Независимият депутат Корман Исмаилов:

Предложенията ни не се приемат, ако няма договорка за подкрепа на управляващите

Според Искра Фидосова отношенията между ГЕРБ и непартийните депутати били “принципни”

Предложенията ни не се приемат, ако няма договорка за подкрепа на управляващите

Предложенията на независимите депутати не се приемат, ако няма договорка, че ще подкрепят управляващите. Това заявява пред блога “Отворен парламент” независимият депутат, декларирал принадлежност към ГЕРБ, Корман Исмаилов, който влезе в парламента от листата на ДПС.

С това откровение депутатът на практика признава за парламентарния алъш-вериш между управляващи и независими.

С обясненията си Исмаилов хвърля малко светлина върху иначе строго охраняваната обществена тайна, че независимите депутати в по-голямата си част крепят правителството на малцинството на ГЕРБ, защото партията на Борисов няма необходимия брой народни представители за самостоятелно управление.

На парламентарните избори 2009 година управляващите получиха 117 мандата в Народното събрание от необходимите 121 за еднопартийно управление.

На въпрос какви са законодателните приоритети на независимите парламентаристи,
Исмаилов признава, че няма кой знае колко собствени предложения за промяна на
закони, тъй като той и колегите му са се концентрирали в подкрепа на дневния ред на управляващите.

“В момента като независими от нас зависи прокарването на много закони от страна на мнозинството, концентрираме се върху законодателството, по което работят управляващите и анализираме къде какво може да се подкрепи или не може да се подкрепи. Лично моето внимание е насочено натам".

Но практиката показва, че това, което се внася от независим депутат, не получава никакво внимание и подкрепа от управляващите или от опозицията, ако предварително не е договорено, или управляващите не зависят от гласуването на независимите.

Въпреки тези откровения независимият депутат отрича да е подписвал експертизи по закони, за което да е получавал възнаграждение, както в края на миналата година оповести вътрешният министър Цветан Цветанов.

Потърсена за коментар, председателят на правната комисия и на контролната комисия на ГЕРБ Искра Фидосова каза, че “подкрепата за независимите депутати е на принципна основа”.

Пред Mediapool тя обясни, че “всяко предложение се коментира и обсъжда”.

“Никога въпросът "танту за кукуригу" не е стоял на дневен ред. Взаимоотношенията ни с колегите, които не са членове на парламентарни групи, винаги са били принципни", допълни Фидосова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?