Предлагани от МВР промени в НК и НПК може да затлачат съдебната система

МВР предлага промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, гарантиращи по-голяма защита от посегателства срещу полицаите, но които в същото време рискуват да затлачат и без това мудната съдебна система.

Идеите за промени в НК и НПК бяха представени в петък от зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Предвижда се в НПК да отпадне възможността за съкратен съдебен процес срещу лица, извършили престъпление спрямо полицай, съдия, следовател, прокурор ли съдебен заседател. Същото ще важи и в случаите, ако някое от посочените длъжностни лица е автор на престъпление.

Вучков обясни това предложение с обществената нетърпимост срещу престъпленията, извършени срещу или от посочените държавни органи.

МВР настоява за поправка в НК, според която посегателството срещу полицай да не може да се заменя с административно наказание – глоба от 500 лв. (по сега действащия закон – бел.ред.)

Нанасяне на телесна повреда, която представлява опасен рецедив, на полицейски служител ще се наказва със затвор от 10 до 15 години. В момента законът предвижда лишаване от свобода от 5 до 12 години.

Служителите на реда да имат законова защита при закана с престъпление срещу тях, закана с убийство, използване на сила или заплашване и противозаконно пречене, гласи друга поправка.

Доста от престъпленията се преквалифицират в тежки като наказанието се увеличава на над пет години затвор. Същото важи за незаконно използване на полицейски знаци и униформа. По тези текстове от НК трябва да се прилага триинстанционно съдебно производство. Така например Върховният касационен съд ще трябва да се занимава с дела за скъсан полицейски пагон.

От друга страна, именно чрез използването на полицейски униформи се извършваха навремето магистралните грабежи. Те вече не са на мода, но най-често бандити предрешени като полицаи, правят актуалните в момента отвличания.

Тежко престъпление ще е и склоняването на длъжностно лице от разследващите органи да наруши служебните си задължения. Промяната на този текст от НК би дала зелена светлина за използване на специални разузнавателни средства по този вид дела, в момента законът не допуска прилагане СРС спрямо леки престъпления.

В НК се вкарват и текстове, които да санкционират престъпления, извършени от служители на реда. Например в текста, който урежда санкциите за вземане на подкуп от лице, заемащо отговорно служебно положение, се добавя полицейски орган.

От МВР заявиха, че не разполагат със статистика колко посегателства срещу техни служители са извършени през последните години, но са убедени, че те са се увеличили.

Притиснат от недоволството на полицаите, премиерът Бойко Борисов разиграва политика на моркова и тоягата, като им обещава гарантирана защита срещу посегателства спрямо тях, но и сурови наказания за онези униформени, които пристъпват закона. Преди полицейския протест миналия месец той съобщи още, че дал указания на зам.-вътрешните министри да направят промени в закона "в посока инкриминиране на посегателствата върху полицаи", защото, по думите му, "неписано правило в света е, който пипне полицай, двойно да му се връща във всяко едно отношение".

Няма и месец от премиерската заръка и промените вече са готови.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?