Предложението за втора дисциплинарка на Кокинов вече е внесено във ВСС

Предложението за втора дисциплинарка на Кокинов вече е внесено във ВСС

Петима от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са внесли в понеделник очакваното предложение за образуване на второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, съобщиха от съвета.

 

По неофициална информация и петимата вносители са съдии - Калин Калпакчиев, Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Милка Итова и Даниела Костова.

 

Решението за внасяне на предложението бе взето от Етичната комисия към ВСС, която още миналата седмица обяви, че според нея обвинителят е уронил престижа на съдебната власт с участието си в скандалния разговор в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя.

 

Шокиращите записи изтекоха анонимно в медиите в края на април. От тях стана ясно, че Кокинов, Борисов и бившият аграрен министър Мирослав Найденов обсъждат възможностите за влияние на хода на разследването срещу Найденов, сексуалната ориентация на двама от зам.-градските обвинители, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев.

 

След избухването на скандала Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП и като магистрат, като ВСС гласува само първата, за да си остави възможност да образува дисциплинарно производство по случая и евентуално да уволни прокурора.

Той бе поканен на изслушване пред Етичната комисия преди седмица, но не се отзова, като изпрати адвокат, който да поиска отлагане. Тогава шефът на комисията Ясен Тодоров коментира, че колегите му няма да се съобразят с желанието на Кокинов.

Основните причини за становището на комисията са, че бившият градски прокурор е имал нерегламентиран контакт с разследвано лице, както и че си е позволил да обсъжда по вулгарен начин свои колеги. Според членовете на комисията прокурорската проверка по случая няма нищо общо с тяхната работа и двете не могат да се смесват.

Първото дисциплинарно производство срещу Кокинов бе образувано от ВСС по настояване на главния прокурор Цацаров. Именно по повод този казус бившият градски прокурор бе записан да се оплаква многократно на Борисов и Найденов с думите "всички ме репресират" и "всички ми скачат".

Заради готвеното му наказание по този случай Кокинов обясняваше на бившия премиер, че смята да се кандидатира за поста на апелативен прокурор на София, овакантен от Ангел Илиев заради нарушаване на принципа за случайно разпределение по едно от делата "САПАРД".

"Попитай главния (прокурор - бел. ред.), какво му се върти в главата, на мен не ми каза. Какво да ти кажа. Разбирам се с него, но много повратлив е, много бързо си сменя позицията. Нищо лошо не искам да кажа, но ме изненадва непрекъснато. Много ми е трудно признавам. Днеска така, утре онака. Единият ден ме бие по главата, другият ден ме гали. Много ми е трудно. За това искам да отида в апелативна, на спокойствие малко, по-настрани. От проверка в проверка съм. Направи туй, направи онуй. След това, я, направиш нещо, айде по главата", жалваше се обвинителят на Борисов в скандалния запис, разпространен в медиите на 26 април.

След оставката на Кокинов ръководният му пост временно бе поет от заместника му Роман Василев. Впоследствие Цацаров предложи за и.д. градски обвинител Евгени Диков от Върховната касационна прокуратура. Той бе назначен миналия четвъртък. Очаква се ВСС да гласува предложението за втора дисциплинарка на Кокинов на заседанието си след три дни.

Споделяне

Още от България