Предлага се 7-годишен срок и трети пореден мандат за руския президент

Предлага се 7-годишен срок и трети пореден мандат за руския президент

Мандатът на руския президент да се увеличи до пет или седем години и се предвиди правото на едно и също лице да заема този пост три поредни мандата. Това предложи председателят на горната камара на руския парламент (Съвет на федерацията) Сергей Миронов.

"За такава голяма страна като Русия четири години са кратък срок и е необходимо да се удължи срокът на президентските пълномощия до пет, а може и седем години”, заяви Миронов в петък, веднага щом бе преизбран за трети път начело на Съвета на федерацията.

 “Предлагам да разгледате възможността за съответните промени в конституцията”, каза той, цитиран от РИА Новости.

Кремъл реагира веднага и говорителят на президента заяви, че Владимир Путин е срещу всяка промяна в конституцията.

“Позицията на президента е, че е безсмислена промяната в конституцията с цел да се увеличи мандата на институцията или броят на мандатите”, заяви говорителят Дмитри Песков, цитиран от АП.

В реч веднага след избирането му председател на горната камара на парламента Сергей Миронов обясни, че промяната в руския основен закон първо трябва да бъде обсъден от законодателите и едва след това да бъде представено на Путин за одобрение.

По сега действащия конституционен ред едно лице не може да заема президентския пост повече от два поредни мандата.

Според Миронов тези предложения “трябва да бъдат обсъдени във всички региони на страната, за да бъдат разбрани от хората”.

Това не е първото предложение за въвеждане на трети мандат за Владимир Путин. Такива са отправяли както отделни политици, така и цели организации, но Путин не веднъж е уверявал, че не смята  да се кандидатира за трети път и не смята да променя конституцията на страната.

Въпреки това на 11 март Путин заяви в интервю за телевизия Ал Джазира, че лидерите на няколко държави са му препоръчали да остане на президентския пост и трети мандат, предаде електронното издание Грани.ру.

“Може би ще кажа нещо неочаквано, но не само ръководителите на арабски държави, а дори и на някои европейски ми казаха в лични разговори, че в този преходен период те също считат за целесъобразно аз да остана президент на Руската Федерация”, каза Путин.

Председателят на долната камара на руския парламент Борис Гризлов обаче не подкрепя предложенията на колегата си. Пред журналисти той заяви, че “не поддържа всички заявления, които се правят по повод внасянето на изменения в конституцията”.  Той допълни, че “парламентарното мнозинство в държавната Дума отстоява действащата конституция”.

Заместник- председателят на Думата Любов Слиска, член на  пропутинската партия Единна Русия, обаче поддържа идеята на Миронов. В интервю за Интерфакс тя отбелязва, че действително президентът би могъл да изпълнява пълномощията си пет и дори седем години и то в три мандата, а не два.

До изборите за държавен глава остава по-малко от година и затова въпросът трябва да бъде решен, допълва Слиска. Според нея трябва да се разбере дали подобна поправка в действащото законодателство може да бъде внесена без съгласието на президента. Така или иначе последната дума по въпроса ще е на Путин.

Против идеята се изказа лидерът на руската Комунистическа партия Генадий Зюганов. “Сега нашият държавен глава има повече пълномощия и от фараона, царя и генералния секретар взети заедно, след като президентът назначава всеки, който е удобен, и уволнява неудобните”, заявява Зюганов, според когото въпросът не е в удължаването на пълномощията на президента, а за неговите отговорности пред гражданите.

Споделяне

Още от Свят