“Предлагаме честна и надеждна сделка”

“Предлагаме честна и надеждна сделка”

Правенето на пари не винаги е задължителна цел, казва американският инвеститор Джеф Ули, финансирал успешно над 300 предприятия по целия свят, повечето от които в областта на рисковия капитал, но и такива със социална насоченост. Интересувам се от начините, по които може да се помогне на хората да се справят с бедността, разказва председателят на борда на директорите на HILD пред български журналисти в уютния офис край Дунава на компанията в Будапеща, където преди три години стартира един нов по рода си продукт за възрастни хора.

В унгарската столица са сключени над 1500 договора. Пенсионери с различно минало, професии и житейски път, но с общ проблем след напускане на активната професионална дейност, са избрали да сключат договор с компанията. Така срещу собственото си жилище те получават пожизнено месечни доходи като продължат да живеят в него до края на дните си, но вече далеч по-спокойно и финансово осигурено.

От пролетта на тази година HILD стъпи и в България, а от юни започна активна рекламна и информационна кампания за представяне на продукта.

България е избрана като втора страна за дейността на HILD,

защото е сравнително малка, а размерът на пенсиите е по-нисък от този в Унгария. Освен това смятаме, че българите имат нужда от този продукт, смята Джеф Ули,  “За нас важното е максимален брой възрастни хора да разберат за нашите програми, след това сами ще направят своя избор. За унгарците самата концепция не беше непозната, докато за българите е напълно нова. Затова целта ни е рекламната кампания да е максимално информативна”, допълва той.

Плановете на борда на HILD са още тази година да стартира дейността си в Румъния, а след това евентуално в Полша, Чехия, Хърватия. 

Джеф Ули признава, че проблем за компанията е как да се впише в психологическата и манталитетна “матрица” на българина от възрастното поколение, чийто живот минава под традиционния императив да отгледа и изучи децата си, след това да продължи да им помага, като изгледа и техните деца, а накрая да им завещае дома си, за който в повечето случаи се е трудил и го е изплащал през целия си активен живот.

Предлагаме честна и надеждна сделка

за възрастни хора, заинтересовани от ликвидни пари от имотите си, обяснява той.

Дейността на HILD стартира в Източна Европа, където пенсиите са най-ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, а голям процент от хората са собственици на жилищата си.

Както се очакваше, в България предложението бе посрещнато със смесени чувства. Което не е било неочаквано от гледна точка горчивия опит на българите с всякакъв вид измамнически финансови схеми, пирамиди и “градове на мечтите”, които обраха парите на маса българи в началото на 1990-те, след това официално обявиха фалити или се изнизаха нанякъде и останаха ненаказани от българското правосъдие.

Единственият начин, по който можем да пресрещнем съмненията, е да дадем максимална прозрачност за нашата компания, за борда на директорите, за инвеститорите, както и да гарантираме юридически издържани договори за нашите партньори, обяснява изпълнителният директор на HILD  България Диляна Георгиева. Мнозина вече я познават от рекламния телевизионен клип – там тя се представя пред всички и обяснява накратко какви са предложенията им към хората над 65 години.

HILD работи с Мерил Линч (Merrill Lynch) – най-голямата в света инвестиционна банка, която е и акционер в компанията. Останалите акционери обаче са частни инвеститори, които са влезли със собствени средства, най-големият от които е Джеф Ули.

Той разпалено обяснява, че вече е реализирал програми за борба с бедността като схеми за микрокредитиране в Индия и Бангладеш - той е директор на консултативния съвет на "Унитус", организация с идеална цел в Азия. В Южна Африка финансира основно училище и център по здравеопазване, подпомагащи обучението и здравното обслужване на деца в неравностойно положение.

Според него пенсионерите в Централна и Източна Европа са исторически най-онеправданата социална група, която след краха на комунизма през 1989 г. се оказва в капана на промените. Новите реалности на пазарната среда ги заварват в почти крайна бедност заради ниските пенсии и липсата на възможност за допълнителни доходи, а в същото време с големи собствени апартаменти, придобити преди промените.

Обмисляхме възможности да се предложи ипотека, но хора на тази възраст, които досега почти не са имали взаимоотношения с банките и предвид взаимната им въздържаност да работят заедно, приехме компромисната формула, предложена от Джон Уърт, разказва Джеф Ули.

HILD предлага на хора над 65 години споразумение за закупуване на жилището, срещу което им гарантира осигурени старини и се задължава да им плаща ежемесечни суми до края на живота, който те ще прекарат в собственото си жилище.

И макар, че като цяло пенсионерът става страна в добре планирана финансова операция, гарантирана с мощния гръб на “Мерил Линч”,

взаимоотношенията му с HILD не са в схемата “банка – клиент”,

а като членство в съвместен клуб или като намиране на ново семейство.

Такива са и отзивите на жители на Будапеща, които са сключили договори с HILD и всеки ден идват в своя клуб, където могат да общуват с други пенсионери, да разговарят с доктори, да гледат любими филми, да участват в разнообразни програми, или просто да побъбрят на чаша кафе и щрудел. Голяма част от тях нямат деца и наследници, други имат пораснали деца, живеещи в чужбина със своите семейства, на трети дъщерите и синовете са в Будапеща, но са погледнали благосклонно на избора на родителите си да оставят жилището си на фирма, която ще им осигури високи доходи,  нови възможности и ново самочувствие. Част от пенсионерите са решили да помагат за обучението и следването на внуците си, сдобивайки се внезапно с толкова много пари.

Надеждността на договора, предлаган от HILD, е гарантирана и от Пенсионерския съюз в Будапеща, който е легитимната организация на 70 клуба и асоциации в столицата с 45-хилядна членска маса, представляващ интересите на около 600 000 пенсионери. Съюзът казва думата си след като негови доверени юристи подлагат клаузите в документа на детайлно разнищване и проучване.

За голяма част от пенсионерите промяната не се измерва само в парите, а в сигурността, която им дава членството в HILD (договори за медицинско обслужване, отстъпка при покупка на определени стоки в над 2000 магазина, фирми за услуги, поправка и ремонт на домовете, туроператорски услуги и др.), както и възможностите за бягство от самотата и намиране на събеседници и приятели.

Това беше нашата цел – възрастните хора да се чувстват уютно, а не притеснени като пред банково гише, казва Джеф Ули. По думите му предлаганите бонуси и услуги, заложени в договора, са

“правилното нещо”, което трябва да се прави.

“Не искам да трупам карма от използването на възрастни хора за собствена изгода. Наистина желаем те да живеят по-добре. Това е схема, при която и двете страни печелят”, твърди Джеф Ули.

В този ключ на дългосрочния инвеститорски интерес и грижа за пенсионерите той обяснява и защо не залагат изключително на бъдещи печалби от имотите, които компанията придобива. За нас е важна дългосрочната перспектива, а не тези 4 - 5%, с които ще се промени прогностичната стойност на имотите при ръст или срив на пазарите след няколко години, казва Джеф Ули, който освен от стартиране на нови бизнес начинания и социални проекти по цял свят, е имал и досег с голямата политика като заместник-председател на кампанията на бившия кандидат-президент на САЩ Ал Гор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?