Предлага се Летище София да стане фестивален комплекс

Предлага се Летище София да стане фестивален комплекс

Летище София да стане международен фестивален комплекс, ще предложат граждани на Столична община, съобщи в понеделник арх. Димитър Димитров, председател на “Граждани за София”. С балони срещу излитащите самолети ще излязат хората от кварталите край новия пътнически терминал, каза Емил Коларов от инициативния комитет на живеещите край летището. Те искат писмени гаранции от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, че до 4 години ще бъде одобрена нова площадка за международното летище на столицата. В противен случай, ще изразят гражданското си неподчинение срещу шума от денонощно прелитащите самолети над домовете им, като пуснат във въздуха бели, зелени и червени балони. Целта е да се попречи на излитащите самолети. От инициативния комитет уточниха, че все още не са уточнили датата на протеста си, но планират да е през почивните дни на тази седмица или следващата.

На въпрос на Mediapool, дали министърът на транспорта Петър Мутафчиев знае за гражданската инициатива, Емил Коларов уточни, че е запознал транспортния министър с плановете още на 5 ноември 2006 година. Тогава те се срещнали заради проблемите на гражданите след влизането в експлоатация на новата писта. Арх. Димитров поясни, че идеята ще бъде предложена на Столична община, която от своя страна ще преговаря с транспортното ведомство.

Според обществените организации, строителството на ново летище ще струва около 300 млн.евро и не е непосилно за страната ни. Новият аеропорт влезе поетапно в експлоатация, като окончателно беше открит в края на миналата година след месеци закъснение. Строителството и терминала струват над 200 млн.евро, като все още не е ясно точно колко, защото главният изпълнител на обекта – австрийската компания “Щрабаг”, имаше финансови претенции към българското правителство за около 11 млн. евро.

Новото софийско летище работи незаконно, казаха от гражданските сдружения. Те искат от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да наложи забрана върху нощните полети и уточниха, че утре ще имат среща за проблемите си с екоминистъра. От срещата с него и от ангажиментите, които ще поеме пред тях министърът на транспорта Петър Мутафчиев, ще зависи дали ще организират протеста с балоните.

Гражданите искат международното ни летище да се измести извън границите на града. Те посочиха възможността да се реализира един от старите проекти за изграждане на аеропорт край село Кривина.

От името на обществените сдружения за развитие на столицата, арх. Димитров подкрепи повечето от инициативите на Столична община за промените в Общия устройствен план на София. Той уточни, че застава напълно зад намеренията на мястото на комбината "Кремиковци" да се изгради нов мащабен бизнес и логистичен център. Превръщането на софийското летище във фестивален комплекс от другата страна на пътя ще направи София бизнес център за Югоизточна Европа.

Според гражданските организации, общината трябва да включи в плана си за развитие на “Кремиковци” и селата около него. Арх. Димитров се обяви в подкрепа за изместването на министерствата на 4-ти километър и за промяна на трасето на автомагистрала “Тракия” от Северната дъга на околовръстния път към северната тангента. Всички тези идеи се родиха в комисиите за развитие на столицата, в които участват главният архитект Петър Диков, общински съветници и представителите на гражданските организации.

Димитров обаче уточни, че обществените и екологични сдружения ще искат от областния управител на София Тодор Модев да спре предварителното изпълнение на промените в Общия устройствен план, защото те нямат направена екологична оценка и не са преминали през обществено обсъждане от гражданите.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?