Предлагат се 30 дни за ваканции през следващата учебна година

Сн. Mediapool

Четири ваканции с общо 30 неучебни дни (включително събота и неделя) предлага през следващата учебна година Министерството на образованието и науката. Графикът на ваканциите е пуснат на обществено обсъждане.

Планира се есенната да е от 1 до 3 ноември 2019 година. От тях работен е 1 ноември (петък).

Най-дълга се очертава коледната ваканция. Тя ще продължи 16 дни – от 21 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г. включително.

Учениците ще почиват и на 5 февруари 2020 г., когато ще е междусрочната ваканция.

Почивката през пролетта ще е от 11 до 20 април за учениците от І до ХІ клас. Дванадесетокласниците, които завършват на 14 май, ще почиват по-малко - от 16 до 20 април.

На 29 май би трябвало да приключи учебната година за децата от І до ІІІ клас, на 16-ти юни – за учениците от ІV до VІ клас. Предвижда се до 30 юни да посещават училище учениците в паралелки в спортните училища, както и всички ученици от VІІ до ХІ клас.

Задължителните матури ще са на 20 май 2020 година – по български език и литература, и на 22 май – по предмета по избор.

Изпитите след VІІ клас ще са на 9 юни 2020 г. - по български език и литература, и на 11 юни - по математика.

За външното оценяване за четвъртокласниците планираните дати са 27 и 29 май. То ще бъде по български език и математика. Обучението по новите учебни програми по тези предмети позволява оценка на функционалната грамотност на учениците чрез тези два предмета и затова отпадат изпитите "Човекът и природата" и "Човекът и общество".

Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти е един месец от публикуването на официалната страница на министерството. Всички постъпили становища ще бъдат разгледани, уверяват от ведомството.

Споделяне

Още от България