Предложенията на ЕК за финансовата регулация на прицел от ПЕС

Европейската комисия смята да представи предложенията си за реформа във финансовата регулация, за да станат пазарите по-сигурни за инвеститорите, предаде Ройтерс.

САЩ възнамеряват да предприемат подобни стъпки като част от по-широките международни усилия, очертани от Г-20 – групата на големите индустриални и развиващи се страни.

На сесията си тази седмица Европейският парламент трябва да приеме ново законодателство по отношение на агенциите за кредитен рейтинг, а през май предстои одобрение на новите правила за банковия капитал.

Високопоставена работна група, оглавявана от управителя на френската Централна банка Жак де Ларозиер, препоръчва създаването на два общоевропейски органа за наблюдение и контрол - единият да следи за системния риск, а другия да осъществява оперативно наблюдение. Великобритания не приема безрезервно този план, макар че лидерите на ЕС се споразумяха през март, че той ще е основа за реформата и че страните ще дадат политическата си благословия за него до края на годината.

ЕК публикува ръководство за банките и финансовите институции във връзка с т.нар. токсични активи като тези, обвързани с ипотечни облигации.

Новите правила за банковия капитал все още не са готови, тъй като постоянно се правят опити за корекции на проекта. Очаква се представителите на страните членки да се разберат окончателно в четвъртък, така че ЕП да гласува законодателството през май.

Тази седмица ЕП възнамерява да приеме закон за задължителна регистрация и директен надзор върху агенциите за кредитен рейтинг от страна на националните контролни органи по ценните книжа.

По отношение на застрахователите се предвижда въвеждане на гаранции, че те разполагат с достатъчен капитал за покриване на рисковете.

На 29 април ЕК ще трябва да публикува проекта на ново законодателство за прекия контрол и изискванията за хедж фондовете.

Предложенията на ЕК срещат силна съпротива от европейските социалисти. Председателят на ПЕС и шефът на икономическата комисия в ЕП са изпратили миналата седмица писмо на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, според което планът е пълен с пропуски и предложените мерки ще са изключително неефективни, предаде EUobserver.

Те посочват, че планът, който предвижда регулации върху мениджърите на фондове, а не на самите фондове, е сериозна слабост, както и възможността фондове на стойност под 250 млн. евро да бъдат изключени от действието на директивата.

Зам.-председателят на икономическата комисия в ЕП, британският евродепутат Джон Първис обаче заяви, че прагът от 250 млн. евро е важен, за да предпази от задушаване по-малките фондове, които не представляват системен риск.

Финансовият министър на Германия заяви по-рано този месец, че проектът на ЕК съдържа добри идеи, които обаче не отиват достатъчно далеч.

Аз искам фондовете да бъдат накарани да използват повече своите собствени пари, когато правят бизнес и да държат риска при себе си, каза той.

Споделяне

Още от Европа