Предлаганата нова избирателна система е по -недемократична от старата

В новия избирателен кодекс, който очаква гласуване в Народното събрание, е залегнала една избирателна система, по-затворена за гражданите и от сегашната. Тя е еклектична смеска без единна системност, но е назована "германска". Бундестагът и бундесратът са специфичен двукамерен законодателен орган с по-малки пълномощия от българското Народно събрание, а освен това са създадени за преуспяла федерална държава с ниска корупция и с ниско ниво на организираната престъпност.

Германската избирателна система е подходяща за една федерална и т.н. уайтхолска система на управление, при която властта е преди всичко в ръцете на федералния премиер (или президент), а не за слаборазвита унитарна държава със съмнения в ефективността на партийната ѝ система.

Новопредложената избирателна система включва мажоритарната система на относителното мнозинство за 120 души от 120 едномандатни района. При тази система се избира кандидатът, събрал най-много гласове, без да се изисква да е преминал някакъв определен праг от гласовете и без втори тур. Това ще доведе до избирането в Парламента на мутрите, които чрез заплахи, подкупи и саморазправи ще си осигурят необходимото първо място сред останалите мажоритарни кандидати.

Втората част на новата система е неподвижната огромна единна партийна листа (без предпочитания, без кумулиране и без панаширане), която ще е единна за цялата страна. В нея избирателите ще гласуваме за над 120 непознати кандидати, твърдо подредени от лидерите и верни само на лидерите . Тези хора съвършено няма да се интересуват от избирателите.

Кого обслужва новата система е ясно. Първо - местните мутри и организирани престъпници, които ще получат имунитет от законодателно преследване (а то става все по-реално след влизането на България в НАТО и заявената позиция на Негово превъзходителство посланика на САЩ за липсата на воля срещу организираната престъпност). Второ, досегашните върхушки на партиите, довели държавата до кошмарен упадък и желаещи да се зациментират във властта и занапред.

Чрез новопредлаганата система за избиране, предвидена в избирателния кодекс на Кошлуков и сие Народното събрание се превръща в една фирма за сладък живот за досегашни компрометирани лидери и за спокойно съществуване на организираните престъпници.

Споделяне

Още от България