Предлагали на Путин да използва двойник, но той отказал

Предлагали на Путин да използва двойник, но той отказал

Руският президент Владимир Путин призна, че е имало идея да използва двойник от съображения за сигурност, но той я е отхвърлил. Той разказва за това в интервю за официалната агенция ТАСС в рамките на проекта "20 въпроса към Владимир Путин".

"Отказах се от двойници. Това бе през най-тежките времена на борбата с тероризма" в Русия, посочва президентът.

По думите му в началото на 2000-те години е имало предложения дубльор да се появява вместо държавния глава там, където има опасност за него. Според Путин обаче той никога не е използвал двойници.

Въпросът дали Путин има двойник е сред популярните търсения в интернет, свързани с лидера на Русия - това установили самият държавен глава и журналистът Андрей Ванденко, взел интервюто.

Темата обаче предизвиквала интерес още преди 20 години. На 24 декември 2001 г. например такъв въпрос задала на Путин в пряк ефир жителка на руската Костромска област, участвала в предаване на телевизиите ОРТ и РТР.

Жената предположила, че един двойник би помогнал на президента да насмогва на многобройните си срещи, включително на най-високо равнище. Тогава Путин отвърнал, че няма двойник.

Подобен случай имало и в Сочи през 2009 г., когато Путин и премиерът Дмитрий Медведев излезли от заседание и решили да се разходят из града. Щом ги видяла, една жена сметнала, че това са всъщност техни двойници. "Не, не сме двойници, съвсем живи сме си", отвърнал с усмивка Медведев.

Слуховете, че Путин има двойници, "са мит и глупости", заяви през 2000 г. пред ТАСС тогавашният шеф на руската Федерална служба за охрана Евгений Муров. Ако използва двойници, службата би признала, че охраната на руския лидер е зле организирана - просто няма нужда от подобни мерки, каза той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?