Преднината на блока на Меркел пред социалдемократите намаля с 2%

Преднината на блока на Меркел пред социалдемократите намаля с 2%

Изоставането на Германската социалдемократическа партия от водещата в предизборната надпревара консервативна коалиция на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС) се е свило през последната седмица от 18 на 16 процента. Това сочат публикувани в сряда данни от проучване на социологическия център "Форса", поръчано от списание "Щерн" и телевизия Ер Те Ел.

Подкрепата за блока на канцлерката Ангела Меркел не успя да се задържи на ниво 40 на сто и спадна на 39 процента. Рейтингът на социалдемократите се е повишил с един пункт до 23 процента.

По един процентен пункт добавиха за седмица към своя резултат либералната Свободна демократическа партия и "Левите", за които смятат да гласуват съответно 8 и 9 на сто от анкетираните. Стабилни останаха рейтингите на "Съюз 90/Зелени" и на евроскептиците от "Алтернатива за Германия" - подкрепата за всяка от тези две партии е 8 на сто.

Броят на колебаещите се е стигнал максимум от началото на годината - 26 на сто от участниците не знаят за кого ще гласуват на изборите за Бундестаг на 24 септември.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?