Предложение на ТЕЦ "Брикел" застрашава въздуха в Стара Загора и Гълъбово

"За Земята" обжалва разрешителното за изгаряне на опасни отпадъци без екооценка

Предложение на ТЕЦ "Брикел" застрашава въздуха в Стара Загора и Гълъбово

Инвестиционното предложение на "ТЕЦ Брикел" да изгаря отпадъци, направено без анализ как това ще се отрази на околната среда и хората, е заплаха за здравето на живеещите в района на Гълъбово и Стара Загора. Това предупреждава "За Земята — Достъп до правосъдие". За това екоорганизацията е обжалва решението на Районната инспекция по околна среда и водите, с което се дава зелена светлина за реализация на инвестиционното намерение на ТЕЦ-а, зад който стои бизнесменът Христо Ковачки.

Районът вече страда от високи нива на замърсители във въздуха, а Гълъбово е единственото място в Европа със завишени нива на серен диоксид, припомнят от "За Земята".

Според организацията добавянето на още един източник на опасни газове може да се окаже критично. По тази причина решението да не се извършва Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е прибързано и не е съобразено с обществения интерес, посочват в жалбата си до съда "За Земята – Достъп до правосъдие".

Инвестиционното предложение на Ковачки

Инвестиционното предложение на топлоелектроцентралата предвижда част от горивото на въглища да бъде заменено с биомаса, RDF и нефтошисти.

Не е ясно какво е състоянието на инсталацията, в която съвместно ще се изгарят въглища и нефтошисти, смятат от "За Земята - Достъп до правосъдие".

При извършваните многократни проверки от РИОСВ - Стара Загора са установени нееднократни случаи на производствени аварии в инсталацията на ТЕЦ "Брикел". Много от тях водят до изпускания на непречистени емисии във въздуха на град Гълъбово, при което са били нарушавани изискванията за качество на атмосферния въздух.

Най-вероятно са били нарушавани и изискванията за опазване на човешкото здраве на работещите, се изтъква в жалбата на "За Земята - Достъп до правосъдие".

Липсва държавна политика за решаването на проблема

Случаят с ТЕЦ "Брикел" е показателен за политиката, която се води спрямо остарелите технически и морално мощности на въглища в България. Те обикновено биват оставени необезпокоявано да работят и да изхвърлят в атмосферата вредни емисии, без горивните инсталации да отговарят на най-добрите налични техники. В случая и без оценка за въздействието върху околната среда, която да докаже, че смяната на горивото няма да доведе до още по-голям екологичен проблем, посочват от "За Земята – Достъп до правосъдие".

"Чрез избягване на инвестиции в пречиствателни съоръжения и изгаряне на отпадъци, операторите само удължават агонията на тези остарели инсталации като вредят на хората за сметка на финансовото благо на собствениците им", казва Теодора Стоянова от българския офис на "Гринпийс".

Имайки предвид, че разделното събиране и рециклирането твърде бавно си проправят път в повечето общини в България, изгарянето на смесен отпадък ще доведе до още по-голяма липса на стимул. За съжаление вместо да се работи в полза на развитието на малките възобновяеми източници на енергия и енергийната независимост на домовете, отново се дава предимство на големите производители и се пречи на самостоятелността на хората, смятат от "За Земята – Достъп до правосъдие".

Икономическите интереси над тези на хората

"ТЕЦ "Брикел" е сред най-старите и замърсяващи централи в България, която отдавна трябваше да бъде затворена. Това инвестиционно намерение е поредният пример за това как икономическите интереси се поставят над тези на хората и тяхното здраве", коментира Генади Кондарев от "За Земята - Достъп до правосъдие".

В продължение на години населението на Гълъбово е било подлагано на непрекъснато замърсяване. И сега, когато РИОСВ има възможност да направи нещо, което да не увеличава това замърсяване, те я пропиляват, допълва той.

"За Земята – Достъп до правосъдие" обещават да се борят до край за по-чист въздух и здравословна среда за жителите на Гълъбово и региона.

България е единствената държава в ЕС срещу която в момента има действия на Европейската комисия относно нивата на замърсяване със серен диоксид. Още през 2010 г. е получено окончателно писмено предупреждение поради неспазване на пределно допустимите стойности за съдържание на серен диоксид във въздуха, припомнят от екоорганизацията.

Опасността страната да бъде осъдена заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на "Марица-изток" край Гълъбово е съвсем реална, предупреждават и от Министерството на околната среда и водите в отчета за работата на служебния кабинет от февруари до април 2017 г., публикуван на сайта на ведомството в края на мандата му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес