Предлагат се стимули за инвестиции в безопасен труд

Да има стимули за работодателите, които влагат финансови средства за осигуряване на безопасни условия на труд, поиска председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов в петък на форум, посветен на работата в здравословна среда.

Ако работодател, внесе от чужбина лични или колективни предпазни средства за защита, които не се произвеждат в България, те да бъдат освободени от данъчни и митнически налози, предлага Адемов. Според депутата са необходими промяна в данъчните закони, политическа воля и съгласие от страна на Международния валутен фонд за такива преференции.

От 1997 год. досега работодателите са вложили около 90 милиона лева за осигуряване на условия за безопасен труд, допълни Хасан Адемов.

България е задължена, съгласно ангажиментите ѝ по договора за присъединяването към ЕС, да създаде Национална стратегия за здравословни и безопасни условия на труд, допълни Адемов. По думите му в основата на стратегията трябва да има разработени методи за управление на всички процеси, свързани с безопасните условия на труд. Това е ангажимент на Министерството на труда и социалната политика и Главната инспекция по труда, добави Адемов.

Споделяне

Още от България