Предлагането на откуп да не се използва прибързано, съветва британски експерт

"Единственото разумно нещо е да се застане твърдо зад коалицията и да се правят опити за спасяване на хората чрез разузнаване, чрез тясно сътрудничество с местните сили за сигурност и местните власти", смята професор Пол Уилкинсън - председател на Центъра за изследване на тероризма към университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия.

В интервю за Би Би Си той изтъкна, че би било твърде опасна стъпка, ако се направят предложения за промяна на външната политика, защото тогава терористите биха взели още заложници, ако сметнат, че ще получат още по-големи отстъпки.

По думите му, евентуална тактика с предлагане на откуп трябва да бъде много добре премислена.

"Не смятам, че правителствата трябва прибързано да използват тази възможност, тъй като има опасност терористичната група да започне да взема повече заложници, за да получи още повече пари...Но разбира се, при тайни преговори, вероятно са правени подобни задкулисни сделки, за да бъдат освободени хора. И това е разбираемо, тъй като загубата на човешки живот е твърде висока цена и в много случаи се преценява, че може да се поемат подобни рискове", каза Пол Уилкинсън.

Според него терористичните групи използват различни наименования - същия метод прилагаше Хизбула през 80-те години.

Но всъщност тези групи в Ирак са свързани с Абу Заркауи и като цяло - с движението Ал Каида, която смята, че тази тактика носи политически дивиденти и предоставя добра възможност за пропаганда, изтъкна професорът. "Тези групи искат да окажат колкото се може по-голям натиск както върху правителствата, изпратили войски в Ирак, така и върху общественото мнение в тези страни . Тази стратегия на терор бе използвана и срещу испанците, японците, срещу южнокорейците и филипинците и разбира се - срещу американците", добави той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: