Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предложените от митрополит Кирил миряни не бяха избрани от Софийската епархия

Каноничността на избора в София ще бъде обжалвана пред Светия синод

45 коментара
Митрополит Кирил, сн. БГНЕС

Според неофициална информация проф. Аксиния Джурова, писателят акад. Антон Дончев и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров не са били избрани за епархийски представители - делегати, от Софийската епархия за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, съобщи БТА в неделя.

От квотата на миряните са били избрани деканът на Богословския факултет (БФ) на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" проф. Александър Омарчевски, доц. Иван Петев - преподавател в БФ на СУ, проф. Климентина Иванова - преподавател по старобългарски език в СУ, и адвокатът на Светия синод Мария Кьосева.

Изборът на епархийските представители (клирици и миряни) от Софийската епархия завърши в салона на Софийската митрополия, но имената на избраните не бяха съобщени официално.

В четири тура бяха избрани десетте делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, съобщи пред журналисти в Софийската митрополия Знеполският епископ Йоан, който ръководи днешния избор в Епархията.

Той обясни, че на първия тур са били избрани част от клириците и част от миряните, а на втория тур са били избрани всички миряни, както и част от клириците. На третия тур на гласуването "беше избрана останалата част от клириците и вече там се яви едно възражение от наш духовник за процедурно нарушение по устава за една млада кандидатура - малко под 30 години, и на четвъртия тур я елиминирахме тази кандидатура от списъка за достоизбираемите", каза Знеполският епископ, цитиран от БТА. Той отбеляза, че на четвъртото гласуване е била избрана нова кандидатура към нужните шестима клирици и четирима миряни.

Епископ Йоан заяви, че няма благословението на наместник-председателя на Светия синод - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, да огласи имената на десетте делегати от Софийската епархия за Патриаршеския събор.

Преписката с избраните делегати трябва да отиде в Светия синод и там ще бъде огласена официално, каза Знеполският епископ.

Днешният избор премина в нормална обстановка и с нужния кворум от повече от 32-ма избиратели от Софийската епархия, коментира епископ Йоан. Той заяви, че четиримата миряни, които са избрани за делегати на събора, са достойни хора - богослови, както и хора на интелектуалната мисъл, свързани със старобългаристиката.

За избраните клирици епископ Йоан каза, че някои от тях са с клирически стаж над 30 години, но не са били винаги на преден план в софийското свещенство.

Попитан дали се притеснява, че утре може да бъде оспорена една част от избора, Знеполският епископ Йоан отговори, че всичко е възможно, но отбеляза, че "последната дума и степен има Светият синод". Той е органът, който контролира, ние днес сме длъжни всичко да направим изрядно и по документи, и да изпратим изборната листа, заяви Знеполският епископ. По думите му, ако се наложи прегласуване, Светият синод ще реши и ще разпореди.

Пред медии архиерейският наместник на Самоков отец Петър Стоименов каза, че утре ще подаде жалба до Светия синод за каноничността на избора на делегатите от Софийската епархия за Патриаршеския избирателен събор.

В 15-те епархии у нас и в чужбина в неделя трябваше да бъдат излъчени 80 делегати за събора, който на 24 февруари трябва да избере новият партриарх на Българската православна църква.

За делегати на патриаршеския събор с таен вот от всички епархии се избират по петима представители – по трима клирици и по двама миряни, а само от Софийската епархия делегатите ще са десет души, защото в нея се избира и патриарх и Софийски митрополит.

В избора на български патриарх, според устава на БПЦ, по право в патриаршеския събор на 24 февруари ще участват и 14-те български митрополити, както и 19-те епископи. Право да участват в събора имат и по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, представителите на двете духовни семинарии, и по един монах и по една монахиня от различните епархии, които се посочват от митрополитите. В някои епархии въобще няма монаси и монахини. Най-много 148 може да са общо делегатите на патриаршеския избирателен събор.

Изборът на делегати в Софийската епархия предизвика най-голям интерес заради избухналия там тази седмица скандал. Два поредни дни – в петък и събота - най-голямата в страната епархия не можа да излъчи кандидатите за делегати на събора.

След смъртта на патриарх Максим временен наместник-председател на БПЦ стана Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той по устав е и ръководител на Софийската митрополия. В четвъртък на заседание на епархийския съвет на Софийската митрополия Кирил спусна списък с кандидатурите си за делегати на събора, които трябва да бъдат утвърдени в неделя. За негова изненада членовете на епархийския съвет единодушно отхвърлиха списъка. В петък се повтори същото.

Възмущението на епархийските съветници е било предизвикано от опита на владиката Кирил да наложи свои кандидати както от духовниците, така и от квотата на миряните. Според членове на съвета Кирил е игнорирал принципа да предложи по един представител от шестте духовни околии и имената на свещенослужителите в неговия списък са на напълно непознати лица.

Членовете на епархийския съвет са били шокирани и от някои имена на кандидати от квотата на миряните, сред които на Аксиния Джурова и Антон Дончев.

Самият митрополит Кирил активно работи в полза на евентуалната си кандидатура за патриарх, въпреки силната съпротива срещу него на част от висшия клир.

Късно в петък вечерта бе разпространено и изявление от Софийската митрополия. В него се посочва, че "днес, съгласно член 44 от устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, се състави списък на достоизбираемите за представители от Софийската епархия за патриаршеския избирателен църковен събор".

"В процеса на работата се проявиха разногласия, които, набирайки своята острота, за съжаление, ясно показаха, че става дума за саботиране избора на новия български патриарх и Софийски митрополит", се казва в изявлението. В изявлението се казва още, че "този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин".

Проф. Аксиния Джурова от дълги години е известна на нашите църковни среди, тя беше близка с патриарх Максим, но и оглавява Центъра за славяно-византийски проучвания, каза в неделя преди изборите Знеполският епископ Йоан, попитан какви качества иматАксиния Джурова и Антон Дончев, за да са включени в списъка за избор на епархийските делегати от Софийската епархия.

Аксиния Джурова е свързана с два храма - със Самоковския манастир и с храма "Св. Иван Рилски" в Софийската духовна семинария, в който тя се черкува, обясни епископ Йоан.

За акад. Антон Дончев епископ Йоан, цитиран от БТА, каза, че "той е по-скромен човек и добави, че знае, че той се черкува в храма "Света Богородица" в Слатина". На въпрос, че Дончев е известен като "апологет на богомилството и че е бил член на тамплиерски орден", Знеполският епископ отговори, че "няма сведения писателят да е богомил" и да е член на тамплиерския орден на Румен Ралчев.

За участието на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров в списъка на епархийските избиратели от София епископ Йоан каза, че е специалист по металознание, но е и вярващ човек.

Попитан не е ли смущаващо, че тези хора са били свързани с комунистическата номенклатура преди 1989 г., Знеполският епископ отговори, "хората, които са в листата, не мисля, че нямат авторитет и изградено постижение, но в областта на вярата, след като са православно кръстени и след като могат да се видят и на богослужения, никога не е късно даден човек да се обърне назад, защото покаянието на един човек е невидимо".

По време на избора на делегати от Пловдивската епархия пловдивският митрополит Николай обяви официално, че не иска да бъде избиран за патриарх. „Нека се знае, че Пловдивският митрополит Николай няма да наруши принцип”, каза митрополит Николай, цитиран от „Фокус”.

Този въпрос, според митрополит Николай, не трябва изобщо да се дискутира. Нормата е безпрекословна и не подлежи на коментар, добави той. За него е необяснимо защо продължават спекулациите по този въпрос. Ограниченията не бива да бъдат нарушавани, и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни, каза митрополитът.

„Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят”, каза пловдивският митрополит. Според него, обществото ни е силно критично към съмненията за нагласени избори в държавата. Към църквата реакцията му ще е унищожителна.

По-късно като делегати за Патриаршеския църковен събор от Пловдивската епархия бяха избрани архимандрит Висарион, игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, протойерей Атанас Манолов от Панагюрище, протойерей Емил Паралингов, от Пловдив, д-р Константин Зисов, Радомир Чолаков – юрист и епархийски съветник. Предложени бяха общо 23 имена на клирици и миряни.

В Сливенската епархия делегатите за Патриаршеския събор бяха избрани след три тура, съобщи БТА, като се позова на секретаря на Митрополията Вълкан Янев.

Трийсет и петима епархийски избиратели след три тайни гласувания са избрали трима клирици от Айтос, Елхово и Поморие, както и двама миряни, сред които са секретарят на Митрополията Вълкан Янев и църковен настоятел от Ямбол.Освен тях Сливенският епархийски съвет е определил и един монах и една монахиня, които също ще участват в изборите за партиарх на Българската православна църква. Своят глас за избор на патриарх по право ще дадат и Сливенския митрополит Иоаникий, и неговия викариен епископ Игнатий.

Предстоятелят на църквата "Св.. Успение Богородично" отец Иван Начев, ставрофорен свещеноиконом Минчо Иванов от Габрово и свещеноиконом Димитър Андонов от Свищов са тримата клирици, които са избрани за делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор от Великотърновската епархия. Освен тях право да участват в събора имат и двама миряни - доц. Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", и Николай Маринов, бивш директор на затвора в Белене.

В изборите са участвали 44 епархийски избиратели от общо 53-ма, които са имали правото на глас. Общо номинираните делегати са били 15. В събора по право участва Великотърновският митрополит Григорий, както и един монах и една монахиня от манастирите в епархията, посочени лично от него, уточниха от Великотърновската митрополия.

Врачанските епархийски избиратели определиха след тайно гласуване измежду 15 свещеници и 8 миряни свещениците Аспарух Аспарухов, Цветан Конов и Данаил Цинцарски, както и миряните Виктор Кръстев, директор на СОУ "Христо Ботев" във Враца, и строителния предприемач Димитър Димитров. Последните двама са и църковни настоятели на най-големите храмове във Враца.

Плевенската епархия ще бъде представена на Патриаршеския събор от избраните с пълно мнозинство отец Тихомир - свещеник в черквата "Св. Параскева", отец Венци от храма "Св. Троица", Марина Георгиева - секретар в Плевенската митрополия, отец Красимир от черквата "Св. Софроний Врачански" в Червен бряг и Цанка Илкова от с. Петревене, известна с духовната си дейност и организирането на ремонта на църквата в селото. В Патриаршеския събор по право ще участва Плевенският митрополит Игнатий, който каза пред журналисти, че не би се кандидатирал за патриарх, защото е на възраст и има здравословни проблеми.

Двадесет и девет епархийски избиратели определиха делегатите от Ловчанска епархия. Имената им обаче не бяха съобщени. Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че не иска да се оповестяват публично, а направо ще бъдат изпратени в Светия синод.

Не бяха съобщени и имената на избранитев  Доростолската епархия трима духовници и двама миряни. Според Доростолският митрополит Амвросий имената на делегатите ще бъдат съобщени, след като бъдат одобрени от Светия Синод.

От Видинската епархия за делегати на Патриаршеския избирателен събор бяха избрани архимандритите Антим Дулев - игумен на Раковишкия манастир "Св. Троица", и Поликарп Петров -председател на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин, и свещеноиконом Петър Петров - архиерейски наместник на Берковската духовна околия. Двамата миряни, които ще бъдат делегати от Видинската епархия на Патриаршеския избирателен събор са Ирина Кръстева - секретар на Видинската митрополия, и Цветан Милчев Славчев - мирянин от енорията в с. Арчар.

Съгласно Устава на БПЦ двамата делегати - монах и монахиня, които участват като делегати по право, бяха предложени от Видинския митрополит. Те са архимандрит Антим Маноилов - протосингел на Видинската митрополия, и монахиня Таисия - игумения на Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. По право в Патриаршеския събор ще участват Видинският митрополит Дометиан и Величкият епископ Сионий.

Делегатите от Неврокопската епархия бяха избрани в епархийския център в Гоце Делчев под ръководството на Неврокопския митрополит Натанаил. Това са иконом Янко Русков от Разложката духовна околия, иконом Георги Кумбаров от Гоцеделчевската духовна околия и иконом Андон Шавулев от Благоевградската духовна околия, и двама миряни – Марио Миразчийски от Кресна и Тодор Дамянов от Разлог. Неврокопският митрополит ще участва по право в църковния събор за избор на новия патриарх, делегат ще бъде и Мелнишкият епископ Серафим - викарий на Неврокопския митрополит. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #45

  Мъжеподобното подбие на човек,комунистическата гнус Дърева наследничка на атентаторите на църкви да се изказва по въпросите на религията. Наглост безгранична.

 2. Анонимен
  #44

  Как е възможно Кирил да предлага такива комуняги които по времето на социализъма заклеймяваха църквата? Няма да стъпя повече в българска църква особено ако изберат недостоен патриарх както се очертава. Повръща ми се от това открито боричкане за власт.

 3. Анонимен
  #43

  Да пази Бог да изберат този безбожник и доносник в расо! Голям срам е този духовник, който благославя миряните от луксозната си кола - да беше немощен, болен, да го оправдая, но явно си му е навик! Най-добре да изберат Митрополит Гавраил - човекът изглежда много почтен и свестен!

 4. Анонимен
  #42

  Що не вземат да сменят кръстовете с петолъчки?

 5. Анонимен
  #41

  Най-после звучен шамар по мутрата на пишман "академика"-плагиатор и ченге! Тази мумия на живковския соцреализъм (с малко патриотични конски опашки и ятагани, но дотам) отдавна трябва да е на литературното бунище, ако слугинските медии не му кадяха постоянно тамян.

 6. Анонимен
  #40

  За патриарх трябва да бъде избран Неофит Русенски.

 7. Анонимен
  #39

  Сред делегатите ми "липсват" - Гоце Сидеф Сефтеоглу, Нешка Робева, Светлин Русев, Велислава ДЪРЪдерева и не на последно място и Миглена Пръмовица

 8. Анонимен
  #38

  ПОЗОР!!!!!!! БОЛШЕВИКА-БЕЗБОЖНИК /както сам се е определил/ "академик" Антон Дончев - делегат на Църковно-народен Събор??????

 9. Анонимен
  #37

  mlad_realist92: Много се надявам да е останал здрав разум в тези, които ще гласуват и да изберат единствения епископ, който няма досие и освен това е интелигентен, духовен и благ човек - дядо Гавраил.

 10. Анонимен
  #36

  Докаде я докарахме.Велислава Дърева-комуниска да се изказва по въпросите на религията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.