Предлагат на Трайков да продължи да работи за правителството

Зам.-министърът на икономиката Чохаджиев разбрал за уволнението си от прессъобщение на МС по мейла

сн. БГНЕС

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще бъде натоварен със специална задача, за да продължи да работи с правителството, обяви вицепремиерът Симеон Дянков в четвъртък, седмица след като Трайков бе принуден да подаде оставка. Мотивите на кабинета са, че той е подготвен по много от темите на енергетиката и икономиката на страната и може да бъде полезен в някои проекти, поясни Дянков пред БНТ.

Кои ще бъдат те, ще стане ясно до дни, в момента се водят разговори с Трайков, допълни Дянков, без да даде повече подробности.

Първоначалното обяснение на премиера за оставката на досегашния министър на икономиката и енергетиката беше, че той провалил бизнес форума в Катар и това била "капчицата, която преля чашата". По-късно Борисов се мотивира с "мудната работа" на Трайков в икономическото министерство.

Преди ден парламентът избра новия министър Делян Добрев, който беше депутат от ГЕРБ до май м.г., когато Борисов го назначи за зам.-министър в МИЕТ. Овакантеният пост на Добрев бе възложен на друг депутат от ГЕРБ – Валентин Николов. Освен това бе съобщено, че от министерството си отива друг експерт - зам.-министърът Димитър Чохаджиев.

Той съобщи, че разбрал за уволнението си по мейла.

"Чух през деня, че нещата отиват на освобождаване и накрая го разбрах от прессъобщението на Министерския съвет. Получих го на мейл. Преди това се видях с Делян Добрев, който каза, че няма нужда от мен", заяви Димитър Чохаджиев в четвъртък пред Нова телевизия.

“Това ме изненада. Мен не ме освобождава пресцентъра на Министерския съвет, а премиерът. Аз бях назначен преди 56 дни, на 26 януари. Беше много интересна, много вълнуваща работа. Навлязох в доста неща. Смятам, че много добре се справям с работата си. Преди това бях съветник и поех нещата с летящ старт – познавам колегите, работим много добре вече почти две години”, каза Чохаджиев.

Новината за освобождаването на Трайков на 15 март късно вечерта дойде от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която съобщи, че е приела оставката му. На другия ден той уточни, че не е подавал оставка пред ръководния орган на управляващата партия, защото не тя го е назначила за министър, а премиерът, а освен това решението да го махнат му било предадено от вицепремиера Цветан Цветанов, а не лично от Борисов.

Цветанов не желае да му приписват ролята на главен кадровик

Междувременно Цветан Цветанов определи в четвъртък като несъстоятелни твърденията на анализатори, че с промените в правителството все повече партия ГЕРБ се слива с държавата, а той е главният кадровик на този процес. Да не ми приписват чак такава голяма роля, каза той и допълни:

"Разбира се, че всички решения, които се взимат са вследствие на много задълбочен анализ и се взимат в присъствието на премиера. В общи линии винаги когато има дискусия премерваме и едната и другата страна. Всичко, което се взима като решения се съгласува и с парламентарната група, защото политиката, която реализира българското правителство, секторните политики, които реализират министрите могат да бъдат факт само и единствено с ПГ на ГЕРБ и парламентарната подкрепа, която получаваме. Затова аз не бих искал да правя подобни заключения. Това, което мога да кажа е, че новоизбраните министри са доказани професионалисти и са много всеотдайни в своята работа и последните три години в парламента те участваха много активно в комисиите, които ръководеха или пък бяха част от тях."

Дянков взел оставката на Константинов заради обвинения към колектива

Вицепремиерът Симеон Дянков изненадващо заяви, че той лично е поискал оставката на Стефан Константинов, след като здравният министър започнал да обвинява своите заместници за собствените си грешки.

Бившият министър на здравеопазването кадруваше в здравната система. Той изгони своя зам. –министър. Той започна да обижда своя колектив. В момента, в който почна да се обръща към хората си и да ги обвинява и обижда, аз му поисках оставката, защото не беше прав. Това не означава, че Гергана Павлова работи в моя екип, както започна да се пише", заяви неочаквано каза Дянков.

Кадровите рокади в здравеопазването започнаха миналия месец покрай разкиртията за бонусите на шефката на здравната каса Нели Нешева, но бързо прераснаха в скандал с цените на лекарствата, заради които си отиде зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова, нарочена за "къртица" на "здравния октопод" "Софарма". Партия ГЕРБ подкрепи смяната на Павлова и Нешева, но тогава Дянков коментира, че това било политически популизъм. Малко след това плъзна слух, че финансовият министър е взел Павлова на работа, но много бързо това бе опровергано.

Сега Дянков смята, че и партийният кадър Десислава Атанасова, избрана за здравен министър на мястото на Константинов, ще се справи добре.

Пред БНТ той коментира, че тя има управленски опит и съвсем различен профил. "Смятам, че това е правилен подход и очаквам добър резултат”, заяви той по адрес на Атанасова, която досега ръководеше парламентарната здравна комисия.

За мен големият проблем в здравеопазването е, че там влизат прекрасни лекари, които обаче нямат управленски опит. Радвам се, че Десислава Атанасова влиза в здравното министерство”, коментира Симеон Дянков.

Той вероятно е забравил, че с референции за мениджърски опит в сектора бе първият здравен министър в кабинета на ГЕРБ Божидар Нанев, който бе шеф на Българския лекарски съюз, преди да поеме ведомството. Той бе отстранен от поста още през 2010 г. заради повдигнати обвинения, че е ощетил държавата с 2.5 млн. лева заради неизгодни сделки с фармацевтичната фирма "Рош" за противовирусното лекарство "Тамифлу". Делото срещу Божидар Нанев се очаква да приключи на първа инстанция в края на този месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?