Предлага се такса “присъединителна мрежа“ за ВЕИ-мощности

Предлага се такса “присъединителна мрежа“ за ВЕИ-мощности

Инвеститорите в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници да плащат за изграждането на мрежата за присъединяване на вятърни и соларни паркове, предлагат от компанията Е.ОН на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По този начин разходите за изграждането на мрежата за присъединяване ще се разпределят по-справедливо, а няма да се товарят само крайните клиенти на електроразпределителните предприятия (ЕРП), коментира пред журналисти Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на Е.ОН България, която снабдява с електричество Североизточна България.

В момента инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) получават преференциална по-висока цена за изкупуване на произведеното от тях електричество, а ЕРП-ата и Националната електрическа компания (НЕК) са длъжни да присъединяват мощностите и да изграждат мрежата за целта. Това обаче са инвестиции, които се разрешават от ДКЕВР, а тя в последните три години перманентно орязва вложенията на ЕРП-ата и НЕК, за да натиска ръста на цените на тока.

При това положение енергийните дружества хем са затруднени в изпълнението на ангажиментите си, които първоначално са били само за поддръжка на мрежата в населените места, хем вменените им разходи за присъединяване на ВЕИ-проектите са изцяло за сметка на потребителите, а на инвеститорите е гарантирано изкупуване на скъпия ток и възвращаемост на вложенията за дълъг срок от време, обясни Шуберт.

Сега ЕРП-ата се чудят дали да инвестират в подмяна на разпределителната мрежа, която е такава, че още поне десет години трябва да се влагат сериозни суми за намаляване на прекъсванията на тока, или да отделят средства за присъединяване на ВЕИ-проекти. Пари и за двете неща няма, допълни той.

Е.ОН е най-ощетена от това положение, тъй като на нейната територия са съсредоточени най-много и най-големите вятърни проекти. Най-сериозни бяха и проблемите със спиранията на тока веднага след приватизацията в края на 2004 г., които вече са намалели с 20 на сто спрямо 2008 г.

Затова, според Шуберт, при определяне на инвестиционните програми ДКЕВР трябва да одобри отделни пера на вложенията. Отделно за мрежата за присъединяването на ВЕИ-мощности трябва да се плаща. Единият начин е всеки проект да се разглежда индивидуално и да се преценява колко трябва да даде собственикът му за присъединяване. Друг вариант на база на планираните мощности е да се определи такса за присъединяване към разпределителната мрежа, която инвеститорите да плащат за всеки “вързан“ към НЕК или ЕРП-ата мегават, смятат от Е.ОН. Има и други възможности, които може да се обсъдят с регулатора и инвеститорите във ВЕИ-проекти, посочи Шуберт.

Освен това е необходимо, когато инвеститори във възобновяеми източници заявят в енергийните компании капацитет, да се сключват предварителни договори с банкови гаранции при неизпълнение на ангажиментите от двете страни, коментира шефът на Е.ОН България. С това становище се съгласи във вторник и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, но крайната си позиция ще заяви, след като се запознае с предложенията.

Новите цени на тока

По думите на шефа на Е.ОН тези искания ще са предмет на започващите традиционно в началото на годината разговори за определянето на цените на електроенергията по веригата производство, пренос, разпределение и снабдяване от 1 юли. В края на февруари ЕРП-ата са длъжни да обявят публично своите предварителни изчисления за цените на тока.

Според Шуберт ще има повишение, но е трудно да се прогнозира от сега какво ще е то. Електроразпределителните дружества за пореден път поставят въпроса и за въвеждането на тарифа за социално слабите при определени обеми потребление, но в същото време по-сериозно поскъпване за останалите клиенти.

По време на тригодишния график за рязко повишаване на цените на тока, договорен като част от присъединяването на страната ни към ЕС, имаше две тарифи – за потребление до 75 кВтч и над този обем.

“Разбирам, че спрямо средните доходи цената на електроенергията е висока, но в същото време не може тя да е една и съща за възрастните със 100 и нещо лева пенсии, които пестят енергия, и за хората, които си отопляват на ток външните басейни“, каза Шуберт.

По-високите тарифи ще стимулират пестенето на енергия

При по-високи тарифи ще се стимулира и пестенето на енергия, допълни той, давайки за пример как в Румъния цената на тока е с около 20 на сто по-висока от тази в България, но сметките на клиентите са като на българите.

По думите му е нереално в момента цените на електроенергията и на топлоенергията да са толкова близки като нива и хората да се топлят на ток, произведен по по-неефективен начин, замърсяващ околната среда. Не е редно и цената на произведената от когенерациите в топлофикациите електроенергия да се променя по различно време от регулаторния едногодишен период за цените на конвенционалния ток, както това се случва за пореден път на 1 януари заради поскъпването на природния газ, по думите на Шуберт.

Стана ясно още, че ЕРП-ата отново ще настояват за въвеждане на отделна такса за електромер, с която да се покриват разходите за поддръжка на мрежата до всяко домакинство и за отчитането на уредите.

В момента има хиляди вили, които всеки месец се отчитат, без да имат консумация, и тези разходи се плащат от всички клиенти. При въвеждането на тази такса ще има по-справедливо разпределяне на разходите между потребителите и подтискащ ефект върху ръста на цената на доставената енергия.

Според Шуберт с новите ръководства на ДКЕВР и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има много по-добър диалог отколкото с предишните и в компанията са оптимисти, че е възможна реформа в образуването на цените на електроенергията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес