Предлаганата здравна реформа не среща одобрение според проучване на “Афис“

Българите не одобряват предложените реформи в здравеопазването, сочи проучване на Агенция “Афис” направено в периода 29 септември – 2 отковмри с участието на 1010 пълнолетни български граждани. Населението одобрява повече алтернативните методи за оздравяване на финансите в здравната система. 

Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев предложи два варианта на реформа. Единият от тях включва въвеждане на задължително здравно застраховане в частна компания срещу месечна вноска от 12 лева. Според проучването обаче, тази идея се харесва на едва 17% от българите, докато 65% не я одобряват.

Недостатъчен процент на одобрение среща и предложението “Лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане“ – 29%. Неодобрилите са 47%, а близо всеки четвърти няма мнение по този въпрос.
32% клонят в полза на предложението за няколко частни здравни каси, които да се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

В същото време по-голямата част от анкетиращите са се обявили “за” засилване на контрола върху държавните болници и премахването на статута на болниците като търговски дружества.

Освен това хората настояват чиновниците сами да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да им я поема.

От анкетираните 50% се обявяват “за” запазване на сегашния вариант на здравното осигуряване и затягане на финансова дисциплина. “Против” са 27%.

Преобладаващо е мнението, че медицината и фармацията трябва да преразгледат начините на харчене на пари, преди да се въвеждат повече плащания от пациентите. Повече от половината - 54 процента - са за прекратяване на договорите на здравната каса с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион. 

39% от българите оценяват здравната система в страната като “Лоша”, 11% като “Добра” и 47% като “Задоволителна”.

Здравеопазването е сред основните тревоги на българските граждани, редом с бедността –27%, и неясните перспективи – 23%.

Споделяне

Още от България