Предложението на ГЕРБ да има комисия и за оградата не мина в парламента

Парламентът очаквано отхвърли в четвъртък предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия, която да провери нередностите около проекта за строителството на ограда по част от границата с Турция.

 

В сряда депутатите спориха повече от три часа за оградата, като според ГЕРБ в проекта има видима далавера.

 

БСП, ДПС и "Атака" обаче не бяха съгласни проектът да бъде проверен и от парламентарна комисия.

 

Индикативната стойност за цената на съоръжението бе над 5 млн. лева, но впоследствие проектът "поскъпна" до над 9 млн. лева.

 

Фирмите доставчици на необходимите материали за проекта бяха избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс заради спешността на съоръжението. Според Инспектората на Министерския съвет обаче при проучването не е извършена проверка на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Освен това проведените проучвания са "направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта“, посочва проверяващата комисия.

 

Сред избраните фирми се откроява тази на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев, която бе избрана да достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. Освен това проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставка на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %.

Споделяне

Още по темата

Още от България