Предлага се нова анкетна комисия за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"

Инициираната от РБ подписка за парламентарното разследване влиза за гласуване в зала

Предложение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на българската страна по проекта АЕЦ "Белене" от 2008 г. до края на юли 2016 г. са внесли в Народното събрание депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт , ГЕРБ и БДЦ - Народен съюз. Това съобщи на брифинг в петък депутатът от РБ Антони Тренчев.

Предложението, което е подкрепено от 51 депутати, беше инициирано от Реформаторския блок преди седмица и вече са набрани повече от достатъчните 48 подписи на народни представители.

Ако искането бъде подкрепено и в пленарна зала, това ще е втората подобна акетна комисия, след сформираната при първото управление на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Тя бе създадена през октомври 2012 г., за да разследва детайлно свършеното по проекта за последните десет години. На нейните заседания бяха привиквани бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, по време на чието управление бе проведен търгът за строежа на АЕЦ "Белене", бе подписано споразумението с руската "Атомстройекспрот" (АСЕ) и бе поръчано оборудването, за което НЕК към момента е платила над 1 млрд. лв. и предстои да даде още близо 1.2 млрд. лв. по арбитражното дело с АСЕ.

Тази анкетна комисия обаче не можа да излезе с доклад за работата си, заради оставката на тогавашното правителство на ГЕРБ. След като през юни арбитражът в Женева се произнесе в полза на АСЕ по спора за дължимите от НЕК суми по АЕЦ "Белене", главният прокурор Сотир Цацаров обеща да има обвиняеми за злоупотреби по проекта за АЕЦ "Белене". Разследвани по случая са Велков и Папазян, но все още не е обявено има ли открити доказателства за тяхната вина и дали ще им се повдигнат обвинения.

Сега Тренчев заяви, че работата на новата комисия за АЕЦ "Белене" ще започен оттам, откъдето е приключила предишната комисия

"АЕЦ "Белене" несъмнено е наръчник на корупцията в България. Крайно време е някой да понесе отговорност и работата на тази комисия ще е да изобличи отговорниците, които са допуснали този грабеж", посочи Тренчев. Малко са невинните партии, допълни той.

Трябва да се посочат виновниците за дълга, който има държавата по арбитража. Иначе борбата с корупцията е загубена, коментира Мартин Димитров от РБ и изрази увереност, че това ще е първата комисия за "Белене", която ще излезе с доклад и той ще бъде предаден на прокуратурата.

Хората, които разрешиха "Белене", които поръчаха реактори без договор, без осигурено финансиране, струват на българската държава 2.5 млрд. лв. Тези хора трябва да понесат отговорност, заяви депутатът.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов определи като положително това, че има достатъчно партии и депутати, които са убедени, че трябва да се извърши такава ревизия чрез комисия в парламента.

Симеонов посочи, че АЕЦ "Белене" е част от трите губещи енергийни проекта, които биха довели България до национална катастрофа и виновните не трябва да остават в сянка. Затова дълг на народните представители е да установят виновниците, да бъдат извадени обстоятелствата и доказателствата, които да бъдат представени пред обществото и пред институциите, които имат ангажимент, допълни той.

"Ако ще преливаме от пусто в празно, за да си допълват заплатите - няма смисъл", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Намерението за нова анкетна комисия за АЕЦ "Белене" идва, след като миналата седмица влезе в сила Закон за държавен кредит за НЕК, за да си уреди борчовете с "Атомстройекспорт", установени от арбитража в Женева. Към 19 септември дължимата сума е 628 млн. евро, която включва начислените дотогава ежедневни лихви от 167 хил. евро за забава на плащането.

Безлихвеният бюджетен кредит обаче представлява държавна помощ, която трябва да бъде одобрени от Европейската комисия. Надеждите на правителството са такова да бъде дадено до края на годината, за да може НЕК да плати договорения с руснаците първи транш от 400 млн. евро. Остатъкът трябва да се плати да още две вноски до средата на 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?