените. От опозицията се обявиха против промените, като ги обявиха за лобистки, а от БСП и ДПС обещаха прецизиране на текстовете между първо и второ четене.

И докато хазартът може да се радва на предколедния подарък, собствениците на соларни и ветрени електрочиески мощности "наказателно" бяха натоварени с 20-процентна такса от същите законотворци.

Според промените, от следващата година организаторите на хазартни игри - тото и лотарии, игрални автомати, казина и онлайн залагания ще се облагат с корпоративен данък от две компоненти. Едната е еднократна в размер на 100 хил. лв., а втората е 20% месечно върху разликата от получените залози и изплатените печалби.

Досега хазартните дейности се облагат с 15% върху залозите.

Новото облагане на практика става двойно до тройно по-малко от сегашното според вида на игрите - двойно за тотализатора и лотоигрите и тройно за онлайн залаганията.

Според вносителя на предложението целта е да се привлекат да работят легално в страната чужди букмейкъри, които организират онлайн залагания. Досега прекомерното облагане ги отблъсквало и затова в момента имало само един лицензиран оператор на залагания в интернет и множество нелицензирани, които не плащат данъци. А в Комисията по хазарта има списък с стотина сайтове, които имат забрана да пускат залагания за България.

По-ниското облагане може да привлече повече оператори и данъчните приходи от онлайн-залаганията следващата година ще се запазят като сегашните поради шестмесечния срок за лицензиране, но от 2015 г. ще има с около 50 млн. лв. повече събрани данъци, а година по-късно - около 100 млн. лв. По сметки на Йордан Цонев ще се увеличават и онлайн-залаганията, като само за тази година правените в нелицензирани сайтове са за около 1 млрд. лв., които не се облагали с данъци.

С проекта се предлага отпадане на ограничението за отваряне на игрални зали и игрални казина в хотелите с три звезди, което беше въведено в закона през 2012 г. Либерализирането на режима обаче не е допълнено с уточнението какво става със забраната заведения за хазарт да се намират на определено разстояние от училища и детски заведения. Това вероятно трябва да се прецизира при второто четене на законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес